Τουλάχιστον δεκαεπτά άτομα «έχασαν» τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίσθηκαν στη νοτιοδυτική Συρία, ύστερα από ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και παρατάξεων των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας της Σουεΐντα και αναφορές ακτιβιστών στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης.
Η Σουεΐντα, όπου κατοικούν κυρίως Δρούζοι, παρέμεινε –ως επί το πλείστον– αλώβητη από τον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος μαίνεται εδώ και ένδεκα χρόνια στη Συρία· ωστόσο, κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί συλλαλητήρια κατά των επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών. Η συριακή κυβέρνηση ασκεί λιγότερο στρατιωτικό και διοικητικό έλεγχο στην περιοχή, από ό,τι σε άλλες περιοχές.
Οι κάτοικοι δυσφορούν ολοένα και περισσότερο με τους –υποστηριζόμενους από την κυβέρνηση– μαχητές, που προχωρούν σε αυθαίρετες κρατήσεις, αποκλεισμούς δρόμων και απαγωγές για λύτρα, σύμφωνα με τον ακτιβιστή και επικεφαλής του ενημερωτικού δικτύου «Σουεΐντα 24», Ράγιαν Μαρούφ.
Το Σάββατο (23/07), η σύλληψη ενός κατοίκου προκάλεσε άλλους να δημιουργήσουν πρόχειρα οδοφράγματα και να συλλάβουν μέλη φιλοκυβερνητικών παρατάξεων, πολιορκώντας τις βάσεις τους, γνωστοποίησε το Μέσο.
«Αυτή η εξέγερση “ξέσπασε” πολύ ξαφνικά και υπήρξαν επιθέσεις στις βάσεις εκείνων των ένοπλων οργανώσεων, που ενισχύονται με βαρύ οπλικό εξοπλισμό», επεσήμανε χθες (27/07) ο κ. Μαρούφ, στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο άνδρας, τελικώς, αφέθηκε ελεύθερος.
Κάτοικος του πολύπαθου χωριού Ατίλ, όπου οι μάχες εξελίσσονται αδιαλείπτως, τόνισε πως «οι συγκρούσεις ήταν τόσο αφοδρές, ώστε δε μπόρεσα να φύγω από το σπίτι, με σκοπό να λάβω επείγουσες ιατρικές προμήθειες, για την αδελφή μου. Ήταν δεκαπέντε ώρες απόλυτου πολέμου. Αυτοκίνητα, ηλιακά πάνελ, δεξαμενές νερού· όλα καταστράφηκαν».
«Η πλειονότητα των νεκρών αποτελούσε μέλη παρατάξεων, υποστηριζόμενων από το κράτος, ενώ σήμερα (28/07) διεξήχθησαν σιωπηλές κηδείες για εκείνους. Οι υπόλοιποι, μέλη κινήματος το οποίο συνδέεται με θρησκευτικές φυσιογνωμίες των Δρούζων και είναι ευρέως γνωστό ως «Άνδρες Αξιοπρέπειας», κηδεύθηκαν σε δύο τελετές, παρουσία περίπου δύο χιλιάδων ανθρώπων σε κάθε μία», προσέθεσε Ράγιαν Μαρούφ.