Πριν από μερικές ημέρες η ναυτιλιακή εταιρία Top Ships του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη έλαβε επιστολή προειδοποίησης από τις αμερικανικές αρχές, λόγω της υποχώρησης της τιμής της μετοχής της κάτω από το 1 δολάριο!

Ειδικότερα σύμφωνα με την επιστολή, η εταιρία που διαπραγματεύεται στον Nasdaq κινείται κάτω του κατώτατου επιτρεπτού ορίου του ενός δολαρίου για περισσότερο από 30 συνεδριάσεις!

Και οι αμερικανικές αρχές έθεσαν τελεσίγραφο στον έλληνα εφοπλιστή να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ούτως ώστε εντός των προσεχών 180 ημερών και ειδικότερα έως τις 25 Ιουλίου η τιμή της μετοχής να έχει αποκατασταθεί άνω του 1 δολαρίου!

Το το θα κάνει σχετικά με την προειδοποίηση των αμερικανικών χρηματιστηριακών αρχών ο Ευάγγελος Πιστιόλης δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.

Αν θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, στηρίξει τη μετοχή του και την ανεβάσει σε επίπεδα άνω του 1 δολαρίου, καθώς η καθήλωση μιας μετοχής σε επίπεδα χαμηλότερα, θεωρείται για το αμερικανικό χρηματιστήριο λίγο πολύ ως γεγονός εξευτελιστικό, που εκτός των άλλων δημιουργεί την αίσθηση κινδύνων για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου!

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ώρα που η μετοχή της Top Ships καταρρέει στο αμερικανικό Χρηματιστήριο και ο Ευάγγελος Πιστιόλης καλείται από τις αμερικανικές αρχές να παρέμβει, κοινώς «άρχισαν τα όργανα» και να δούμε πως θα ξεμπλέξει εάν δεν τα καταφέρει να αποκαταστήσει την τιμή της μετοχής, ο Έλληνας εφοπλιστής προφανώς με τα κέρδη της ναυτιλίας αλλά και της εισαγωγής στο αμερικανικό χρηματιστήριο, προβαίνει σε εντυπωσιακές αγορές ακινήτων!

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο εφοπλιστής, η μετοχή της εταιρίας του οποίου έχει διολισθήσει κάτω του 1 δολαρίου στον Nasdaq, ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση πανάκριβης υπερπολυτελούς βίλας σε top ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Δυτική Πελοπόννησο, στο οποίο έχουν αποκτήσει luxury εξοχικές κατοικίες, σημαίνοντα ονόματα της επιχειρηματικής ζωής, εγχώριας και διεθνούς καθώς και αθλητές παγκόσμιου φήμης, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για παράδειγμα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές για την απόκτηση υπερπολυτελών βιλών στο εν λόγω ξενοδοχειακό συγκρότημα, στην πρώτη σειρά, δηλαδή κοντά στη θάλασσα ξεκινούν από τα 8 εκατ. ευρώ!!!


Κορυφαία ξένα funds θέλει leaders στον διαγωνισμό της Αττικής οδού ο πρωθυπουργός!

Σε προνομιακή υπόθεση για κορυφαία ξένα funds και δευτερευόντως για τα «χοντρά» ελληνικά πορτοφόλια εξελίσσεται ο διαγωνισμός της Αττικής οδού, από τον οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αντλήσει ποσό που θα υπερβαίνει τα 3 δις. ευρώ καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ο τρόπος που διενεργείται ο διεθνής διαγωνισμός, χωρίς να εμπεριέχει κατασκευαστικό αντικείμενο, δηλαδή χωρίς τις επεκτάσεις της Αττικής οδού (Λεωφόρος Κύμης, επέκταση προς λιμένες Λαυρίου – Ραφήνας, σύνδεση Κατεχάκη με Ελληνικό μέσω σήραγγας Ηλιούπολης), συνολικού ύψους 1,5 δις. που θα δημοπρατηθούν αυτόνομα, ουσιαστικά θέτει σε δεύτερη μοίρα τους Έλληνες εργολάβους και ανοίγει το δρόμο στα κορυφαία και πανίσχυρα ξένα funds, αλλά και πολύ μεγάλους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες που διαθέτουν ή μπορούν να αντλήσουν τέτοιου ύψους ρευστότητα, να χτυπήσουν την «δουλειά» της εμβληματικής παραχώρησης!

Επιπροσθέτως όλων αυτών, έγκυρες πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση επισημαίνουν, ότι πρόθεση του Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού, που το έχει διαμηνύσει αρμοδίως, είναι πως σε κάθε υποψήφια κοινοπραξία για την παραχώρηση της Αττικής οδού, δεν θα αρκεί να συμμετέχει ένα μεγάλο ξένο fund, αλλά θα πρέπει ταυτοχρόνως να ηγείται!

Σε απλά λόγια να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλη της υποψήφιας κοινοπραξίας!

Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης φαντάζει υπό μία έννοια λογική, καθώς στον βαθμό που τα νούμερα που θα απαιτήσει ο διαγωνισμός της Αττικής οδού παίξουν τόσο ψηλά, γύρω στα 3 δις., τότε σχεδόν καμία εγχώρια επιχείρηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί!

 

Και γιατί η εξεύρεση χρηματοδότησης είναι δύσκολη, λόγω και του ήδη υπάρχοντος υψηλού δανεισμού των εισηγμένων, αλλά και γιατί κυρίως τα ξένα funds και ρευστά διαθέσιμα έχουν, αλλά και μπορούν να δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια!

