Πέραν πάσης αμφιβολίας οι παράγοντες που την ώρα τούτη καθορίζουν και δίνουν κατεύθυνση στη χρηματιστηριακή αγορά είναι οι εξής τρεις: Η τυχόν διενέργεια πρόωρων εκλογών τον Μάιο, η έκβαση του εμβληματικού διαγωνισμού της Αττικής οδού και η πορεία των τραπεζών με κύριο εκφραστή την Εθνική!

Ασφαλώς υφίστανται ζητήματα θεσμικά που ούτως ή άλλως διαμορφώνουν το στίγμα μιας χρηματιστηριακής αγοράς, όπως η πορεία των ξένων χρηματιστηρίων και ειδικά της Νέας Υόρκης, η έκβαση των μακροοικονομικών δεδομένων στη χώρα μας και οι ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και η αντιμετώπιση της πανδημίας και η πιθανή εκτόνωση της σύντομα, όπως διαβεβαιώνουν ιατρικοί πολιτικοί παράγοντες και επιστήμονες λοιμωξιολόγοι!

Όμως, καλώς ή κακώς, πέραν των fundamentals τα κρίσιμα ζητήματα για την αγορά είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον, η εκλογολογία, που αναπτύσσεται εσχάτως πολύ έντονα καθώς τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερο ακούγεται το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες την Άνοιξη (άλλοι λένε το Φθινόπωρο)!

Τα σενάρια αυτά που διακινούνται σε πολιτικούς κύκλους σχετίζονται αφενός στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοιού και της επιστροφής στην κανονικότητα το αργότερο ως το Πάσχα, στην βελτίωση των οικονομικών δεικτών και των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και στο ιστορικό καλοκαίρι για τον ελληνικό τουρισμό που προδιαγράφεται! Επιπροσθέτως σε μια εμφανή παροχολογία που βρίσκεται σε εξέλιξη!

Ωστόσο, παρά το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και την άνοδο του ΚΙΝΑΛ που περιορίζει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ίσως ούτε στις δεύτερες εκλογές, παρά την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία Μητσοτάκη!

Επομένως υπάρχει κίνδυνος εισόδου σε εποχή αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, ίσως και τριών, λόγω του υφιστάμενου εκλογικού νόμου, που βάζει τη χώρα σε ακυβερνησία και περιπέτειες!

Δεύτερον η έκβαση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής οδού που προωθείται άμεσα με την προκήρυξη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ!

Στον διαγωνισμό για την εμβληματική παραχώρηση αναμένεται να κατέβουν όλοι οι εργολάβοι, μεγάλοι και πανίσχυροι επιχειρηματίες καθώς και τα κορυφαία funds του πλανήτη! Ήδη τα σχήματα διαμορφώνονται και ορισμένα έχουν «κλειδώσει»!

Η κυβέρνηση από τον διαγωνισμό εκτιμά τίμημα άνω των 3 δις. ευρώ, που αν όπως όλα δείχνουν επιτευχθεί θα προσδώσει τεράστια δυναμική στην οικονομία και θα δώσει νέα ώθηση στην αγορά και την επιχειρηματικότητα.

Τρίτον, η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής τράπεζας, που βάζει στο παιχνίδι όλο το τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει ήδη αφυπνιστεί, εξυγιαίνεται και λειτουργεί αναπτυξιακά! Μετά τις αυξήσεις μαμούθ των τραπεζών Alpha και Πειραιώς (με την Eurobank πρώτη να έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά) έρχεται η σειρά της Εθνικής για την οποία ο σχεδιασμός προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της μέσω της διάθεσης του 30% των μετοχών από το ΤΧΣ!

Είναι προφανές πως η αποκρατικοποίηση της Εθνικής ανατρέπει όλα τα δεδομένα και ξαναμοιράζει την τράπουλα στο τραπεζικό και επιχειρηματικό παιχνίδι! Ιδίως εάν τελικά πεισθούν να συμμετάσχουν τα κορυφαία αραβικά funds της Σαουδικής Αραβίας και του Αμπου Ντάμπι!

Ενώ ως εναλλακτική επιλογή φαντάζει η λύση του Ολλανδού Χόλτερμαν της Ελλάκτωρ και ισχυρών Ελλήνων εφοπλιστών, που συντόνιζε η Goldman Sachs πριν προκύψουν οι Άραβες και το σχέδιο της περάσει σε δεύτερη μοίρα!

Για το λόγο αυτό, είναι απολύτως κατανοητό να υπάρχουν αντιδράσεις συγκεκριμένων κύκλων που χάνουν ρόλους και οφίτσια και οι οποίοι επιδιώκουν παντί τρόπο η μεγάλη αυτή αποκρατικοποίηση είτε να χαλάσει, είτε να πάει πίσω στο χρόνο… Κομμάτι δύσκολο, εκτός και αν σταθούν …τυχεροί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών!!!

Η …Αραβική άνοιξη της Εθνικής! Το 30% στα …χέρια του Μπιν Σαλμάν (Σ. Αραβία) και του Χαλίφα Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν (ΗΑΕ)!