Φεύγει το πλαφόν από τις συζητήσεις για τη νέα ενεργειακή ημέρα στην ΕΕ και έρχεται νέος μηχανισμός (benchmark, δηλαδή ορόσημο, σημείο αναφοράς) στην τιμή του αερίου.
Το μέτρο περιλαμβάνεται και στην επιστολή των πέντε υπουργών που υποστήριξαν ανεπιτυχώς την επιβολή πλαφόν (Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πολωνία), και ενώ ήδη οι κοινοτικές υπηρεσίες δουλεύουν πάνω σε στο «Σχέδιο Ορόσημο».
Πως θα λειτουργήσει το νέο ορόσημο
Σε ότι αφορά στο νέο ορόσημο (benchmark), είναι φανερό πως στην ΕΕ θα υιοθετήσουν τη πρόταση των Βρυξελλών για ένα νέο δείκτη, καθώς το TTF διέπεται από την προσφορά του αερίου αγωγών και δεν αντιπροσωπεύει μια αγορά που περιλαμβάνει περισσότερο LNG.
Την ανάλυση για νέο δείκτη τιμών φυσικού αερίου της ΕΕ είχε παρουσιάσει στη Σύνοδο Ενέργειας η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, εξηγώντας πως το TTF δείχνει συνεχώς πολύ μεγάλη μεταβλητότητα η οποία συνδέεται περισσότερο με κερδοσκοπικές κινήσεις.
Το TTF ως γνωστόν, δεν είναι χρηματιστήριο πραγματικών όγκων. Είναι χρηματιστήριο παραγώγων, χωρίς να αφορά πραγματικές συναλλαγές, όπως το αμερικανικό Henry hub και το ασιατικό JKM, όπου γίνονται πραγματικές συναλλαγές φορτίων.
Η επεξεργασία για την «ευρωπαϊκή απάντηση» στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Στο τέλος της άτυπης Συνόδου της 7ης Οκτωβρίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες έδιναν θετικά μηνύματα για κοινή γραμμή στα ενεργειακά, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις τους διέψευσαν και ανέτρεψαν τα προγνωστικά. Η Γερμανία με το πακέτο των 200 δις θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή κρίση σε βήμα για να διατηρήσει την ισχύ της εντός ΕΕ, αλλά παράλληλα και οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των 27, δεν επιτρέπουν αντίδραση στον εγωκεντρισμό των Γερμανών λέει έμπειρος Έλληνας των Βρυξελλών.
Γιατί απορρίφθηκε το πλαφόν
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς πήρε πάνω του την ευθύνη για την απόρριψη του πλαφόν αφού έκρινε ότι «ακόμη και με δυναμικό πλαφόν, παραμένει ο κίνδυνος για πιθανές παρενέργειες στις ενεργειακές αγορές» όπως ελέχθη από το Βερολίνο.
Έτσι οι Γερμανοί είπαν όχι, οι Ολλανδοί επίσης και αμέσως μετά εκδόθηκε η επιστολή στην τελική της μορφή.
Η «πεντάδα του πλαφόν» με τη συμμετοχή της Ελλάδας πίστευε πως κάποιες από τις προτάσεις τους πιθανώς και να υιοθετηθούν από τη Σύνοδο.
Οι «Πέντε» ζητούν προμήθεια ποσοτήτων αερίου μέσω της κοινής πλατφόρμας αγορών, ώστε να αξιοποιηθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Ευρώπης. βελτιστοποίηση των ρυθμών πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου (π.χ. με τη χρήση της πλατφόρμας), εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας για τις εισαγωγές, καθώς και ανάπτυξη ενός νέου δείκτη αναφοράς LNG για τη μείωση του αντίκτυπου του TTF στις συμβάσεις αερίου.
Στην περίπτωση του πλαφόν, οι πέντε αναφέρονται στην αναγκαιότητα επαναφοράς της ελληνικής πρότασης για επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά. Στο κείμενο ωστόσο επισημαίνεται η διχογνωμία μεταξύ των χωρών.
Στις καλένδες και η συζήτηση για γενικό πλαφόν
Η συζήτηση για επιβολή γενικού πλαφόν στην τιμή του αερίου δεν φαίνεται πλέον να έχει τύχη, παρ’ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως και άλλοι ηγέτες, πρόκειται να την επαναφέρουν στην Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης 20 Οκτωβρίου.
«Την όποια αισιοδοξία συντηρεί το ρήγμα που έχει εκδηλωθεί στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και η προσχώρηση της Ολλανδίας στο μπλοκ του πλαφόν» μας λένε από τις Βρυξέλλες.
Το ρήγμα ήταν άλλωστε και η αιτία για την οποία η νέα κοινή επιστολή που εστάλη στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με μέτρα τα οποία καλείται να εξετάσει ενόψει της Συνόδου Κορυφής, υπογράφεται από πέντε υπουργούς, αντί για έξι.
Ο Γερμανός Υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ διαφώνησε τελικά, αν και την Τετάρτη, μετά το πέρας του Συμβουλίου ΥΠ.Ενέργειας, ο Χάμπεκ συναινούσε στην επιβολή ενός «διαδρόμου τιμών» – δηλαδή ενός μεταβλητού πλαφόν, ανάλογα με τις διακυμάνσεις μεγάλων χρηματιστηρίων αερίου.
Στο τέλος υπαναχώρησε και δεν υπέγραψε, έπειτα από τηλεφωνική εντολή που του έδωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Το περιστατικό αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αφού δείχνει ότι παρά τις παρασκηνιακές διεργασίες είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία.
Η γερμανική πλευρά γύρισε σταθερά ενάντια στο πλαφόν και σε αυτό τον τομέα, δεν πρέπει να αναμένουμε κάτι θεαματικό.
Διαβάστε ακόμη:
- «Πολυθρόνα για δύο» με Ελλάκτωρα και ΓΕΚ Τέρνα ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής οδού
- Σεπόλια: Υπό άκρα μυστικότητα εξετάσθηκε από τον ιατροδικαστή η 12χρονη – Σοκάρει το πόρισμα
- Ο Μηλιώνης, οι Εβραίοι, η κάνναβη, το εργοστάσιο στην Κόρινθο και ο «κρυφός μέτοχος», σύμφωνα με τις φήμες επώνυμος πολιτικός!!!
- Καρκίνωμα NUT: Τι είναι το εξαιρετικά σπάνιο είδος καρκίνου από το οποίο πέθανε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης