Διευρύνονται ανησυχητικά τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών – Εμπορικός πόλεμος, ανισότητες και προστατευτισμός το 2023

Η παρατεινόμενη πανδημία καθώς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλούν οπισθοδρόμηση όσον αφορά την αυξηση των παγκόσμιων εμπορευματικών ροών, επισημαίνει σε μελέτη του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που δημοσιεύεται στο blog του επισημαίνοντας αυτό που έχιει αποκληθεί τάση της «αποπαγκοσμιοποίσης».

Το παραπάνω γεγονός επηρεάζει το εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και τις χρηματοοικονομικές ροές, παράγοντες που αλλάζουν τα ελλείμματα και τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των κρατών.

Τα παγκόσμια ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών —το συνολικό μέγεθος των ελλειμμάτων και των πλεονασμάτων μεταξύ των χωρών— διευρύνονται για δεύτερο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη.

Ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών

Μετά από χρόνια συρρίκνωσης, τα ισοζύγια διευρύνθηκαν στο 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020, αυξήθηκαν περαιτέρω στο 3,5% πέρυσι και αναμένεται να επεκταθούν ξανά φέτος. Αυτό υποστηρίζουν σε ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, Giovanni Ganelli , Pau Rabanal και Niamh Sheridan.

Καλό ή κακό νέο; Επισημαίνουν ωστόσο, ότι τα μεγαλύτερα υπόλοιπα τρεχουσών λογαριασμών δεν είναι απαραίτητα αρνητικά από μόνα τους.

ΔΝΤ: Οδεύουμε σε αναδιάρθρωση του νομισματικού συστήματος

Νέοι εμπορικοί πόλεμοι;

Όμως, τα παγκόσμια πλεονάζοντα υπόλοιπα -το ποσοστό που δεν δικαιολογείται από διαφορές στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των χωρών, όπως δημογραφικά στοιχεία, επίπεδο εισοδήματος και δυνατότητες ανάπτυξης, και επιθυμητές ρυθμίσεις πολιτικής, χρησιμοποιώντας την αναθεωρημένη μεθοδολογία του Ταμείου – θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις εμπορικές εντάσεις και τα μέτρα προστατευτισμού.

Αυτό θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια για μεγαλύτερη διεθνή οικονομική συνεργασία και θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διασπαστικών κινήσεων νομισμάτων και κεφαλαίων.

Διεύρυνση των ανισοτήτων

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ, η πανδημία διεύρυνε τα παγκόσμια ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και εξακολουθεί να έχει ασύμμετρο αντίκτυπο στις χώρες ανάλογα, για παράδειγμα, από το εάν είναι εξαγωγείς ή εισαγωγείς τουριστικών και ιατρικών αγαθών.

Η πανδημία και τα lockdown μετατόπισαν επίσης την κατανάλωση σε αγαθά από υπηρεσίες, καθώς οι άνθρωποι μείωσαν τα ταξίδια και την ψυχαγωγία.

Αυτό διεύρυνε επίσης τα ισοζύγια καθώς οι προηγμένες οικονομίες με ελλείμματα αύξησαν τις εισαγωγές αγαθών από τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς με πλεονάσματα.

Το 2021, εκτιμούν ότι αυτή η μετατόπιση αύξησε το έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 0,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και συνέβαλε στην αύξηση του πλεονάσματος της Κίνας κατά 0,3% του ΑΕΠ.

ΔΝΤ: Οδεύουμε σε αναδιάρθρωση του νομισματικού συστήματος

Οι πλεονασματικές οικονομίες

Οι πλεονασματικές οικονομίες όπως η Κίνα είδαν επίσης αυξήσεις λόγω των μεγαλύτερων αποστολών ιατρικών αγαθών που συχνά έρεαν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες ελλειμματικές οικονομίες.

Το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς συνέβαλε επίσης στη διεύρυνση των παγκόσμιων ανισορροπιών το 2021.

Πόλεμος και σύσφιξη το 2022

Οι τιμές των εμπορευμάτων είναι ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς των εξωτερικού επηρεασμου των ισοζυγίων και το περσινό ράλι των τιμών του πετρελαίου από τα χαμηλά της πανδημίας επηρέασε ασύμμετρα τους εξαγωγείς και τους εισαγωγείς.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο επιτάχυνε την άνοδο των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων, διευρύνοντας τα παγκόσμια ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών αυξάνοντας τα πλεονάσματα για τους εξαγωγείς εμπορευμάτων.

Νομισματική πολιτική και ο ρόλος της στο εμπόριο

Επίσης ο αυξανόμενος πληθωρισμός οδηγεί πολλές κεντρικές τράπεζες να επιταχύνουν την απόσυρση των νομισματικών μέσων τόνωσης της οικονομίας.

Οι αναθεωρημένες προσδοκίες για τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ επέφεραν σημαντική αναπροσαρμογή των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές διαταράχθηκαν μέχρι στιγμής το 2022 από την αυξημένη αποστροφή κινδύνου εκ μέρους των επενδυτών που προκλήθηκε από τον πόλεμο, με περαιτέρω εκροές εν μέσω μεταβαλλόμενων προσδοκιών για τον αυξημένο ρυθμό νομισματικής σύσφιξης στις προηγμένες οικονομίες.

Οι σωρευτικές εκροές από τις αναδυόμενες αγορές ήταν πολύ μεγάλες, περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, με μέγεθος παρόμοιο με τις εκροές κατά τον Μάρτιο του 2020, αλλά με ρυθμό πιο αργό.

ΔΝΤ: Οδεύουμε σε αναδιάρθρωση του νομισματικού συστήματος

Οι προοπτικές για το 2023

Οι προοπτικές για το επόμενο έτος και μετά κάνουν λόγο για μια σταθερή πτώση των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών παγκοσμίως, καθώς η πανδημία και ο πόλεμος επηρεάζουν σε μέτριο βαθμό, αν και αυτή η προσδοκία υπόκειται σε σημαντική αβεβαιότητα.

Τα παγκόσμια ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διευρύνονται εάν η δημοσιονομική εξυγίανση στις χώρες με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Επιπλέον, το ισχυρότερο δολάριο θα μπορούσε να διευρύνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ και να αυξήσει τα παγκόσμια ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών.

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να διευρύνουν αυτές τις ισορροπίες περιλαμβάνουν έναν παρατεταμένο πόλεμο που θα διατηρήσεις τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τους διαφορετικούς βαθμούς αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και μεγαλύτερη γεωπολιτική ένταση που προκαλεί οικονομικό κατακερματισμό , διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού και πιθανώς πυροδοτώντας μια αναδιοργάνωση στο διεθνές νομισματικό σύστημα.

Ένα πιο κατακερματισμένο σύστημα εμπορικών συναλαλγών θα μπορούσε είτε να αυξήσει είτε να μειώσει τα παγκόσμια ισοζύγια, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο αναδιαρθρώνονται τα εμπορικά μπλοκ, επισημαίνεται στη μελέτη.

ΔΝΤ: Σκοτεινό και αβέβαιο το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας

H Ευρώπη είναι το μεγάλο θύμα του ενεργειακού πολέμου

Ο στασιμοπληθωρισμός θα είναι μακρύς κι επίπονος