Πολιτικό χάος επικρατεί στη Βρετανία, με τον υπουργό Οικονομικών Κουάσι Κουαρτέγκ να αποτελεί παρελθόν, καθώς η πρωθυπουργός Λιζ Τρας τον απέπεμψε από την κυβέρνηση.

Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών με τη δεύτερη μικρότερη θητεία στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας.

Η Βρετανία βρίσκεται εν αναμονή της έκτακτης συνέντευξης τύπου της Τρας, η οποία βρίσκεται υπό τρομακτική πίεση την ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για προσπάθεια ανατροπής της από τους βουλευτές των Συντηρητικών.

Ταπεινωτική στροφή και σενάριο ανατροπής της Τρας

Η Λιζ Τρας σκοπεύει να πραγματοποιήσει μία ταπεινωτική στροφή όσον αφορά το πρόγραμμα των φοροελαφρύνσεων και ειδικότερα την εξαγγελία για κατάργηση της αύξησης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, η οποία είναι απαραίτητη μετά το χάος που προκλήθηκε στις αγορές.

Ωστόσο, η ζημιά έχει γίνει ήδη, όπως τονίζει ο βρετανικός Τύπος.

Η Τρας δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους βουλευτές του δικού της κόμματος να επανεξετάσει τα σχέδια για μείωση των φόρων, με τους συμμάχους της να υποστηρίζουν ότι θα ήταν «καταστροφικά κακή ιδέα» η αποπομπή της ύστερα από ένα μήνα στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Σύμφωνα με τους Times, τα σενάρι θέλουν την αντικατάσταση της Truss από το δίδυμο Ρίσι Σούνακ και Πένυ Μόρνταντ, με έναν εκ των δύο να αναλαμβάνει το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Σημειώνεται πως το φαβορί ήταν ο Σούνακ, ο οποίος αν και ήταν η πρώτη επιλογή των βουλευτών των Συντηρητικών, έχασε το χρίσμα από την ψήφο των περίπου 200.000 μελών του κόμματος, τα οποία ήταν και αυτά που εξέλεξαν το νέο πρόεδρο του κόμματος.

Διαβάστε ακόμη: