«Κρεσέντο»… τουρκικής προκλητικότητας καταγράφεται τις τελευταίες ώρες, με κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνουν λόγο για… ελληνική παραβατικότητα, προχωρώντας, μάλιστα, σε επίθεση στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά το «παραλήρημα» του εκπροσώπου Τύπου του AKP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ισχυρίσθηκε –σε εμπρηστικό τόνο– ότι οι κινήσεις της Αθήνας απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δε δίστασε να υποστηρίξει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, μετά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια, ότι «το Βερολίνο έχασε την αμεροληψία του στον μεσολαβητικό ρόλο που διαδραματίζει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου».

«Θέλουμε, η Γερμανία να διατηρήσει μία ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επεσήμανε πως «το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές, δίχως προκαταλήψεις».

Η Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε τον τουρκικό αναθεωρητισμό, τονίζοντας πως «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά».

Παράληλλα, άφησε σαφείς «αιχμές» για τον τουρκικό αναθεωρητισμό, τον οποίο συνέδεσε και με την επιθυμία της Άγκυρας να προμηθευθεί F–16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

Προηγουμένως, η κ. Μπέρμποκ είχε τονίσει με σαφήνεια πως «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό».

«Η δική μου κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να υπάρξει ουδεμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», προσέθεσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας ζήτησε από την Αναλένα Μπέρμποκ, «η Γερμανία να μην παραδώσει στην Τουρκία τα υποβρύχια, καθώς με αυτά κινδυνεύει να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων».