Μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά ήταν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία την περασμένη Πέμπτη στο roadshow που διοργάνωσε η JP Morgan, σε συνεργασία με το ελληνικό χρηματιστήριο, στη Νέα Υόρκη, και στο οποίο έδωσα το παρών δεκάδες ξένοι διαχειριστές και οι σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Η αδυναμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετάσχει διά ζώσης στο συνέδριο λόγω ίωσης (συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης) δεν απέτρεψε δεκάδες funds από την συμμετοχή τους καθώς τα βασικά συστατικά της εκδήλωσης όπως η άνοδος των τιμών στις μετοχές και στα ομόλογα το 2023, σε συνδυασμό με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, ήταν αρκετά για να εκτοξεύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αναπόφευκτά στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η παρουσίαση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τους διευθύνοντες συμβούλους της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, και της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου. Στην επενδυτική εκδήλωση της JP Morgan, της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, με ενεργητικό άνω των τεσσάρων τρισ. δολαρίων, συμμετείχε και η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, με στελέχη της τράπεζας.

Στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα Πειραιώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου το παρών στη Νέα Υόρκη έδωσαν και ο διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Ξηρουχάκης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Νικόλαος Βαλαντάσης, οι οποίοι συναντήθηκαν με περισσότερους από 15 επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι BoFa, BlackRock, Barclays και Morgan Stanley.

Στο roadshow της JP Morgan θα συμμετέχουν συνολικά 24 ελληνικές εταιρείες. Πρόκειται για τις Aegean, Alpha Bank, Attica Bank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τράπεζα Κύπρου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, HELLENiQ ENERGY, Intrakat, Lamda Development, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, CVC Greece, Grivalia Properties, Olympia Group και Peoplecert. Παράλληλα θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Τι είπαν οι τραπεζίτες

Στις δεκάδες συναντήσεις που είχαν οι Έλληνες τραπεζίτες με τους επενδυτές (υπολογίζεται ότι η κάθε μια από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες πραγματοποίησε πάνω από 30 ραντεβού με επενδυτές) δέχθηκαν καταιγισμό ερωτημάτων.

Η πλειονότητα εξ αυτών επικεντρώθηκε στις προοπτικές τους για την κερδοφορία, στη διανομή μερισμάτων, στην πορεία των εσόδων, στα κεφάλαια, στη ρευστότητα, στην αναμενόμενη πιστωτική επέκταση, στην πρόοδο του μετασχηματισμού, αλλά και στην πορεία της μείωσης των κόκκινων δανείων με στόχο τη σύγκλιση στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων, τοποθέτησαν τον πήχυ υψηλότερα των 4 δισ. ευρώ και παρουσίασαν αναλυτικά τις θετικές επιδόσεις που εμφάνισαν όλοι οι παραπάνω βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες και προφανώς δικαιολογούν και τις χρηματιστηριακές επιδόσεις. Την ίδια στιγμή όλες οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν εφέτος στην επιβράβευση των μετόχων τους, για πρώτη φορά από το 2008.

Επίσης, με θετικό μάτι είδαν οι ξένοι τα περιθώρια επιτάχυνσης των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και ενίσχυσης των καθαρών εσόδων από τόκους που ανάλυσαν οι τραπεζίτες για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μία κρίσιμη παράμετρο για τη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων, μιας και από εφέτος η Ευρωζώνη θα εισέλθει εκτός απροόπτου σε καθεστώς χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές τράπεζες τόνισαν προς τους επενδυτές ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν τις απώλειες στο επιτοκιακό τους εισόδημα από τις υφιστάμενες χορηγήσεις μέσω της αύξησης των νέων εκταμιεύσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση θετικά θα λειτουργήσουν τόσο τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και οι υψηλοί δείκτες ρευστότητας που διατηρούν οι τέσσερεις συστημικοί όμιλοι.

