Την παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις που σηματοδοτεί και την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία ανακοίνωσε με διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού των Συντηρητικών, που θα αναλάβει τη θέση του. Η επιλογή του νέου ηγέτη θα ξεκινήσει άμεσα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Μπόρις Τζόνσον: Θα παραμείνει στην εξουσία έως ότου διοριστεί διάδοχός του

«Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», σημείωσε ο Τζόνσον μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης», πρόσθεσε.

Δείτε το διάγγελμα:

https://www.youtube.com/watch?v=vCklg0Flsr8&t=985s&ab_channel=10DowningStreet

Όπως είχαν αναφέρει πηγές νωρίτερα, ο Τζόνσον μίλησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Συντηρητικών, τη λεγόμενη «Επιτροπή 1922» η οποία είναι υπεύθυνη για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και συμφώνησε να παραιτηθεί, με έναν νέο ηγέτη των Τόρις να έχει οριστεί μέχρι τη διάσκεψη του κόμματος τον Οκτώβριο.

Περίπου 60 μέλη της κυβέρνησης έχουν παραιτηθεί και θα υπάρξουν ερωτήματα σχετικά με το αν μπορούν απλώς να επαναδιοριστούν, ή ακόμη και να συμφωνήσουν σε αυτό.

Όπως αναφέρουν οι Times, ο Τζόνσον μπορεί να δυσκολευτεί να πείσει το κόμμα του ώστε να παραμείνει στη θέση του μέχρι το συνέδριο. Μια κυβερνητική πηγή δήλωσε: «Πραγματικά δεν νομίζω ότι μπορεί να το κάνει αυτό. Πώς; Ποιος θα κυβερνήσει μαζί του;»

«Η συμπεριφορά του τις τελευταίες 48 ώρες ήταν απερίσκεπτη και αλλοπρόσαλλη», λέει πηγή κοντά στον Μπόρις Τζόνσον.

«Ο Τζόνσον δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: Πρέπει να έχει φύγει απόψε, ο Raab πρέπει να αναλάβει», τόνισε ένας εξ αυτών. Ένας άλλος είπε: «Πρέπει να παραδώσει τις σφραγίδες του γραφείου του σήμερα και να φύγει. Έτσι μπορούμε να έχουμε έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό».

Μια άλλη πολύ υψηλόβαθμη πηγή των Τόρις, που ήταν μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον τις τελευταίες 48 ώρες, δήλωσε ότι η συμπεριφορά του σημαίνει ότι είναι επικίνδυνο για τη χώρα να παραμείνει. «Δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία. Η συμπεριφορά του τις τελευταίες 48 ώρες ήταν απερίσκεπτη και αλλοπρόσαλλη. Δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε να ηγηθεί της χώρας μέχρι το φθινόπωρο. Ένας Θεός ξέρει τι θα κάνει».

Το σκάνδαλο που «γκρέμισε» τον θρόνο του Μπόρις Τζόνσον

Η παραίτηση από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος έρχεται ως αποτέλεσμα του σκανδάλου που προκάλεσε η είδηση ότι ο Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον βουλευτή Κρις Πίντσερ σε κυβερνητική θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αν και γνώριζε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.

Οι συνέπειες ήταν πρωτοφανείς, με την κυβέρνηση αλλά και το κόμμα του να «φυλλορροούν».

Ήδη, περίπου 60 στελέχη της κυβέρνησης έχουν υποβάλλει την παραίτησή τους, γεγονός που καθιστά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία των Τόρις αναγκαία.

Οι εξελίξεις ανάγκασαν την υπουργό Εξωτερικών Λις Τρας να επιστρέψει από την Ινδονησία, όπου βρισκόταν για την G20. Παράλληλα, λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης παραίτησής, ο Τζόνσον και το επιτελείο του προχωρούν σε ανασχηματισμό, για να αναπληρώσουν τις θέσεις των υπουργών που παραιτήθηκαν.

 

Οι πέντε υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον – Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