Αναπόφευκτη θεωρεί την ύφεση για την οικονομία της Ευρωζώνης η Fitch Ratings, με τους κινδύνους να κλιμακώνονται τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Όπως προειδοποιεί η Fitch, o κίνδυνος ξαφνικής διακοπής όλων των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την Ιταλία έχει αποφευχθεί προς το παρόν, αλλά παραμένει υψηλός όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ωστόσο, «τα ανοίγματα είναι τόσο υψηλά που αμφιβάλλουμε ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει μια ύφεση σε ένα τέτοιο σενάριο» αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.

Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2022

Η Fitch υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, στο 2,6% από 3% τον Μάρτιο, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από τον πόλεμο, σκιάζουν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης.

Με τον πληθωρισμό στο 8,1% τον Μάιο, η Fitch Ratings αναμένει στο τέλος του 2022 στο 5,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πληθωρισμό 3,4%.

Παρότι οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αυξάνουν τον πληθωρισμό, αναμένεται μετακύλιση του υψηλότερου κόστους των εισροών στις τιμές των αγαθών και το άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με αύξηση των μισθών – γεγονός το οποίο θα εντείνει τις πιέσεις στις τιμές. Αυτό θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες τα επόμενα τρίμηνα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τις επιπτώσεις στο κόστος ζωής.