search

ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνές «ροκ» στη βρετανική Βουλή – Φωνές και γιουχαΐσματα στη Λιζ Τρας

Δύσκολα θα επιβιώσει η Λιζ Τρας στην ηγεσία των Τόρις καθώς όλο και περισσότεροι ζητούν παραίτησή της...

Σκηνές «ροκ» στη βρετανική Βουλή - Φωνές και γιουχαΐσματα στη Λιζ Τρας

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας η οποία βλέπει και αυτή, όπως και ο προκάτοχός της, Μπόρις Τζόνσον, την κυβέρνησή της να φυλλοροεί.

Μετά την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ, μόλις χθες παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο γυναίκες να ήρθαν σε έντονα αντιπαράθεση για το θέμα της μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, η Σουέλα Μπρέιβερμαν επιμένει για μια σκληρή πολιτική απέλασης μεταναστών προς τη Ρουάντα, με τη βρετανίδα πρωθυπουργό να επιμένει σε πιο μετριοπαθή στάση.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Τετάρτης τόσο η υπεύθυνη για την κομματική πειθαρχία αλλά και ο αναπληρωτής της τους ήθελαν να παραιτούνται από τις θέσεις τους.

Ωστόσο στη μία μετά τα μεσάνυχτα η Ντάουνινγκ Στρiτ έστειλε ενημέρωση ότι και η επικεφαλής Γουέντι Μόρτον και ο αναπληρωτής της Γκρεγκ Γουίτακερ είναι στη θέση τους.

Βρετανία: H Λιζ Τρας επανεξετάζει τα σχέδιά της για μείωση φόρων

Γιουχαΐσματα στο Κοινοβούλιο

Οι πραγματικές εικόνες αναρχίας όμως διαδραματίστηκαν χθες στη συζήτηση της πρότασης στη Βουλή των Κοινοτήτων για το fracking (η μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης προκειμένου να εξορύσσεται σχιστολιθικό φυσικό αέριο), που κατέθεσαν οι Εργατικοί.

Το χάος προκλήθηκε κατά παρόντες, όταν η κυβέρνηση άλλαξε την εντολή πειθαρχίας αντί για ψήφο εμπιστοσύνης καθώς η αποχή ήταν μεγάλη και για να μην πληγεί η εικόνα της κυβέρνησης με βουλευτές που θα διαγράφονται από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις και θα κατέληγαν ανεξάρτητοι.

Η διπλή εντολή προκάλεσε κομφούζιο. Μέσα σε αυτό ούτε η ίδια η Λιζ Τρας δεν ψήφισε. Ούτε η Τερέζα Μέι, ούτε ο πρόσφατα αποχωρήσαντας υπουργός οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ.

Υπάρχουν καταγγελίες και φωτογραφίες για Συντηρητικούς να τραβάνε με το ζόρι τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά της πρότασης των Εργατικών.

Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για νέους βουλευτές που έκλαιγαν εξαιτίας της πίεσης που ασκούνταν σε αυτούς.

Επιπλέον, δεν έλειψαν και οι φωνές διαμαρτυρίας μέσα στη βουλή με την Λιζ Τρας να γιουχάρεται στη διάρκεια της ομιλίας της.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Λιζ Τρας αποδοκιμάστηκε πολλές φορές μέσα στο κοινοβούλιο, ειδικά όταν δήλωνε πως «είμαι μαχήτρια», πράγμα που χρειάστηκε να επαναλάβει αρκετές φορές για να ακουστεί, μέσα σε γιουχαΐσματα, χλευαστικά σχόλια και έντονες επικρίσεις που είχαν «σκεπάσει» τη φωνή της.

Διχασμένοι οι Τόρις

Για την ιστορία, συνολικά, 40 βουλευτές των Τόρις δεν ψήφισαν με την κυβέρνηση – αν και κανένας δεν συμπορεύτηκε με τους Εργατικούς – πράγμα που σημαίνει ότι το ψήφισμα των Εργατικών απορρίφθηκε με 326 ψήφους έναντι 230.

Ο ομιλητής Sir Lindsay Hoyle είπε ότι ζήτησε από τον Serjeant at Arms και άλλους αξιωματούχους να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς που έγιναν για επεισόδια στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης.

Η Επιτροπή του 1922 συνεδριάζει από το πρωί της Πέμπτης με τον Sir Graham Brady να καλείται να παρέμβει και να πει στην Λιζ Τρας ότι ο χρόνος της έχει τελειώσει.

Ένα μέλος του 1922 είπε στο ITV News ότι «οι πιθανότητες είναι ενάντια» η Liz Truss να επιβιώσει την ημέρα.

Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου λέγεται ότι περιμένουν την 1η Νοεμβρίου για την αποχώρησή της – αφού ο Τζέρεμι Χαντ παραδώσει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό του σχέδιο.

Άλλοι θέλουν να απομακρυνθεί αμέσως για να «αποφευχθεί η σφαγή στις επόμενες εκλογές».

Οι υποστηρικτές της Λιζ Τρας από την άλλη πλευρά, ισχυρίζονται ότι είναι «αποφασισμένη να συνεχίσει» και εργάζεται κανονικά στην Ντάουνινγκ Στριτ με αρκετές κλήσεις με ξένους ηγέτες στο ημερολόγιο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μοίρα της Λιζ Τρας δεν προμηνύεται καλή και αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία μόλις 44 μέρες μετά την ανάληψή της.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, μόνο ένας Βρετανός στους δέκα έχει θετική άποψη για την Τρας και ένας στους πέντε ψηφοφόρους των Συντηρητικών.

Και το 55% των μελών του κόμματός της εκτιμούν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 38% να επιθυμεί να μείνει στη θέση της.

Το 32% δήλωσε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ το 23% θα προτιμούσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