Η Τουρκία πρόκειται να περιορίσει τις αυξήσεις στα ενοίκια στο 25%, το μέγιστο, για έναν χρόνο έως τον Ιούλιο του 2023, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ετήσιο πληθωρισμό που ξεπερνά το 70%.
Ο δείκτης των ανατιμήσεων «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο σημείο του από το 1998, στο 73.5% τον Μάιο, λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας. «Για διάστημα ενός έτους, τα ενοίκια θα αυξηθούν το πολύ, κατά 25%», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ.
Η στατιστική υπηρεσία TUIK, η οποία επικρίνεται από την αντιπολίτευση για την ακρίβεια των δεδομένων της, εντόπισε πως τον περασμένο μήνα τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση.
Τα ενοίκια διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, σύμφωνα με υπολογισμούς από τις αγγελίες ενοικιάσεων και σχόλια στελεχών στον τομέα των ακινήτων. Η TUIK απέρριψε αυτές τις κατηγορίες.
Τουρκία: Ο πληθωρισμός «εκτοξεύθηκε» στο 73.5% τον Μάιο
Στις 03/06, η τουρκική στατιστική αρχή ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» κατά 2.98% σε μηνιαία βάση τον Μάιο και κατά 73.5% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2002.
Η ανορθόδοξη πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διαχείριση της οικονομίας των 790 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεχίζει να τον… «πυροδοτεί».
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 73.5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998, όταν η Τουρκία βρισκόταν σε περίοδο κυβερνητικής αστάθειας και οικονομικής αναταραχής.
Οι τιμές των τροφίμων, που έχουν «εκτοξευθεί» στα ύψη, αδειάζοντας τα πορτοφόλια των καταναλωτών, σημείωσαν άνοδο κατά 91.6% το εξεταζόμενο διάστημα.
Η πολιτική Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν, ένθερμος αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων, είχε διατάξει την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει επανειλημμένα το κόστος δανεισμού κατά τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι άρχιζε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα αξιοποιούσε τη φθηνή τιμή της λίρας και μία «έκρηξη» στις εξαγωγές, ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό, εξαλείφοντας το μακροχρόνιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας.
Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι επικριτές του είχαν περιγράψει το σχέδιο ως ένα «οικονομικό πείραμα υψηλού κινδύνου» με δύο βασικούς κινδύνους: κατάρρευση του εθνικού νομίσματος και πρόκληση νέας ανόδου του πληθωρισμού.