Η Λιζ Τρας, στην τελευταία της ομιλία ως πρωθυπουργός έξω από την Downing Street, αναφέρθηκε στην «μικρή περίοδο» ζωής της κυβέρνησής της.

Η κυρία Τρας, μιλώντας για τελευταία φορά στο πόντιουμ έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, είπε ότι «ήταν μεγάλη μου τιμή να είμαι πρωθυπουργός αυτής της μεγάλης χώρας και ειδικότερα να ηγούμαι του έθνους την περίοδο που πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ μετά από υπηρεσία 70 ετών».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην «μικρή περίοδο» ζωής της κυβέρνησής της λέγοντας ότι έδρασε με αίσθηση του επείγοντος και αποφασιστικά.

Και πρόσθεσε ότι στο διάστημα αυτό βοηθήθηκαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς της ενέργειας.

«Πρέπει να είμαστε γενναίοι και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις», είπε υπεραμυνόμενη των επιλογών της που ωστόσο δεν την δικαίωσαν.

Η Τρας, όπως και ο Τζόνσον, δεν απολογήθηκαν για τα λάθη τους, σχολίαζαν Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές αμέσως μετά την ομιλία της Τρας.

Η Λιζ Τρας, μετά την ομιλία του, μετέβη στο Μπάκιγχαμ για την τελευταία ακρόαση από τον βασιλιά Κάρολο. Εκεί θα τον ενημερώσει ότι δεν έχει πλέον την στήριξη του κόμματός της και ότι δεν είναι πια η ηγέτιδά του.

Μετά θα αναφέρει ότι ο Ρίσι Σούνακ είναι ο καταλληλότερος για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, σύμφωνα με το τελετουργικό.

Ρίσι Σούνακ: Ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με καταγωγή από την Ινδία και ο πρώτος ινδουιστής ηγέτης της χώρας. Γεννημένος στις 12 Μαΐου 1980 γίνεται επίσης ο έβδομος νεαρότερος Βρετανός Πρωθυπουργός.

Εκπροσωπεί ως βουλευτής την περιφέρεια του Ρίτσμοντ στο Γιόρκσιρ, έδρα του πρώην ηγέτη των Τόρις και νυν υποστηρικτή του Γουίλιαμ Χέιγκ.

Είναι δε ο Πρωθυπουργός με την τρίτη μικρότερη διάρκεια παρουσίας στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά από τους Άντινγκτον και Πιτ, έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά μόλις το 2015.

Διαβάστε ακόμη: