Κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης στη Βρετανία ανακοίνωσαν, χθες, ότι παραιτούνται, εγκαταλείποντας τον Μπόρις Τζόνσον με… αιχμές.

Ποιοι υπουργοί και βουλευτές έχουν παραιτηθεί

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν- αρχικά- ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, βυθίζοντας σε κρίση την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Στη συνέχεια, ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, παραιτήθηκε από το αξίωμά του, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν. Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη Νεολαία.

Αργότερα, ο Τζόνσον έχασε κι άλλα μέλη του κόμματός του: οι βουλευτές Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανακοίνωσαν την παραίτησή τους. Μάλιστα, τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν τον Τζόναθαν ως πολύ πιστό υποστηρικτή του πρωθυπουργού Τζόνσον και κάνουν λόγο για μια σημαντική απώλεια για εκείνον. Ένας άλλος Συντηρητικός βουλευτής, ο Άντονι Μπράουνι, έγραψε σε επιστολή του ότι έχει χάσει όλη την πίστη του στον Τζόνσον και ότι έχει έρθει η ώρα να απομακρυνθεί από τη θέση του.

Επίσης, η βουλευτής Νίκολα Ρίτσαρντς παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών. Παραιτήθηκε και ο Άντριου Μάρισον, με επιστολή του που αναρτήθηκε στο Twitter, όπως και η Βιρτζίνια Κρόσμπι.

Τα… νέα πρόσωπα στις θέσεις όσων παραιτήθηκαν

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας μετά την παραίτηση του Σάτζιντ Τζάβιντ, όπως γράφει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Αργότερα, έγινε γνωστό ότι νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Ναντίμ Ζαχάουι, πρώην υπουργός Παιδείας. Οι υπηρεσίες του Τζόνσον ανέφεραν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε εγκρίνει τον διορισμό του Ζαχάουι. Κούρδος γεννημένος στο Ιράκ, ο Ζαχάουι έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την οικογένειά του χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά και στη συνέχεια ακολούθησε μια προσοδοφόρα καριέρα στις επιχειρήσεις.

Η Μισέλ Ντόνελαν, υφυπουργός Παιδείας αρμόδια για τα Πανεπιστήμια, διορίστηκε νέα υπουργός Παιδείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον «λυπάται» για τις παραιτήσεις

Όσο αφορά στην αντίδρασή του, ο Μπόρις Τζόνσον είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και τον πρώην υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ότι λυπάται που τους βλέπει να παραιτούνται.

Ο Τζόνσον έκανε τα σχόλια αυτά σε επιστολές που έστειλε στους δύο πρώην υπουργούς του, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Γιατί παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, Ρίσι Σουνάκ και Σάτζιντ Τζάβιντ, υπέβαλαν τις παραιτήσεις, τη στιγμή που ο ίδιος ο Τζόνσον προσπαθούσε να ζητήσει συγγνώμη σε ζωντανή συνέντευξη στο BBC για νέο σκάνδαλο ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς, στο οποίο ενεπλάκη ένα μέλος της κυβέρνησής του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τζόνσον παραδέχθηκε το λάθος του, αλλά είπε ότι δεν είχε αντιληφθεί πως ο Κρις Πίντσερ, ο πρώην αναπληρωτής υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία, ήταν ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

«Εκ των υστέρων, ήταν λάθος. Ζητώ συγγνώμη από όποιον επηρεάστηκε από αυτό», είπε ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Υπέρ πρόωρων εθνικών εκλογών η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι θα δεχόταν ευμενώς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης, αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχασε δύο από τους βασικούς υπουργούς του που παραιτήθηκαν σήμερα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν θα υποστήριζε τη διενέργεια εθνικών εκλογών εάν προκηρύσσονταν τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο Στάρμερ απάντησε: «Ναι. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη Βρετανία. Χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης και αυτή η κυβέρνηση καταρρέει».