Η Τουρκική Στατιστική Αρχή (TurkStat) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός “σκαρφάλωσε” κατά 2,98% σε μηνιαία βάση τον Μάιο και κατά 73,50% σε ετήσια βάση φθάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2002 καθώς η ανορθόδοξη πολιτική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διαχείριση της οικονομίας των $790 δισ συνεχίζει να τον πυροδοτεί. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 73,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998, όταν η Τουρκία βρισκόταν σε μια περίοδο με μεγάλη κυβερνητική αστάθεια και οικονομική αναταραχή. 

Οι τιμές των τροφίμων, που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη αδειάζοντας τα πορτοφόλια των καταναλωτών σημείωσαν άνοδο κατά 91,6% το εξεταζόμενο διάστημα σε ετήσια βάση. 

Η πολιτική Ερντογάν

Ο Ερντογάν, ένθερμος αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων, είχε διατάξει την κεντρική τράπεζα να μειώσει επανειλημμένα το κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ξεκινούσε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα αξιοποιούσε μια φθηνή λίρα και μια έκρηξη στις εξαγωγές για να μειώσει τον πληθωρισμό εξαλείφοντας το μακροχρόνιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας. 

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι επικριτές του Ερντογάν είχαν περιγράψει το σχέδιο ως ένα “οικονομικό πείραμα υψηλού κινδύνου” που κινδύνευε να προκαλέσει κατάρρευση στην αξία του ντόπιου νομίσματος και να οδηγήσει σε νέα άνοδο του πληθωρισμού. Ομως, η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία αποτέλεσε το “κερασάκι στην τούρτα” αυξάνοντας τις προκλήσεις αφού η άνοδος των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως ανέβασε το κόστος των ήδη μεγάλων λογαριασμών για τις εισαγωγές ενέργειας της Τουρκίας και αύξησε περαιτέρω τον πληθωρισμό.