Η αμερικανική τράπεζα αφήνει να εννοηθεί πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάιντεν, παίζει με τις λέξεις, την ώρα που η πραγματική οικονομία υποφέρει
Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι ανάμεσα στο υπόλοιπο συστημικό συνονθήλευμα τραπεζιτών, πολιτικών, μίντια και οικονομολόγων που ομιλούν ακόμη τη γλώσσα της λογικής, δίνοντας ελπίδα σε εμάς τους παλαβούς…
Διότι η λογική δεν έχει πεθάνει ακόμη, ούτε θα πεθάνει ποτέ, όσο κι αν την πυροβολούν σε αυτήν την παρακμιακή εποχή που ζούμε. Διότι η λογική είναι συνυφασμένη με το ανθρώπινο ένστικο επιβίωσης, αυτό που ώθησε και θα ωθεί τον πολιτισμό σε μεγαλεία, και που στο τέλος πάντα επικρατεί.
Μας έκαναν μέσα σε δύο χρόνια να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε, κυριολεκτικά. Άλλαξαν μέχρι και τον ορισμό της ύφεσης (!) προκειμένου να μην παραδεχθούν ότι βρισκόμαστε σε μία… Από την άλλη πριν λίγες μέρες, ο θλιβερός πλέον πάσχων από άνοια που παριστάνει τον πλανητάρχη (σοβαρά πλέον το θέαμα είναι λυπηρό), ξεστόμισε σε συνέντευξη Τύπου ότι είχαμε μηδενικό πληθωρισμό!
Κύριε Μπάιντεν, δε θα πω “μακάρι να είχαμε μηδενικό πληθωρισμό”, διότι κατά τραγική ειρωνεία, ούτε αυτό θα ήταν καλό!
Αυτό που είχαμε ήταν μηδενική αύξηση (λέμε τώρα, διότι η πραγματική οικονομία άλλα λέει…) του πληθωρισμού τον Ιούλιο, ο οποίος φυσικά παραμένει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά όλο τον δυτικό κόσμο.
Κι εσείς ως εκπρόσωπος του δυτικού πολιτισμού, θα έπρεπε αν μη τι άλλο να προσέχετε με τέτοιες δηλώσεις, διότι -όχι τίποτα άλλο- το μόνο που καταφέρνετε είναι να τρομάζετε ακόμη περισσότερο τις αγορές και την πραγματική οικονομία (τα βλέπει αυτά ο κοσμάκης και πως μετά να μη σκιάζεται ότι πάμε κατά διαόλου), οδηγώντας τελικά σε ένα φαύλο κύκλο ακόμη περισσότερου πληθωρισμού!
Τι πραγματικά φανερώνουν για τον κόσμο μας αυτά τα σημεία
Αυτές τις δύο επικές γκάφες τις είχαμε επισημάνει εδώ, όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση (προσωπικά γράφω τον κύριο Μπάιντεν και τον Τραμπ και τον καθένα τους εκεί που δεν πιάνεται μελάνι), αλλά για να αναδείξουμε την πραγματική τραγική κατάσταση, την παρακμή που βρίσκεται ο δυτικός πολιτισμός: Δεν μπορούν πλέον να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα. Ο ίδιος ο καπετάνιος παραδέχεται δημοσίως πως δε ξέρει που του παν τα τέσσερα όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας.
Κι αυτό λέει πολλά για το που πηγαίνει αυτό το καράβι.
Τουλάχιστον κάποτε μας έκλεβαν και πληρώναμε το λογαριασμό, αλλά μας έλεγαν όμορφα, πειστικά ψέματα. Τώρα ούτε αυτό δε μπορούν να κάνουν! Τώρα αλλάζουν τον ορισμό της ύφεσης, λένε παροδικό (ή μηδενικό) έναν πληθωρισμό που επί δύο χρόνια κατακαίει περιουσίες και την αγοραστική δύναμη της μέσης τάξης (και θα συνεχίσει), ο πρόεδρος της Fed ιδρώνει και δε μπορεί να αρθρώσει δόκιμες προτάσεις στις συνεντεύξεις… Κοινώς, που πάμε;
Εσάς τι σας λένε όλα αυτά; Πως όλα βαίνουν καλώς; Η bear market τελείωσε, τα χειρότερα πέρασαν, τα λοκντάουν δε μας άγγιξαν καν, κερδάμε;
Δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει πάρει χαμπάρι τι πραγματικά συνέβη αυτά τα δύο χρόνια (και κυρίως πριν από αυτά), και τι έπεται φυσικά ως αποτέλεσμά των.
