«Όταν μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων αλλάζει ορκωτούς ελεγκτές λίγο πριν ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους, συνήθως σηκωνει “κόκκινη σημαία” σχετικά με πιθανά ζητήματα ελέγχου και θα πρέπει να οδηγήσει σε σοβαρές ανησυχίες την αγορά σχετικά με την αξιοπιστία των οικονομικών μεγεθών», ανέφερε η Nomura σε σημείωμά της την Δευτέρα περιγράφοντας τις ραγδαίες εξελίξεις που βιώνει για άλλη μια φορά ο Κινεζικός κλάδος ακινήτων.

Μια μεγάλη μερίδα εταιρειών με “πρωταγωνίστρια” την καταχρεωμένη Evergrande ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες ότι δεν μπορεί να καταθέσει εγκαίρως τους ισολογισμούς της για την χρήση του 2021 στις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων και γιατί δεν έχουν ακόμη ορίσει συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου τους.

Σε σχετική ανακοίνωση εχθές ο μεγαλύτερος όμιλος ανάπτυξης ακινήτων της χώρας, η Evergrande είπε ότι λόγω των «δραστικών αλλαγών» στο επιχειρησιακό της περιβάλλον από το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους, οι οργκωτοί ελεγκτές πρόσθεσαν «ένα μεγάλο αριθμό επιπλέον ελεγκτικών διαδικασιών» και σε συνδυασμό με «την επίδραση που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του Covid-19», δεν θα μπορεί να δημοσιεύσει αποτελέσματα έως τα τέλη Μαρτίου για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Μάλιστα στην εν λόγω ανακοίνωση η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι θα ανακοινώσει τα οικονομικά της μεγέθη “το συντομότερο δυνατό” μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Νέες καθυστερήσεις

Εχθες το απόγευμα ακόμη μια εταιρεία ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο ότι δεν θα καταθέσει τους ισολογισμούς της. Πρόκειται για την Kaisa η οποία είπε ότι οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας στην πόλη Shenzhen δεν της άφησαν περιθώρια για να γίνουν οι έλεγχοι που πρέπει. Λόγω αυτής της καθυστέρησης, οι μετοχές της θα σταματήσουν να διαπραγματεύονται από την 1η Απριλίου, ανέφερε. Άλλες εταιρίες είπαν ότι η παραίτηση των ελεγκτών σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να εκδώσουν εγκαίρως τους ισολογισμούς για το οικονομικό έτος 2021, σύμφωνα με την ιαπωνική τράπεζα Nomura.

Ο developer Ronshine δήλωσε τη Δευτέρα ότι η PricewaterhouseCoopers (PwC) παραιτήθηκε, αναφέροντας ως λόγους τον ανεπαρκή χρόνο για τον έλεγχο καθώς και την αναζωπύρωση του Covid στην Κίνα. Τους τελευταίους δύο μήνες, εταιρίες όπως οι Aoyuan, Shanghai Shimao και Hopson ανακοίνωσαν επίσης αλλαγή ορκωτών λογιστών.