Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου, τηλεχειριζόμενου αεροσκάφους, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ανέφεραν ότι στόχος ήταν ο ηγέτης της οργάνωσης στη Συρία, ο Μάχερ Αλ–Αγκάλ και ο αναπληρωτής του. Δεν έχει διευκρινισθεί αν ο δεύτερος σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε.

Νωρίτερα, η συριακή οργάνωση «Λευκά Κράνη» ανέφερε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε μία μοτοσικλέτα, στην επαρχία του Χαλεπιού.

Ο τραυματίας αργότερα υπέκυψε, σύμφωνα πάντοτε με την πηγή. Ο ένας από τους επιβάτες της μηχανής είχε επάνω του ταυτότητα με το όνομα «Χαλίντ Σουμπάιχ», μετέδωσαν συριακά Μέσα ενημέρωσης.

Την 3η Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, είχε ανακοίνωσει τον θάνατο του πρώην αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Ιμπραΐμ αλ–Χασίμι αλ–Κουράσι που ανατινάχθηκε κατά την διάρκεια επιχείρησης των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων, στη βορειοδυτική Συρία.

Η επιδρομή αυτή, διεξήχθη μόλις μία ημέρα πριν από την περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Με «φόντο» τα παραπάνω, το Ισλαμικό Κράτος καλεί, επίσης, τους υποστηρικτές του να επαναλάβουν τις επιθέσεις στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι «την ευκαιρία της μάχης ανάμεσα στους σταυροφόρους», εννοώντας την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Συρία: Δεκατρείς νεκροί από τρομοκρατική επίθεση κατά λεωφορείου, ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Την 20η Ιουνίου, δύο άμαχοι και ένδεκα στρατιώτες σκοτώθηκαν από τρομοκρατικό «χτύπημα» κατά λεωφορείου στη Ράκκα της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

Στη συνέχεια, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματοχυσία, μέσω δημοσίου μηνύματος. Το πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε πως η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Τζαμπάλ Αλ–Μπίσρι.

Δύο πολίτες και ένδεκα στρατιώτες «έχασαν» τη ζωή τους από την τρομοκρατική επίθεση, ενώ ακόμη τρεις στρατιώτες τραυματίσθηκαν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από εν υπνώσει «πυρήνες» του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι «εξαπολύουν» αιφνιδιαστικές επιθέσεις στις ερημικές περιοχές της επικράτειας.

Ο εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος μαίνεται εδώ και ένδεκα χρόνια στη Συρία, έχει «χωρίσει» τη χώρα σε διάφορες ζώνες ελέγχου, με τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους να διατηρούν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος.

Τμήμα της βορειοδυτικής Συρίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτώνυποστηριζόμενων από την Τουρκία, ενώ στα βορειοανατολικά κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Τον Δεκέμβριο του 202028 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ενέδρα κατά λεωφορείου στην επαρχία Ντέιρ Αλ–Ζορ.