Σε ιστορικά υψηλά το 2024 θα φτάσουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, καθώς η προοπτική μείωσης των επιτοκίων, οι ελπίδες για μια ήπια προσγείωση και η ισχυρή δυναμική των κερδών τροφοδοτούν την αισιοδοξία.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι στρατηγικοί αναλυτές μετοχών που συμμετείχαν στην έρευνα από τις 9 έως τις 21 Φεβρουαρίου αναμένουν ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς Stoxx 600 θα φθάσει τους 510 μέχρι το τέλος του έτους, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 500. Αυτό θα σήμαινε αύξηση 3,7% από το κλείσιμο της Τρίτης στα 491,90 και κέρδη 6,5% για το 2024.

Ο δείκτης προχώρησε την Πέμπτη σε ιστορικό υψηλό, ενισχυμένος από τις τεχνολογικές μετοχές μετά από μια απροσδόκητα αισιόδοξη πρόβλεψη εσόδων από την αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Euro Stoxx 50 των 50 μεγαλύτερων και πιο ρευστοποιήσιμων μετοχών της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στις 4.800 μετοχές έως το τέλος του 2024, γεγονός που συνεπάγεται κέρδη 0,8% από το κλείσιμο της Τρίτης, σύμφωνα με το μέσο όρο της έρευνας.

Το 2023, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 12,7% και ο Euro Stoxx 50 πάνω από 19%, ενώ μέχρι στιγμής το 2024 έχουν προσθέσει αντίστοιχα 2,7% και 5,3%. Το ράλι επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στους δύο τελευταίους μήνες του 2023, καθώς οι επενδυτές εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην εκρηκτική άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και στην κορύφωση των επιτοκίων, καθώς οι παγκόσμιες μετρήσεις του πληθωρισμού μειώθηκαν.

Η ΕΚΤ και η μείωση επιτοκίων

Οι διαπραγματευτές της αγοράς χρήματος στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά πάνω από 100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά τα στοιχήματα αυτά έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω λιγότερο ήπιων σχολίων από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας και ισχυρών στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Τα πάντα επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά και στο αν οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια τόσο σκληρά και τόσο γρήγορα όσο έχει τιμολογήσει η αγορά», δήλωσε ο Michael Field, στρατηγικός αναλυτής της ευρωπαϊκής αγοράς στη Morningstar.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ακριβώς όπως επιθυμεί η αγορά, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απογοήτευση και πιθανή μεταβλητότητα», πρόσθεσε ο Field.

Λίγο κάτω από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μια διόρθωση στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά είναι «απίθανη» κατά τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι είναι «πιθανή».

Ο Marco Vailati, επικεφαλής έρευνας και επενδύσεων της Cassa Lombarda στο Μιλάνο, δήλωσε ότι μια διόρθωση είναι πιθανή λόγω «κάποιας απομάκρυνσης κερδών και ενός ελέγχου της πραγματικότητας των υπερβολικών προσδοκιών για διευκόλυνση της νομισματικής πολιτικής».

Άλλοι δήλωσαν ότι μια διόρθωση είναι απίθανη, δεδομένου ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα στηρίξουν τις μετοχές, επικαλούμενοι επίσης τη σχετική φτήνια των ευρωπαϊκών αποτιμήσεων σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αμερικανικές.

«Αναμένονται θετικές ώσεις από τις μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και από τα κίνητρα που θα μπορούσε να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Κίνας για την οικονομία της», δήλωσε ο Jochen Stanzl, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της CMC Markets στη Γερμανία.

Την Τρίτη, η Κίνα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μείωση του βασικού επιτοκίου ενυπόθηκων δανείων που έχει γίνει ποτέ, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να στηρίξουν την προβληματική αγορά ακινήτων και την ευρύτερη οικονομία.

Οι δείκτες

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο γερμανικός DAX αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5% έως το τέλος του 2024 από το κλείσιμο της Τρίτης στις 17.068,43 μονάδες. Επί του παρόντος διαπραγματεύεται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Παρόμοια άνοδος 2,3% προβλέπεται για τον βρετανικό FTSE 100, ενώ ο γαλλικός CAC 40 εκτιμάται ότι θα προσθέσει 2,0% μέχρι το τέλος του έτους.

Η πλειοψηφία του 71% των ερωτηθέντων αναμένει ότι τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν στις τοπικές τους αγορές τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 29% αναμένει μείωση.

«Από την αρχή του έτους, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή το 2024 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, ενώ έχουμε περάσει από ένα “σκληρό” σε ένα “μαλακό” παγκόσμιο αφήγημα», επισήμανε στο Reuters ο Ankit Gheedia, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών και παραγώγων στην Ευρώπη στην BNP Paribas.

Αυτό έχει μειώσει το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των αναλυτών και της πρότυπης πρόβλεψης κερδών της BNP, συμπλήρωσε ο Gheedia, και ως εκ τούτου δεν πιστεύει ότι τα κέρδη θα αποτελέσουν πτωτικό κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές μετοχές βραχυπρόθεσμα, εκτός αν υπάρξουν δυσμενή σοκ.

Διαβάστε ακόμη: