Απέτυχαν να καταλήξουν οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ σε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο πακέτο ενεργειακών μέτρων και όλες οι (αμυδρές) ελπίδες μεταφέρονται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής.
Την τελευταία στιγμή η Γερμανία ενημέρωσε τους εταίρους (και την Ελλάδα που αγωνιά πως θα βγει ο χειμώνας) ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε συμφωνία.
Βέβαια το Βερολίνο άφησε άλλου είδους χαραμάδα για αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων, ύψους 230 δισ. ευρώ, του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι Γερμανοί επίσημοι ανέφεραν ότι «δεν είναι διατεθειμένοι προς το παρόν να συζητήσουν την έκδοση κοινού χρέους μέσω δανείων, ωστόσο έχουμε ανοιχτή την πόρτα για πιθανή έγκριση τέτοιου σχεδίου αργότερα».
Οι Γερμανοί θα συμφωνήσουν με την κοινή έκδοση χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν στον ευρωπαίο φορολογούμενο ως δάνεια, όχι ως επιχορηγήσεις.
Οι Γερμανοί πρέπει να βρουν μια απάντηση στη σκληρή κριτική για το γερμανικό πακέτο ελάφρυνσης της τιμής του αερίου ύψους 200 δισ. ευρώ . Ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι αντιδράσεις και το πακέτο μέτρων να προχωρήσει είναι να συμφωνήσει η Γερμανία σε ένα μηχανισμό αλληλεγγύης. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να βασίζεται στο πρόγραμμα SURE που δημιούργησε η ΕΕ ως πρώτη απάντηση στην κρίση του κορονοϊού το 2020 μας λέει Έλληνας τεχνοκράτης των Βρυξελλών.
Οι αποφάσεις του σαββατοκύριακου και η απογοήτευση της Αθήνας
Επανερχόμενοι στο ενεργειακό πακέτο να σημειώσουμε πως η κα Κάντρι Σίμπσον είπε πως «Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τον περιορισμό του ορίου του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και εάν σε αυτό το στάδιο μπορούμε να πούμε ότι η ευρεία πλειοψηφία των κρατών μελών υποστηρίζει αυτό το μέτρο».
Στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνονται προτάσεις για αλλαγές ως προς τον TTF, ενδεχομένως ένας «προσωρινός μηχανισμός» για τον περιορισμό των τιμών του αερίου, η κοινή προμήθεια αερίου αλλά από την επόμενη σεζόν, καθώς και η ενδεχόμενη υποχρεωτική μείωση κατά 15% της κατανάλωσης.
Η Αθήνα δεν κρύβει την απογοήτευσή της και μιλά για πισωγύρισμα. Το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ξεκίνησε με τη Γερμανία να προτάσσει τα δικά της επιχειρήματα για ποιο λόγο δεν είναι εφαρμόσιμο ένα γενικό πλαφόν στις εισαγωγές αερίου, στην λογική ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι πωλητές LNG θα αναζητήσουν αλλού αγοραστές για το προϊόν τους.
Τόσο η γερμανική, όσο και η ολλανδική πλευρά χαρακτηρίζουν πλέον ανοικτά το πλαφόν περισσότερο ως μια συζήτηση που γίνεται στα μέσα ενημέρωσης, παρά ως μια συζήτηση ουσίας. Και όλα αυτά, όταν σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος είχε κληθεί να συμμετάσχει στις εργασίες του χθεσινού συμβουλίου, «τα δύσκολα δεν θα τελειώσουν τον φετινό χειμώνα».
Δεν φαίνεται να υπάρχουν πάντως μεγάλες ελπίδες μέχρι την Σύνοδο Κορυφής (20- 21 Οκτωβρίου) ώστε να έχουν γεφυρωθεί οι διαφωνίες, έτσι όπως εκφράστηκαν στις συναντήσεις Τρίτη και Τετάρτη. Το αδιέξοδο παραμένει και το νέο πακέτο προτάσεων θα το ανακοινώσει η Κομισιόν τη Τρίτη 18 Οκτωβρίου.
Στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, η κα Σίμσον δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει σχέδια για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού σημείου αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου. Εξήγησε όμως ότι «εάν δεν υπάρξει αρκετή υποστήριξη μεταξύ των χωρών, τότε πλαφόν στο αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή, δεν πρόκειται να προστεθεί στη νέα δέσμη προτάσεων της 18ης Οκτωβρίου».
Σταϊκούρας: Ιδού το ελληνικό πακέτο για την ενεργειακή κρίση
Την ανάγκη η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη της να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές προκλήσεις που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, εφαρμόζοντας πολιτικές οι οποίες επιτυγχάνουν τη βέλτιστη δυνατή ισορροπία μεταξύ οικονομικών και κοινωνικών απαιτήσεων, ανέδειξε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη σημερινή τοποθέτησή του σε κλειστή συζήτηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, «ο πληθωρισμός πλήττει έντονα τα νοικοκυριά και απειλεί τον παραγωγικό ιστό των οικονομιών μας. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή διαχείριση της ενεργειακής κρίσης».
Προς αυτή την κατεύθυνση, έθεσε έξι άξονες πολιτικών που πρέπει να υλοποιηθούν:
-Συντονισμός των εθνικών πολιτικών, όπως συνέβη κατά την περίοδο της πανδημίας. «Το πλέον πιεστικό πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η τεράστια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, η οποία συμπαρασύρει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί συντονισμένα το πρόβλημα αυτό, η Ελλάδα έχει προτείνει ένα, κατάλληλα ισορροπημένο, πλαφόν στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.
-Αξιοποίηση των υπερκερδών των εταιρειών από τις υψηλές τιμές ενέργειας, για τη στήριξη της κοινωνίας. «Γι’ αυτόν τον σκοπό, στην Ελλάδα εφαρμόζουμε ένα καινοτόμο σχήμα χρηματοδότησης, που χρησιμοποιεί τα υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για τη χορήγηση επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
-Καθιέρωση οικονομικών κινήτρων και εκστρατεία επικοινωνίας, με στόχο την εθελοντική μείωση της ενεργειακής ζήτησης και την αύξηση της αποδοτικότητας στην κατανάλωση ενέργειας.
-Διασφάλιση ότι τα μέτρα στήριξης εξακολουθούν να είναι προσωρινά, στοχευμένα και επαρκώς προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες των εθνικών οικονομιών.
-Ενίσχυση της συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε η δυναμική του πληθωρισμού σε μισθούς και τιμές να μην αποβεί σε βάρος των επιπέδων απασχόλησης και
-Προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση και τονώνουν τις επενδύσεις, την απασχόληση και την παραγωγικότητα.