«Οι Σύροι αντάρτες και η Δαμασκός πρέπει να συμφιλιωθούν», ανέφερε σήμερα (16/08) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας την έκκληση που απηύθυνε την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία προκάλεσε αντιτουρκικές διαδηλώσεις στις περιοχές της Συρίας, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Το καθεστώς και η αντιπολίτευση πρέπει να συμφιλιωθούν. Αυτό είπα. Πιστεύουμε ότι μία συμφιλίωση είναι απαραίτητη για μία βιώσιμη ειρήνη στη Συρία», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λετονό ομόλογό του, Έντγκαρς Ρίνκεβικς.

Ο Τούρκος Υπουργός είχε ήδη ζητήσει την προηγούμενη Πέμπτη «τη συμφιλίωση της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος στη Συρία», έπειτα από ένδεκα χρόνια πολέμου. Την επομένη, χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, καταγγέλλοντας τα λεγόμενά του.

«Χρησιμοποίησα τη λέξη συμφιλίωση (και όχι ειρήνη)», υπογράμμισε σήμερα, ο ίδιος, τονίζοντας ότι η τοποθέτησή του «παραποιήθηκε». «Οι δηλώσεις μου δεν σηματοδοτούν κάποια αλλαγή των τουρκικών θέσεων έναντι της Συρίας», αποσαφήνισε.

Από την αρχή του πολέμου στη Συρία το 2011, η Άγκυρα –η οποία, έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα–, εκφράζει τη σθεναρή αντίθεσή της στο καθεστώς του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ–Άσαντ, στηρίζοντας τις ομάδες των ανταρτών.

Τον Μάιο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε χαρακτηρίσει το καθεστώς Άσαντ ως «δολοφονικό».

Τα σχόλια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποιήθηκαν μετά τη συνάντηση της 5ης Αυγούστου του κ. Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, συμμάχου της Δαμασκού που πιέζει για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Συρίας.