Το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Ρώσου ρεπόρτερ, ο οποίος ασχολείται με την ερευνητική δημοσιογραφία και ιδιαίτερα με τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Σολντάτοφ εκτελεί χρέη Διευθυντή στην ιστοσελίδα agentura.ru.

«Η Δευτέρα άρχισε ευχάριστα. Όλοι μου οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύθηκαν, ενώ ανακάλυψα το όνομά μου στη βάση δεδομένων για όσους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η δίωξη ασκήθηκε στις 17 Μαρτίου και πιθανότατα, η ρωσική ανακριτική επιτροπή έχει αναλάβει την υπόθεση…», επισημάνθηκε στην επίσημη ανακοίνωση του ιστοτόπου.

O νομικός εκπρόσωπος, Πάβελ Τσίκοφ, θεωρεί ότι «ίσως ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Σολντάτοφ, για διάδοση “ψευδών ειδήσεων” αναφορικά με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Η διαδικτυακή σελίδα, η οποία άρχισε τη λειτουργία της από το 2000, ασχολείται με έρευνες για τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών. Τους τελευταίους μήνες, οι δημοσιογράφοι του μέσου εργάσθηκαν πάνω σε έρευνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για «πραγματικές διαπραγματεύσεις»

Ακόμη ένα δημόσιο μήνυμα του Πάπα, μπροστά στην ολοένα και πιο επικίνδυνη κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στο ουκρανικό μέτωπο.

«Εκατό ημέρες μετά την έναρξη της ένοπλης επίθεσης κατά της Ουκρανίας», ο Πάπας ζήτησε «να διεξαχθούν πραγματικές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και μία λύση», στο πλαίσιο των εορτασμών της Πεντηκοστής.

«Ώστε η απελπισμένη κραυγή των ανθρώπων που υποφέρουν, να ακουστεί με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε.

«Καθώς μεγαλώνει το μένος της καταστροφής, του θανάτου και οι συγκρούσεις φουντώνουν, τροφοδοτώντας μία ολοένα και πιο επικίνδυνη κλιμάκωση για όλους, κάνω νέα έκκληση προς τους ηγέτες των εθνών· σας παρακαλώ, μην οδηγείτε την ανθρωπότητα στην καταστροφή», επεσήμανε ο Ποντίφικας από το παράθυρο του Αποστολικού Παλατιού με αποδέκτες 25.000 πιστούς, συγκεντρωμένους στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης με παιδιά στο Βατικανό, ο 85άχρονος επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας διατύπωσε ξανά την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ουκρανία, εξηγώντας, όμως, πως αναμένει «την κατάλληλη στιγμή».

«Θα ήθελα να βρεθώ στην Ουκρανία, μονάχα που πρέπει να περιμένω την ενδεδειγμένη στιγμή για να το κάνω· διότι, δεν είναι εύκολο να λάβω μία απόφαση που μπορεί να κάνει περισσότερο κακόπαρά καλό στον κόσμο», ανέφερε, απαντώντας σε ένα νεαρό αγόρι από την Ουκρανία.

«Την επόμενη εβδομάδα, θα δεχθώ εκπροσώπους της ουκρανικής κυβέρνησης, οι οποίοι θα έλθουν για να μιλήσουν και να συζητήσουμε μία πιθανή επίσκεψή μου. Ας δούμε τι θα γίνει», ολοκλήρωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έχει πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για ειρήνη στην Ουκρανία, δίχως να κατονομάσει σε οιαδήποτε περίπτωση τον Βλαντιμίρ Πούτιν ή τη Ρωσία, ενώ το Βατικανό προσπαθεί να διατηρήσει τον διάλογο με τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, επιχειρώντας μία λεπτή διπλωματική ισορροπία.