Οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών, Λιζ Τρας και Ρίσι Σουνάκ θα μάθουν ποιος από από τους δύο κέρδισε στην εσωκομματική μάχη στις 12:30 σήμερα το μεσημέρι (14:30 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε το κόμμα των Τόρις.

Ο νικητής θα διοριστεί επίσημα πρωθυπουργός της Βρετανίας, από τη βασίλισσα, την αμέσως επόμενη ημέρα.

Στη συνέχεια, σειρά έχει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τον αντικαταστάτη του Μπόρις Τζόνσον. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος οδήγησε τους Τόρις σε μια συντριπτική νίκη στις εκλογές του 2019 και ολοκλήρωσε τη διαδικασία του Brexit, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας κληρονομεί μια οικονομία παραπαίουσα, με τον πληθωρισμό να αγγίζει υψηλό 40 ετών.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται πυρετωδώς μία δέσμη μέτρων για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβημα, μεταξύ των οποίων το «πάγωμα» των λογαριασμών ενέργειας.

Πηγές του κλάδου είναι όλο και πιο αισιόδοξες ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα στηρίξει τα σχέδια για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την ηλεκτρική ενέργεια που ορίζεται κάθε τρεις μήνες από τη ρυθμιστική αρχή Ofgem.

Η Λιζ Τρας, φαβορί στις δημοσκοπήσεις για να κερδίσει τη μάχη, υποσχέθηκε να ανακοινώσει περαιτέρω βοήθεια για την προστασία των καταναλωτών εντός μιας εβδομάδας από την ανάληψη της εξουσίας.

Στη συνέχεια, σχεδιάζει να προσφέρει 30 δισεκατομμύρια λίρες σε φορολογικές περικοπές μέσω έκτακτου προϋπολογισμού αργότερα αυτόν τον μήνα, υποστηρίζοντας ότι η φορολογική επιβάρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται πίσω από την υποτονική ανάπτυξη.

Ο αντίπαλός της, πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, έχει αφήσει υπόνοιες οτι θα χάσει, λέγοντας ότι προτεραιότητά του στο εξής ειναι «απλώς να υποστηρίζει μια συντηρητική κυβέρνηση».

Η Τρας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο στήριξης του κόστους ζωής, πέρα ​​από το ότι θα καταργήσει προσωρινά τις πράσινες εισφορές στους λογαριασμούς ενέργειας και θα αντιστρέψει το κόστος στα ασφάλιστρα που εισήχθη κατά τη θητεία του Τζόνσον.

Ο Σουνάκ ανακοίνωσε πληρωμές 15 δισεκατομμυρίων λιρών ως «τσάρος» της οικονομίας, ανάμεσά τους επιδοτήσεις ύψους 400 λιρών για όλα τα νοικοκυριά, αλλά και οι δύο υποψήφιοι είπαν ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω υποστήριξη αφού οι τιμές αυξήθηκαν περαιτέρω το καλοκαίρι.

Την Κυριακή, η υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να πει εάν η περαιτέρω βοήθεια θα είναι καθολική ή θα στόχευε στους πιο άπορους, λέγοντας ότι θα χρειαστεί χρόνο στην εξουσία για να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της.

Οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το σκωτσέζικο SNP έχουν καλέσει την κυβέρνηση να παγώσει τις τιμές της ενέργειας μέσω επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ οι Πράσινοι πρότειναν την εθνικοποίηση των πέντε μεγαλύτερων προμηθευτών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τρας δεν απέκλεισε το «πάγωμα» στις τιμές την Κυριακή, αλλά έχει περιγράψει προηγουμένως την ιδέα ως «γύψο» και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να ενισχύσει τις εγχώριες πηγές ενέργειας του.

Είπε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω υποστήριξη θα πρέπει να συμβαδίζει με τις προσπάθειες για την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας, το fracking για σχιστολιθικό αέριο και περισσότερες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Εκτός από τις φορολογικές περικοπές, η Τρας έχει δεσμευτεί να προσφέρει επενδυτικές ζώνες χαμηλών ρυθμίσεων και να επιφέρει τη μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, εγκατέλειψε ένα σχέδιο σύνδεσης της αμοιβής του δημόσιου τομέα με το τοπικό κόστος διαβίωσης, μετά από αντιδράσεις από τα συνδικάτα, τους Εργατικούς και ορισμένους Τόρις.

Ο διαγωνισμός ηγεσίας των επτά εβδομάδων ολοκληρώνει τρία ταραχώδη χρόνια του Τζόνοσν στην εξουσία με τους υποψηφίους να επιτίθενται τακτικά στις πολιτικές του.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να αποχωρήσει τον Ιούλιο μετά από μία υπουργική ανταρσία για μια σειρά σκανδάλων, λίγο περισσότερο από δυόμισι χρόνια αφότου οδήγησε τους Τόρις σε μια συντριπτική νίκη στις εκλογές του 2019.

Το αρχικό πεδίο των 11 υποψηφίων μειώθηκε σε δύο, με το τελικό ζεύγος να πηγαίνει σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας που αποφασίστηκε απο τα μέλη που ανέρχονται σε περίπου 160.000.

Αν και ο Σουνάκ είχε τη μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών των Τόρις, υστερεί της Τρας στις δημοσκοπήσεις της βάσης του κόμματος.

Ο Τζόνσον αναμένεται να εκφωνήσει μια αποχαιρετιστήρια ομιλία μόλις αποχωρήσει από τα καθήκοντά του την Τρίτη, πριν γίνει η παράδοση της εξουσίας.

Σε μία αλλαγή της παράδοσης, ο επόμενος ηγέτης των Τόρις θα ταξιδέψει στο Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία και όχι στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να διοριστεί από τη Βασίλισσα. Η βασίλισσα αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικότητας και είναι κατανοητό ότι η αλλαγή που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα έγινε για να αποφευχθεί η ανάγκη για τυχόν αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

 

Διαβάστε ακόμη: