Το σχέδιο για μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 45%, που επιβάλλεται στα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές και οδήγησε σε κραχ τη στερλίνα και παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Προηγήθηκαν οι έντονες διαφωνίες των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, με επικεφαλής τους πρώην υπουργούς Μίκαελ Γκοβ και Γκραντ Σαπς, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Παρά το γεγονός ότι η Τρας επέμενε την Κυριακή ότι το αμφιλεγόμενο σχέδιο θα προχωρήσει,  κατέληξε στο συμπέρασμα, μετά από συνομιλίες με την ανώτερη ομάδα της, ότι το σχέδιο δεν είχε καμία πιθανότητα να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Συντριπτικό πλήγμα για την αξιοπιστία της Τρας

Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ, επιβεβαίωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο μείωσης των φόρων του πλουσιότερου 1% της Βρετανίας.

Η κίνηση αποτελεί ένα συντριπτικό πλήγμα για την αξιοπιστία της πρωθυπουργού και του υπουργού, οι οποίοι παρερμήνευσαν τη διάθεση του κόμματος και της χώρας τους και πίστευαν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε περικοπές φόρων για τους πλούσιους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής.

Η στερλίνα σημειώνει άνοδο στα 1,1171 δολ. μετά τη στροφή από την κυβέρνηση.

 

Διαβάστε ακόμη: