Πολλές από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου θα πέσουν σε ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της χρηματιστηριακής εταιρείας Nomura holdings.

«Αυτή τη στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες, έχουν στραφεί ουσιαστικά σε μια κοινή κατεύθυνση για να μειώσουν τον πληθωρισμό. Η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για να χαθεί. Άρα θα είναι πολύ επιθετικές», δήλωσε στο «Street Signs Asia» του CNBC ο Rob Subbaraman, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του τμήματος έρευνας παγκόσμιων αγορών.

«Υποδεικνύουμε εδώ και αρκετούς μήνες τους κινδύνους μιας ύφεσης. Και τώρα έχουμε πολλές από τις ανεπτυγμένες οικονομίες που πραγματικά πέφτουν σε ύφεση», πρόσθεσε. Εκτός από τις ΗΠΑ, η Nomura αναμένει ύφεση στην Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τον Καναδά το επόμενο έτος.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο διατήρησαν την «σούπερ χαλαρή νομισματική πολιτική» για πάρα πολύ καιρό, ελπίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα ήταν παροδικός, είπε ο ίδιος. Τώρα οι κυβερνήσεις πρέπει να καλύψουν τη διαφορά και να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο, συμπλήρωσε μιλώντας στο CNBC.

Προβλέψεις για ύφεση

Για την Αμερική, η Nomura προβλέπει μια ήπια αλλά μακρά ύφεση πέντε τριμήνων, η οποία θα ξεκινήσει από το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς ενώ στην Ευρώπη, όπως λέει, η ύφεση θα μπορούσε να είναι πολύ βαθύτερη εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς τις ροές του φυσικού αερίου. Για την οικονομία της Αυστραλίας και του Καναδά η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεση εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων πυροδοτήσουν πτώση των αγορών κατοικιών. Ειδικά για την Κορέα “φαίνεται να δέχεται το ισχυρότερο αρχικό χτύπημα με συρρίκνωση 2,2% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους”. Η Ιαπωνία προβλέπεται να έχει την πιο ήπια ύφεση, χάρη στη συνεχιζόμενη υποστηρικτική πολιτική και την καθυστέρηση της επαναλειτουργία της οικονομίας από την πανδημία, σύμφωνα με την Nomura.

Η Κίνα αποτελεί εξαίρεση σύμφωνα με τους αναλυτές του ιαπωνικού οίκου, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει με τη βοήθεια διευκολυντικών πολιτικών, αν και παραμένει σε κίνδυνο υπό τον ενδεχόμενο νέων lockdowns για όσο καιρό το Πεκίνο διατηρεί τη στρατηγική του για μηδενικό Covid.