Ο ασταμάτητος κατήφορος της τουρκικής λίρας προκαλεί κλυδωνισμούς στην οικονομία της Τουρκίας, η οποία βασίζεται σε υπερθετικό βαθμό στις εισαγωγές.

Πριν από την ημερολογιακή αλλαγή του έτους, η ισοτιμία έφθανε στις 18 τουρκικές λίρες ανά ευρώ.

Η δραματική υποτίμηση του νομίσματος συνδυάζεται με τον «καλπάζοντα» πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών τον Μάιο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει «εκτιναχθεί» στο 73%.

Ταυτόχρονα, χθες (12/06) η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 2.18 λίρες (0.12 ευρώ) στις 28.5 λίρες (1.58 ευρώ) το λίτρο ανά μέσο όρο, αντικατοπτρίζοντας αύξηση της τάξεως του 268% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τουρκία: Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2023

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Ως αναμενόταν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στις 09/06 ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της γείτονος χώρας, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν έως τον Ιούνιο του 2023.

«Ναι, θα το πω. Υποψήφιος τη συμμαχίας του Λαού είναι ο Ταγίπ Ερντογάν», υπογράμμισε από τη Σμύρνη, αναφερόμενος στη συνεργασία του κόμματός του, του AKP, με το εθνικιστικό MHP. Στελέχη της παράταξης υποδέχτηκαν το γεγονός με έντονα χειροκροτήματα, ενώ φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου του 2023 και κατόπιν απευθύνθηκε στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του σημαντικότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, λέγοντας:

«Σταμάτα τις υπεκφυγές (…). Πλέον, δε μπορείς να αναβάλλεις το θέμα της υποψηφιότητάς σου». Ο 68άχρονος πολιτικός κυβερνά αδιαλείπτως την Τουρκία από το 2003, αρχικά ως Πρωθυπουργός και εν συνεχεία ως Πρόεδρος.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που αποτελείται από έξι κόμματαδεν έχει ακόμη ορίσει τον υποψήφιό της στις προεδρικές εκλογές. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να ηττηθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών από πολλούς πιθανούς αντιπάλους του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Απρίλιο από το ινστιτούτο Metropoll.