Επίσης, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης των εσόδων από προμήθειες, καθώς σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα παραμένουν πολύ χαμηλά ως ποσοστό του ενεργητικού τους.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι παρά τις αναμενόμενες μειώσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να καταγράφουν υψηλή απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων τους την επόμενη τριετία. Θα ανοίξει με τον τρόπο αυτό ο δρόμος για την επιβράβευση των μετόχων τους μέσω μερισμάτων.

Μάλιστα, οι τέσσερεις τραπεζίτες εξήγησαν ότι πέραν των εκτιμήσεων για την περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του κλάδου, κομβικό ρόλο για την προσέλκυση φρέσκων κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά παίζει το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρα μας.

Το 2024 η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει ξανά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτελεί συνθήκη ικανή για να δώσει επιπλέον ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% έναντι 2,4% το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 2,8% από 4,3%, λειτουργώντας υποστηρικτικά στον κλάδο.

Τι μέρισμα θα διανείμουν

Ενδεικτική του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι και η έκθεση της Optima Bank που κυκλοφόρησε μέσα στην εβδομάδα και επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV στο 0,75x, κάτι που συνεπάγεται ένα σημαντικό discount, της τάξεως του 26% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Όπως προσθέτει, οι ελληνικές τράπεζες θα δημιουργήσουν μέσο δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, RoaTBV στο 14% φέτος, το οποίο θα είναι κατά 130 μονάδες βάσης υψηλότερο από τις αντίστοιχες στην ΕΕ (12,7%).

Σύμφωνα με την Optima Bank αυτό δεν δικαιολογεί τα τρέχοντα discounts για τις ελληνικές τράπεζες. «Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διαπραγματεύονται τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, και εκτιμούμε πως η Εθνική (15%) και η Eurobank (14%) θα δημιουργήσουν το υψηλότερο RoaTBV, με την Πειραιώς (13,5%) και την Alpha (11,2%) να ακολουθούν. Με βάση τις τιμές στόχους μας οι ελληνικές τράπεζες θα διαπραγματεύονται με P/TBV στο 1x, ευθυγραμμιζόμενες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές», αναφέρει η Optima.

Όσον αφορά στα μερίσματα που θα διανείμουν οι τράπεζες, η Optima εκτιμά ότι το pay out ratio θα διαμορφωθεί στο 23% επί της καθαρής κερδοφορίας, προσφέροντας μια μέση ακαθάριστη μερισματική απόδοση της τάξεως του 3,7%. Η Εθνική (4%) και η Eurobank (3,9%) αναμένεται να προσφέρουν την υψηλότερη ακαθάριστη μερισματική απόδοση, με την Πειραιώς να βρίσκεται στο χαμηλότερο εύρος (2%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η Εθνική Τράπεζα θα μοιράσει στους μετόχους της 0,27 ευρώ ανά μετοχή για το 2023, 0,35 ευρώ για τη χρήση 2024 και 0,40 ευρώ για το 2025.

Η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπεται να μοιράσει 0,07 ευρώ ανά μετοχή φέτος (για τη χρήση 2023), 0,11 ευρώ για το 2024 και 0,18 ευρώ για τη χρήση 2025. Αντίστοιχα, η Eurobank αναμένεται να διανείμει για τη χρήση 2023 0,07 ευρώ ανά μετοχή, για το 2024 0,08 ευρώ και για το 2025 επίσης 0,08 ευρώ.

Η Alpha Bank, τέλος, εκτιμάται ότι θα δώσει μέρισμα 0,06 ευρώ για τη χρήση 2023, 0,08 ευρώ για τη χρήση 2024 και 0,09 ευρώ για τη χρήση 2025.

«Κλείδωσε» η διάθεση του 20% της Τράπεζας Πειραιώς

Την ίδια στιγμή, στο περιθώριο των επαφών στη Νέα Υόρκη κλείδωσε τελικά και το τελικό ποσοστό διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που θα διαθέσει το ΤΧΣ και το οποίο ανέρχεται στο 20%. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκληρό μπρα ντε φερ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την διοίκηση της τράπεζας και τους συμβούλους της διαδικασίας που ήταν σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, ολοκληρώθηκε με νικητή το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Radar ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφού αξιολόγησε όλα τα δεδομένα, αποφάσισε τελικά ότι την δεδομένη χρονική στιγμή είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου η μερική αποεπένδυση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα του 20%.