Και τέτοιες δηλώσεις του κάθε Μπάιντεν δείχνουν ακριβώς αυτό, και γι’ αυτό τις επισημαίνουμε και για κανέναν άλλον λόγο. Δεκάρα δε δίνουμε σε αυτήν τη στήλη για το ποιος κυβερνά και θα κυβερνά αυτό τον πλανήτη. Γράφουμε αυτά που βλέπουμε (να έρχονται) με σκοπό να προστατευθούμε ή/και να επωφεληθούμε…
Και ευτυχώς κάποιοι εκεί έξω αναγνωρίζουν επίσης αυτά τα σινιάλα, τα “σημεία των καιρών”, και τα επισημαίνουν. Υπάρχει ακόμη λογική. Δε θα λέμε ο γάιδαρος πετάει ή ο αυτοκράτορας είναι γυμνός, επειδή έτσι αποφάσισαν κάποιοι.
Η απόλυτη παράνοια: Οι κεντρικές τράπεζες βαφτίζουν το κρέας ψάρι
BofA: Δεν είναι η λέξη το θέμα, αλλά το τι νιώθει η οικονομία (να αγιάσει το στόμα σας!)
Έτσι λοιπόν Το βασικό πρόβλημα του Τζο Μπάιντεν δεν είναι εάν η αμερικανική οικονομία είναι σε ύφεση, αλλά πως βιώνουν τις εξελίξεις οι καταναλωτές.
Αυτό ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan, στο Associated Press, εξηγώντας ότι δεν έχει σημασία αν η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται τεχνικά σε ύφεση ή όχι, όταν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες πλήττουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
«Η ύφεση είναι λέξη. Το αν βρισκόμαστε σε ύφεση ή όχι δεν είναι πραγματικά το σημαντικό. Είναι πώς νιώθουν οι άνθρωποι που το περνούν αυτό», είπε ο Moynihan.
Ο Moynihan, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της BofA από το 2010, σταμάτησε να λέει εάν προσωπικά πιστεύει ή όχι ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύφεση, δείχνοντας αντ’ αυτού το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER), τον οργανισμό που έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν αρχίζουν ή τελειώνουν οι οικονομικοί κύκλοι.
Σύμφωνα με το NBER , ο παραδοσιακός ορισμός της ύφεσης είναι «μια σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε όλη την οικονομία και διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες».
Ωστόσο, τα σχόλιά του έρχονται καθώς το ζήτημα του εάν η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση ή όχι έχει πολιτικοποιηθεί ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να αρνείται συνεχώς ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση παρά τα δεδομένα.
Ούτε και τον πληθωρισμό παραδέχεται ο Μπάιντεν
Μετά την ανακοίνωση του ποσοστού πληθωρισμού 8,5% του Ιουλίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε επίσης «μηδενικό» πληθωρισμό, γεγονός που προκάλεσε οργή στους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίοι μίλησαν απαξιωτικά για τη σχέση του προέδρου Biden με τα… μαθηματικά.
Άλλοι, όπως ο γερουσιαστής Ted Cruz, (R-Texas), σημείωσαν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται κατά 44%, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια είναι αυξημένη κατά 15,2% από πέρυσι.
«Το φαγητό είναι το πιο ακριβό από το 1979», είπε ο Cruz. «Ο Λευκός Οίκος και ο Μπάιντεν ζουν σε ένα παραμύθι ενώ οι Αμερικανοί ζουν σε έναν εφιάλτη», πρόσθεσε.
Ο Moynihan είπε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και τα ενοίκια είναι τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τους μέσους Αμερικανούς και αποτελούν λόγους ανησυχίας.
Η εθνική μέση τιμή της βενζίνης ήταν στα 3,943 δολάρια στις 18 Αυγούστου, χαμηλότερη από την τιμή των 5 δολαρίων ανά γαλόνι που έφτασε τον Ιούνιο, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον μέσο όρο των 3,183 δολαρίων.
«Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται ξανά, αλλά τα ενοίκια αυξάνονται κατά 10%, 12% και 15%. Και το ενοίκιο μπορεί να καταλήξει να παίρνει το 40% του εισοδήματος αυτών των νοικοκυριών», είπε ο Moynihan.
Παρά τις ανησυχίες για την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των ενοικίων, ο Moynihan είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής είναι σε καλή κατάσταση συνολικά και θα είναι σε θέση να αντέξει το τρέχον ασταθές οικονομικό κλίμα.
«Δεν βλέπουμε καμία επιδείνωση στη συμπεριφορά των καταναλωτών από την αρχή του έτους μέχρι τώρα», είπε, ενώ σημείωσε ότι οι Αμερικανοί που έχουν στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κλειδώσουν το χαμηλό κόστος δανεισμού και ότι τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών, αν και εξακολουθούν να αυξάνονται.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BofA σημείωσε, ωστόσο, ότι το ποσό των χρημάτων που εξοικονομούν οι Αμερικανοί έχει υποστεί μειωθεί, εξέλιξη που είναι πιθανό να οφείλεται στο αυξημένο κόστος για τα πάντα, από τα τρόφιμα μέχρι την ενέργεια.