«Το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους δεσμών και την επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών και γενικών προξένων στις δύο χώρες», σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση (17/08) του γραφείο του Πρωθυπουργού, Γιαΐρ Λαπίντ.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», τονίσθηκε στην επίσημη ενημέρωση του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου.

Από την Άγκυρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επεσήμανε μετά την ανακοίνωση ότι «παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, η Τουρκία δε θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση».

Οι πρεσβευτές της Τουρκίας και του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα είχαν ανακληθεί το 2018, μετά τον θάνατο εξήντα παλαιστινίων διαδηλωτών, στη Γάζα.

Τουρκία: Οι αρχές συνέλαβαν Ιρανούς ως υπόπτους για απόπειρες επιθέσεων σε Ισραηλινούς

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την είδηση, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα. Τα οκτώ άτομα, τα οποία συνελήφθησαν από την αστυνομία και πράκτορες της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), εργάζονταν για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα ενημέρωσης.

Κατασχέθηκαν όπλα κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουνίου στην περιοχή Μπεγίογλου, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Στις 19/06, ο Γιαΐρ Λαπίντ, είχε καλέσει τους Ισραηλινούς υπηκόους που διαμένουν στην Τουρκία να  εγκαταλείψουν τη χώρα «το συντομότερο δυνατόν», υπό τον φόβο ιρανικών επιθέσεων.

«Οι ζωές Ισραηλινών πολιτών σώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη στη διπλωματική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», επεσήμανε ο κ. Λαπίντ από την Άγκυρα, όπου συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό τουΜεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτές τις απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών», προσέθεσε, ευχαριστώντας τις τουρκικές αρχές και υπενθυμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι ο νούμερο 1 προορισμός για Ισραηλινούς τουρίστες».

Ο ισραηλινός Τύπος είχε αναφερθεί τις προηγούμενες εβδομάδες σε απόπειρες επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών στην Τουρκία.

Οι επιθέσεις εκείνες, είχαν αποτραπεί χάρη σε συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο κρατών, καθώς εργάζονται αδιαλείπτως για την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων, η οποία επετεύχθη σήμερα.

Ιράν και Ισραήλ διεξάγουν έναν «σκιώδη» πόλεμο εδώ και χρόνια, με τις εντάσεις να έχουν κλιμακωθεί, έπειτα από σειρά περιστατικών.

Στις 22 Μαΐου, ο Συνταγματάρχης Σαγιάντ Χοντάιαξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, δολοφονήθηκε από πυρά κοντά στην Τεχεράνη. Οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν «σιωνιστές» ότι βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία και ορκίστηκαν εκδίκηση.