Ο Ρίσι Σούνακ έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τον πρωθυπουργικό θώκο του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν ο Μπόρις Τζόνσον αποχώρησε από την κούρσα αλλά και αφότου κέρδισε την υποστήριξη του υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.

Σε μια σύντομη δήλωσή του στο Twitter αργά την Κυριακή, λίγο αφότου ο Τζόνσον είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος προκειμένου να μην διχάσει το Συντηρητικό Κόμμα, ο Σούνακ υποσχέθηκε να ηγηθεί με «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα» εάν κερδίσει τη μάχη για την Downing Street.

Η απόσυρση του Τζόνσον, λίγες μέρες αφότου διέκοψε τις διακοπές του στην Καραϊβική για να ξεκινήσει την πολιτική του εκστρατεία, αφήνει τον Σούνακ να αντιμετωπίσει την αρχηγό της Βουλής των Κοινοτήτων Πένυ Μόρντοντ σε αυτή την κούρσα για δύο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σούνακ ήταν υπουργός Οικονομικών, με την παραίτησή του τον περασμένο Ιούλιο, να οδηγεί τελικά στην πτώση του Τζόνσον.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σούνακ έχει τη στήριξη τουλάχιστον 123 βουλευτών, σε σύγκριση με τους 51 υποστηρικτές του Τζόνσον και τους μόλις 23 για την Μόρντοντ.

Το θέμα τώρα είναι πόσοι από το στρατόπεδο του Τζόνσον, συμπεριλαμβανομένων των σκληροπυρηνικών του Brexit, θα στηρίξουν την Μόρντοντ.

Σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, ο Σούνακ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει ο τέταρτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε τρία χρόνια.

Αλλά όποιος νικήσει θα έχει να αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της ενότητας σε ένα κόμμα που έχει περάσει μήνες αναταραχών και επιζήμιες εσωτερικές διαμάχες.

Οι Συντηρητικοί έχουν υποχωρήσει αρκετά πίσω από την αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις, καθώς η κρίση ακρίβειας και ο υψηλός πληθωρισμός επισκιάζουν τις οικονομικές προοπτικές.

Την ίδια ώρα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να «διαβάσουν» πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης του Μπόρις Τζόνσον εκτιμώντας ότι αυτές δεν ήταν οι τελευταίες λέξεις του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση Τζόνσον φαίνεται ότι έπαιξε ο κίνδυνος του μεγάλου διχασμού για τους Συντηρητικούς που ενδεχομένως να οδηγούσε ακόμα και σε εκλογές με το αποτέλεσμα να ήταν, το πιθανότερο, εξαιρετικά δυσμενές για τους Τόρις, μολονότι αρκετά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι τα κίνητρα του «Bo-Jo» είναι πάντα εγωιστικά.

Ο διχασμός θα προέκυπτε από το γεγονός ότι αν η διαδικασία ανάδειξης νέου πρωθυπουργού κατέληγε σε ψηφοφορία από τα μέλη των Συντηρητικών, τότε ο Μπόρις Τζόνσον πιθανότατα θα κατακτούσε την πρωτιά την ώρα που, όμως, στην κοινοβουλευτική του ομάδα θα είχε περίπου τους μισούς βουλευτές να διαφωνούν – ακόμα και σε επίπεδο παραιτήσεων – με την επιστροφή του στη Downing Street.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Guardian, τα κίνητρα της ανακοίνωσης της απόσυρσης της υποψηφιότητάς του Μπόρις Τζόνσον ήταν καθαρά εγωκεντρικά καθώς, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα, «η έξοδος αυτή έγινε για να αποφύγει τον εξευτελισμό».

Όπως εκτιμά ο Guardian ο Τζόνσον γνώριζε ότι δεν θα συγκέντρωνε ποτέ τους 102 βουλευτές τους οποίους αναφέρει στην δήλωσή του – ένας αριθμός που θα του επέτρεπε να είναι υποψήφιος – και άρα αποφάσισε να μην υποστεί αυτή την ντροπή, ειδικά για έναν πρώην πρωθυπουργό. «Αυτοί που γνωρίζουν τον Τζόνσον τον περιγράφουν ως έναν πολιτικό που ζει για την λατρεία και την αποδοχή. Αν δεν νιώθει ότι τον επιθυμούν θα προτιμούσε να μην εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.

Διαβάστε ακόμη: