Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν ένα πόλο έλξης για πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, εντός και εκτός χώρας, ενώ δεν λείπουν και τα εύσημα από διεθνείς οίκους. Είναι, όμως, όλα…ρόδινα στις τράπεζές μας;

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αφορούν έρευνα για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με βάση τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου του 2022, έχουν υστέρηση σε δύο καθοριστικά για την περαιτέρω πορεία τους θέματα.

Ποια είναι αυτά; Καταρχήν, η κεφαλαιακή επάρκεια και κατά δεύτερον τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ).

Και τα δύο προβληματίζουν τους αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις.

Στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό επισφαλειών, με δεύτερη την Κύπρο και ακολουθούν Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα και Ιταλία.

Αλλά και στο θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, η Ελλάδα είναι προτελευταία, με τελευταία την Ισπανία. Στην τρίτη θέση από το τέλος βρίσκεται η Πορτογαλία, στην τέταρτη η Αυστρία και στην πέμπτη η Ιταλία.

Σύμφωνα με την EKT, η Ελλάδα έχει κατά μέσο όρο κεφαλαιακή επάρκεια λίγο πιο πάνω από το 15% (σε συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας) και κάτω από το 15% στον δείκτη κεφαλαίων Tier I.

Διαβάστε ακόμη: