Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εκπλήσσει εκ νέου τις αγορές, προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα «αγγίζει» το 80%.

Το επιτόκιο αναφοράς της Τουρκίας, το οποίο βρισκόταν στο 14% τους τελευταίους επτά μήνες, μειώθηκε στο 13%, σε πλήρη αναντιστοιχία με την πολιτική όλων των άλλων Κεντρικών Τραπεζών, ανά τον κόσμο.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας για τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 79.6% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ενέργειας και τη μακροχρόνια ανορθόδοξη στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη νομισματική πολιτική.

Στις αγορές, ο δείκτης BIST διαπραγματεύθηκε χαμηλότερα κατά 0.8%, μετά την απόφαση, ενώ η τουρκική λίρα υποχώρησε απότομα έναντι του δολαρίου.

Ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη «άγγιξε» το 99.11%

Τον Ιούλιο, το «κύμα» ανατιμήσεων στην Κωνσταντινούπολη έφθασε το 99.11%, με τον δείκτη τιμών να αυξάνεται κατά 4.09% σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή των τιμών από τον Φεβρουάριο του 1998, σύμφωνα με στοιχεία του εμπορικού επιμελητήριου της Κωνσταντινούπολης, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στις 01/08.

Σε ολόκληρη τη χώρα, αναμενόταν πως ο πληθωρισμός θα πλησιάσει το 81% τις επόμενες εβδομάδες, ενώ, αναμένεται να υποχωρήσει στο 70% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων από το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι τιμές άρχισαν να «εκτοξεύονται» από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η τουρκική λίρα «κατέρρευσε», μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει σταδιακά τα επιτόκια στο 14%, στο πλαίσιο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής του Τούρκου ΠροέδρουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκία: Ο πληθωρισμός «άγγιξε» το 80%, «έσπασε»… ρεκόρ 24 ετών

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία, ωστόσο, καθιστά απλησίαστες για πολλές οικογένειες και εκείνες τις πιο προσιτές τιμές. Ο… καλπάζων πληθωρισμός φέρνει σε δεινή οικονομική θέση όλο και περισσότερους Τούρκους πολίτες, με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Ο Χάνκαν, πωλητής στην υπαίθρια αγορά της Αττάλειας, περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Παλαιότερα, τα κουζινικά που πουλούσα είχαν μία λίγο – πολύ σταθερή τιμή. Τώρα, όμως, έχει τριπλασιασθεί και το ίδιο ισχύει για πολλά άλλα προϊόντα, όπως ο ρουχισμός ή τα είδη υγιεινής, στα οποία οι τιμές είναι πλέον εξαιρετικά υψηλές».

«Ο κόσμος αγοράζει όλο και λιγότερα»

Οι καταναλωτές που έρχονται στη λαϊκή, λένε ότι οι τιμές αλλάζουν πλέον κάθε εβδομάδα· ενώ τα μεταφορικά αυξάνονται συνεχώς, οι περισσότεροι πωλητές μετακυλούν αναγκαστικά το κόστος στους καταναλωτές.

Ο πωλητής, Μουράτ, τονίζει πως «όσο αυξάνονται οι τιμές, μειώνεται ο τζίρος και αυξάνονται οι δαπάνες. Το κόστος έχει αυξηθεί και λόγω των υψηλότερων τιμών καυσίμων. Με σκοπό να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, θέλουμε να αυξήσουμε τον τζίρο, αλλά ο κόσμος αγοράζει συνεχώς λιγότερα, καθώς η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί. Ο κόσμος δεν ψωνίζει όπως παλιά».

Περισσότερο από το 70% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, καθώς η αγορά κρέατος και φρούτων έχει γίνει πολυτέλεια στην Τουρκία.