Έστω και δειλά δειλά έχει ανοίξει η συζήτηση για το καθεστώς των επιτοκίων καταθέσεων των τραπεζών, καθώς πλέον, μετά τις ήδη ισχύουσες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και αυτές που οσονούπω έρχονται, δε μπορεί τα επιτόκια καταθέσεων να μένουν… ακούνητα και η διαφορά τους με των επιτοκίων χορηγήσεων να είναι τόσο μεγάλη.

Υπάρχει, βέβαια, πέραν της προφανούς τραπεζικής πρακτικής και η διάσταση που αφορά ευθέως στις επιχειρήσεις και στους απλούς καταθέτες.

Το όλο θέμα έχει τεθεί, όπως μαθαίνω, έστω και ανεπισήμως, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και από κοινοτικούς θεσμούς, γιατί μόνο οι ελληνικές τράπεζες δεν προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ως φυσιολογικό επακόλουθο των αυξήσεων που αποφάσισε η ΕΚΤ μέχρι τώρα, πολύ περισσότερο που έρχεται και νέα αύξηση από την Φρανκφούρτη.

Αλλά και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει σαφές προς τις τράπεζες ότι δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ αυτή η οφθαλμοφανής στρέβλωση, ειδικά σε τέτοιες περιόδους.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι “δανείζονται ακριβά” και πως τα περιθώρια μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων ” δεν είναι ασυνήθη” και πως, σε κάθε περίπτωση, “δεν μπορεί πάντα να ασκούν ένα είδος κοινωνικής πολιτικής”, σε βάρος των συμφερόντων τους και της όλης προσπάθειας εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Με απλά λόγια, δηλαδή, οι καλές μας τράπεζες δεν νοιάζονται για τους καταθέτες, που τους τιμούν με τα κεφάλαιά τους και τους δίνουν τη δυνατότητα να κινούνται στην αγορά χρήματος με άνεση, αλλά για το πως θα ωφεληθούν περισσότερο από τις ευνοϊκές συγκυρίες, αγνοώντας τον βασικό τους αιμοδότη.

Σημειώστε, όμως, και μία άποψη που έχει τη σημασία της, καθώς προέρχεται από παράγοντα της χρηματιστηριακής αγοράς, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “είναι ευτύχημα για τις τράπεζες το γεγονός ότι η διεθνής αβεβαιότητα, τα συμβαίνοντα στην Ε.Ε. με το ενεργειακό πρόβλημα και η τρέχουσα αδυναμία του Χρηματιστηρίου και των αμοιβαίων κεφαλαίων να προσφέρουν αξιόλογες αποδόσεις, συγκρατούν τις καταθέσεις και δεν δημιουργείται πρόβλημα στη ρευστότητά τους”.

Πληροφορίες, πάντως, προερχόμενες από το υπουργείο Οικονομικών, θέλουν σταδιακά, αν όχι μέσα στον μήνα, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων από τις τράπεζες.

Οι οποίες πιεζόμενες, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν εύκολα να αιτιολογήσουν την αρνητική τους στάση, ιδίως μετά από την αναμενόμενη νέα αύξηση από την ΕΚΤ. Ίδωμεν…

Διαβάστε ακόμη: