Άκρως θετικά είναι τα μηνύματα που εισέπραξαν οι Έλληνες τραπεζίτες από τις επαφές που είχαν με περίπου 80 Αμερικανούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η JP Morgan, εντοπίζοντας το ενδιαφέρον, τόσο στις προοπτικές του κλάδου, όσο και εν γένει, στο αναπτυξιακό story της χώρας.
Το ραντεβού με την «αφρόκρεμα» των επενδυτικών κεφαλαίων δόθηκε χθες, Πέμπτη, στον πύργο της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, στο Μανχάταν. Λίγο μετά τη διαδικτυακή παρέμβαση του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οι CEOs των τεσσάρων συστημικών Ομίλων, κ. κ. Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) και Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), έλαβαν τις θέσεις τους στη «σκηνή», προκειμένου να συμμετάσχουν στο ειδικό πάνελ και να απαντήσουν σε ερωτήσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν την κερδοφορία – και κατ’ επέκταση το μέρισμα – τα επιτοκιακά περιθώρια, την υπερβάλλουσα ρευστότητα και την πιστωτική επέκταση.
Πιο αναλυτικά, το ζήτημα της διανομής μερίσματος φαίνεται πως απασχόλησε έντονα τους επενδυτές, οι οποίοι προσπάθησαν να… εκμαιεύσουν από τους Έλληνες τραπεζίτες μία θετική απάντηση, αναφορικά με τη στάση που προτίθεται να κρατήσει ο Ευρωπαίος επόπτης. Υπενθυμίζεται ότι, μολονότι ανεπισήμως ο SSM έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για την επανέναρξη της διανομής μερισμάτων μετά από σχεδόν 16 χρόνια, εντούτοις η επίσημη έγκριση θα πρέπει να αναμένεται μετά τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων (σ.σ. περί τις αρχές Μαρτίου).
«Η επιστροφή αξίας προς τους μετόχους και η βιώσιμη κερδοφορία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης. Σημειώνεται πως η τράπεζα έχει ήδη υπολογίσει ένα 20% στα αποτελέσματά της, ενώ με την έγκριση του SSM θα επιστρέψει σε ένα καθεστώς που ίσχυε αδιαλείπτως από το 1949 μέχρι και το 2008. Συνολικά, το payout ratio του κλάδου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 23% επί της καθαρής κερδοφορίας, γεγονός που μεταφράζεται σε μία μέση ακαθάριστη μερισματική απόδοση της τάξεως του 3,7%.
Όσον αφορά στην κερδοφορία, οι τραπεζίτες δέχθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τις προκλήσεις που επιφυλάσσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων εντός του 2024. Υπενθυμίζεται πως τα κέρδη του 2023 στηρίχθηκαν κατά κύριο λόγο στα έσοδα από τόκους, «αγγίζοντας» στο 9μηνο τα έξι δισ. ευρώ (1,64 δισ. ευρώ για Εθνική Τράπεζα, 1,6 δισ. ευρώ για Eurobank, 1,46 δισ. ευρώ για Τράπεζα Πειραιώς και 1,34 δισ. ευρώ για Alpha Bank). Αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδόσεις στις καταθέσεις, είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM), το οποίο σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 3,20%, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τέταρτη θέση μετά τις Λετονία (3,90%), Εσθονία (3,77%) και Λιθουανία (3,58%).
Οι τραπεζίτες, πάντως, έχουν δεσμευθεί για καθαρά κέρδη πέριξ του ενός δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας ανεξαρτήτως των όποιων μειώσεων στα επιτόκια. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη προχωρήσει σε hedging, «κλειδώνοντας» επιτόκια της τάξεως του 3% μέσω παραγώγων, ενώ, παράλληλα, εστιάζουν και σε άλλες πηγές για την ενίσχυση των εσόδων.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Ψάλτης, μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης εμφανίζουν τα έσοδα από προμήθειες, τόσο στο wealth management, όσο και στο bancassurance. Σημειώνεται πως η Alpha Bank, μετά και τη συμφωνία με τη UniCredit, βάσει της οποίας δημιουργείται ένα πλαίσιο εμπορικής συνεργασίας στην Ελλάδα για διανομή των bancassurance, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και άλλων τραπεζικών προϊόντων της ιταλικής τράπεζας, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα μη επιτοκιακά της έσοδα.
Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξαν οι επενδυτές και για την αξιοποίηση από πλευράς των τραπεζών της υπερβάλλουσας ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, επανέλαβε την πρόθεση της τράπεζας να κατευθύνει μέρος αυτής στην ανάπτυξη του δανειακού της χαρτοφυλακίου, σε συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) και σε κινήσεις ανταμοιβής των μετόχων. Πιο αναλυτικά, η τράπεζα φέρεται να έχει ήδη αιτηθεί την 6η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, ανεβάζοντας… στροφές στο ζήτημα της πιστωτικής επέκτασης, ενώ συνεχίζει την «απόβαση» στην Κύπρο, αναμένοντας τις εγκρίσεις για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα. Τέλος, μετά την επιτυχή επαναγορά του 1,4% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Eurobank στοχεύει στη διανομή μερίσματος έως 30% από τα κέρδη του 2023.
Στην πιστωτική επέκταση εστίασε από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, εκτιμώντας πως εφέτος θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία ως απόρροια αφενός, της σταθερής αύξησης του ΑΕΠ, της συνεχιζόμενης ροής κεφαλαίων από την ΕΕ και των χαμηλότερων αποπληρωμών δανείων. «Η χρηματοδότηση των επενδύσεων από το RRF θα πρέπει να διαμορφωθεί σε περίπου πέντε δισ. ευρώ το 2024 ή περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ που θα διατεθεί κυρίως σε έργα που σχετίζονται με τη φιλοξενία, την πράσινη μετάβαση και την ανάπτυξη υποδομών», σχολίασε. Σημειώνεται ότι η τράπεζα στοχεύει σε πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ το 2023, κατέχοντας 40% μερίδιο αγοράς στις νέες εκταμιεύσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.