Μάλιστα σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg από το Νταβός την περασμένη εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε για την Τράπεζα Πειραιώς απάντησε πως θα αποκρατικοποιηθεί ένα μεγάλο ποσοστό της τράπεζας. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώνουν την επιλογή του Πρωθυπουργού τονίζοντας ότι «προχωράμε» με την διάθεση σε αυτή τη φάση του 20% των μετοχών ενώ το ΤΧΣ θα διατηρήσει το υπόλοιπο ποσοστό (7%) προκειμένου να πουληθεί σε δεύτερη φάση.

Σημειώνεται ότι τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου όσο και οι σύμβουλοι της διαδικασίας επιθυμούσαν, με δεδομένο το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εισέπρατταν τις τελευταίες εβδομάδες, την διάθεση του συνόλου του ποσοστού του ΤΧΣ (27%).

Ισχυρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, σε κατ’ ιδίαν επαφές με την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς δεν έκρυβαν την επιθυμία τους να αποκτήσουν θέσεις στην Πειραιώς, καθώς θεωρούν ότι η ελληνική τραπεζική αγορά έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, αλλά και λόγω των ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων της χώρας.

Και ενώ μέχρι και το τέλος του 2023 η σύσταση των συμβούλων φαινόταν να πείθει την κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου να επικρατούν δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να επιχειρηθεί η διάθεση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς, του συνόλου των μετοχών (337.599.150 τεμάχια) Πειραιώς, τις οποίες κατέχει το ΤΧΣ.

Συγκεκριμένα, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πλέον ασφαλέστερη επιλογή τη διάθεση χαμηλότερου ποσοστού,προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερη αποτίμηση.

Έτσι και αλλιώς και οι ίδιοι κύκλοι συμφωνούν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει ισχυρό, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν την δεδομένη χρονική στιγμή στις αγορές, τις εντυπωσιακές οικονομικέςεπιδόσεις που θα ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στο τέλος Φεβρουαρίου και φυσικά τις γενικότερες προοπτικές του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Ο CEO της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, ο CFO Θοδωρής Γναρδέλλης, η γενική διευθύντρια Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Χρυσάνθη Μπερμπάτη και ο επικεφαλής του IR Ξενοφών Δαμαλάς, είχαν στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα σειρά διαδοχικών παρουσιάσεων που διοργανώνουν οι σύμβουλοι, UBS και Goldman Sachs.

Το ίδιο έπραξαν και αυτή την εβδομάδα στο roadshow της τράπεζας στη Νέα Υόρκη (23 και 24 Ιανουαρίου) ενώ την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε το παρών στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη. Στο Λονδίνο η διοίκηση συναντήθηκε και έκαναν παρουσιάσεις σε εκπροσώπους των Blackrock, Fidelity, Fiera Capital, Toscafund, Wellington, και τώρα έπεται συνέχεια στη Νέα Υόρκη.

Τέλος Φεβρουαρίου αποφασίζει το ΤΧΣ

Η διοίκηση του ΤΣΧ, σε συνεργασία με τον σύμβουλο, την Bofa, θα παρουσιάσει την τελική της εισήγηση στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Πειραιώς, στις 23 Φεβρουαρίου, και την ολοκλήρωση του premarketing.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου που είναι το Πάσχα των καθολικών.

Ωστόσο το Δ.Σ. του Ταμείου έχει ήδη προκρίνει το μοντέλο της Εθνικής για την αποεπένδυσή του και από την Πειραιώς, δηλαδή με τη διαδικασία του bookbuilding το οποίο παραπέμπει σε γρήγορο κλείσιμο του βιβλίου εντός μιας ημέρας και ευνοεί το παράλληλο άνοιγμα προσφορών για το ελληνικό κοινό.

Διαβάστε ακόμη: