Ανεξέλεγκτη είναι η πορεία του πληθωρισμού στην Τουρκία, με τον δείκτη τιμών καταναλωτού να εκτοξεύεται στο 70% τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τουρκίας επιταχύνθηκε στο 69,97% τον Απρίλιο, παρατείνοντας το υψηλό δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 61,1% τον Μάρτιo, ενώ σΣε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,25%.

Καταστροφική η πολιτική Ερντογάν

Η Τουρκία βιώνει τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων αγορών και των βιομηχανοποιημένων οικονομιών της G-20, αφού η κεντρική τράπεζα, ενεργώντας κατόπιν εντολής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μείωσε τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προχωρούσαν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουν την άνοδο στις τιμές.

«Οι τρομερές μετρήσεις του πληθωρισμού, το διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η πιο επιθετική σύσφιξη από τη Fed συνθέτουν ένα ανησυχητικό σκηνικό», δήλωσε ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics στο Λονδίνο.

«Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρόκειται να αλλάξουν τακτική και να αυξήσουν τα επιτόκια καθώς παραμένουν προσκολλημένοι στο “νέο οικονομικό μοντέλο”. Αναμένουμε ότι οι ρυθμίσεις πολιτικής θα παραμείνουν αμετάβλητες τους επόμενους μήνες«, πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός αναμενόταν στο 68%, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι προβλέψεις κυμάνθηκαν μεταξύ 64,2% και 70,85%. Ορισμένες ανεξάρτητες εκτιμήσεις των τιμών στην Τουρκία τοποθετούν τον πληθωρισμό πάνω από το 100%.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται τώρα μόλις λίγες ποσοστιαίες μονάδες μακριά από το ρεκόρ του 73,2% που επιτεύχθηκε μετά από την οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 2000.