Από την άλλη πλευρά ωστόσο «αποκλείει» ιδιώτες, Έλληνες και ξένους μεγιστάνες, που ενδεχομένως να είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν αυτοτελώς.

Ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ομίλους των εγχώριων τεχνικών εταιρειών, που σε κοινοπρακτικά σχήματα των 3-4 εταιριών θα μπορούσαν πιθανώς να κατέχουν συνολικά την πλειονότητα των μετοχών!

Πάντως η αισιοδοξία για την έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι διάχυτη στην κυβέρνηση, ενώ οι ενδιαφερόμενοι – κορυφαία funds του κόσμου- συρρέουν μαζικά! Και το γεγονός αυτό από μόνο του ανεβάζει τον πήχυ …


Μετά το «άδειασμα» στη ΔΕΗ έρχεται «άδειασμα» και στον Όμιλο Στασινόπουλου (Viohalco);

Η χρηματιστηριακή πιάτσα βοά ότι μετά το «άδειασμα» στη ΔΕΗ, όπου οι ξένοι – κυρίως αμερικανικά funds- την κοπάνησαν άγαρμπα, δημιουργώντας πολύ αρνητικές εντυπώσεις στο επενδυτικό κοινό και «χαλώντας» την καθαρή εικόνα της αύξησης κεφαλαίου, έρχεται σύντομα η σειρά για «άδειασμα» των ξένων και στις εισηγμένες μετοχές του ομίλου Στασινόπουλου (Viohalco)!

Γιατί; Τι είναι αυτό που συνδέει ΔΕΗ και εισηγμένες του ομίλου Στασινόπουλου;


Ξανά «στο κάδρο», το placement  του  20%-30% της Εθνικής από το ΤΧΣ! Το χρονοδιάγραμμα, ο «νέος» συντονιστής, οι επαφές…

Μετά από ένα αναγνωριστικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν επαφές, διαβουλεύσεις και συναντήσεις, η υπόθεση της διάθεσης του 20%- 30% των μετοχών της Εθνικής σε ξένους και Έλληνες επενδυτές μέσω placement του ΤΧΣ, επιταχύνεται, ανασυντάσσεται και μπαίνει και πάλι στο κάδρο!

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, οι στόχοι και οι κατευθύνσεις ξεδιαλύνουν και το αρχικό θολό τοπίο ως προς τις επιλογές των επενδυτών αλλά και τον ρόλο των συντονιστών καθίσταται ξεκάθαρο!

Υπό αυτή την έννοια οι πληροφορίες για την Εθνική αναφέρουν ότι:

Πρώτον, ο νόμος για το ΤΧΣ επιταχύνεται ούτως ώστε μέχρι τέλη του μηνός – αρχές Μαρτίου να έχει ψηφιστεί. Το μόνο ζήτημα που επί του παρόντος βρίσκεται σε εκκρεμότητα με τους θεσμούς, ουσιαστικά με τον SSM, είναι το θέμα της επιλογής των μη εκτελεστικών μελών των ΔΣ των συστημικών τραπεζών. Καθώς η Φραγκφούρτη είναι αντίθετη στη λογική της επιστροφής στο τραπεζικό σύστημα των «φαντασμάτων του χθες», να γυρίσουν και πάλι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, νταραβεριτζήδες και πρώην τραπεζίτες!

Δεύτερον, ως χρόνος διενέργειας του placement του ΤΧΣ ορίζεται το διάστημα μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού καθώς οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές κατά το Α’ εξάμηνο του 2022!

Τρίτον, το placement θα κυμανθεί μεταξύ 20% – 30% της Εθνικής αναλόγως του επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί. Οι πρώτες σκέψεις λένε για διάθεση αρχικά του 20% στους Άραβες και στη συνέχεια ένα ακόμη 10% να διατεθεί σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες αξιόπιστους, φερέγγυους και εμπιστοσύνης!

Τέταρτον, μετά το αρχικό ξεσκαρτάρισμα του αραβικού επενδυτικού ενδιαφέροντος βγαίνει από το κάδρο το Sovereign Wealth fund του Άμπου Ντάμπι (ADIA) και οι διαπραγματεύσεις και συζητήσεις θα διεξαχθούν μόνο με το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund) του οποίου ηγείται ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν! Ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει δεσμευθεί προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα επενδύσει στη χώρα μας το ποσό των 5 δις. ευρώ!!!

Πέμπτον, οι μέχρι τώρα διερευνητικές επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές που είχε διενεργήσει η Goldman Sachs, κρίνονται ως απολύτως επιτυχημένες και προς την κατεύθυνση που αποσκοπεί η κυβέρνηση. Άλλωστε είναι κοινά αποδεκτό το γεγονός πως η Goldman Sachs ως συντονιστής έφερε εις πέρας όλα ανεξαιρέτως τα success stories του 2021, από τις αυξήσεις – μαμούθ των Τρ. Πειραιώς, Alpha και ΔΕΗ, έως την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie αντί του ποσού ρεκόρ των 2,1 δις. ευρώ!

Εκτον, οι διαπραγματεύσεις με τους Σαουδάραβες που θα επακολουθήσουν, μετά τις πρώτες αναγνωριστικές επαφές που διενήργησαν ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας κ. Φραγκογιάννης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, θα συνεχιστούν από τον συντονιστή του νέου success story, που ως γνωστόν έχει ήδη έρθει σε επαφή με Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές και την ώρα τούτη θα κληθεί να ολοκληρώσει στο σύνολο της την εθνική αυτή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της μεγάλης κρατικής τράπεζας!