Οι Ωριωνίδες, η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, κορυφώνονται το βράδυ της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου έως τα χαράματα του Σαββάτου στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την χώρα μας.
Καθώς στις 25 Οκτωβρίου θα υπάρξει Νέα Σελήνη, το μικρό φεγγάρι θα αφήσει αρκετά σκοτεινό τον ουρανό, επιτρέποντας μια καλή παρατήρηση, αν δεν υπάρξουν σύννεφα.
Τι είναι οι Ωριωνίδες
Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων αστέρων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.
Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή.
Ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.
Δεκάδες μετέωρα -συνήθως γύρω στα 20 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.
Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.
Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο αντισυνταγματάρχη και ερασιτέχνη αστρονόμο Τζορτζ Τάπμαν (1840-1922).
Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ.
Με την ονομασία Ωριωνίδες εμφανίζονται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα τη νύχτα της 20ης προς 21η Οκτωβρίου, εφόσον, βεβαίως, ο ουρανός είναι ανέφελος.
Με την ονομασία Ήτα Υδροχοΐδες (επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου και συγκεκριμένα στο αστέρι Ήτα του Υδροχόου), από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου, με αποκορύφωμα τη νύχτα της 6ης προς 7η Μαΐου.