Οι τράπεζες την τελευταία δεκαετία έβαλαν λουκέτο στο 60% των καταστημάτων του δικτύου τους, με την επαρχία να έχει υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση. Δηλαδή έκλεισαν τα 6 στα 10 καταστήματα.

Τον Ιούνιο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διέθεταν δίκτυο με 1.308 καταστήματα πανελλαδικά από 1351 στο τέλος του 2021.

Δέκα χρόνια πριν οι τράπεζες είχαν δίκτυο με περισσότερα από 3.000 καταστήματα και σχεδόν 55.000 εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους αντιστοιχούν λιγότερα από 17 τραπεζικά καταστήματα. Το 2012 η αντιστοιχία ήταν 37,74 καταστήματα και το 2014 είχε περιοριστεί στα 28,28 καταστήματα.

Βέβαια ήταν η περίοδος που συντελέστηκε η μεγάλη συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος, με πολλές τράπεζες να «σπάνε» σε bad και good bank και να απορροφούνται από άλλες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η επαρχία καθώς πολλές παραμεθόριες περιοχές και νησιά έχουν μείνει χωρίς τράπεζα με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομική δραστηριότητα της κάθε περιοχής.

Μάλιστα όπως αναφέρουν συνδικαλιστικά στελέχη των τραπεζών, πολλές περιοχές που στο παρελθόν είχαν έντονη τραπεζική παρουσία, πλέον δεν έχουν ούτε ΑΤΜ και οι καταναλωτές για να εξυπηρετηθούν μετακινούνται σε άλλες πόλεις του νομού τους.

Ειδικότερα το πρώτο εξάμηνο φέτος η Eurobank έκλεισε 25 καταστήματα με το δίκτυο της να αριθμεί 274 καταστήματα, η Alpha Bank έκλεισε 12 υποκαταστήματα και περιόρισε τον αριθμό τους στα 287, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δίκτυο με 408 υποκαταστήματα –το πρώτο εξάμηνο έκλεισε 6- και η Εθνική Τράπεζα διαθέτει δίκτυο 339 καταστημάτων καθώς δεν έκλεισε κανένα το πρώτο εξάμηνο.

Όπως είναι γνωστό το ζητούμενο για τις τράπεζες είναι η στροφή στις digital υπηρεσίες και αυτό σημαίνει μικρότερο δίκτυο καταστημάτων, με στόχο να μην ξεπερνούν τα 250 κατά μέσο όρο, και ο αριθμός των εργαζομένων τους να είναι μικρότερος από τά 6.000 άτομα.

Διαβάστε ακόμη: