Αποκαρδιωτική είναι η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ που πετσοκόβει τις εκτιμήσεις για παγκόσμια ανάπτυξη από 6,1% σε 3,2%!
Και λένε εμάς Κασσάνδρες… Τουλάχιστον εμείς προειδοποιούμε εγκαίρως. Τώρα το ΔΝΤ έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που φοβόμασταν εξ αρχής, ήδη από πριν την πανδημία, όταν και οι ρυθμοί ανάπτυξης είχαν αρχίσει να κατεβάζουν ταχύτητα.
Στην τελευταία του έκθεση στις 26 Ιουλίου καθώς και στο σημερινό της update (που μπορείτε να διαβάστε αναλυτικά εδώ) με τίτλο “Ζοφερές και ακόμη πιο αβέβαιες οι παγκόσμιες προοπτικές”, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας κόβει τα πόδια, μιλώντας πλέον για εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα βαριάς ύφεσης, περικόπτοντας μάλιστα τις εκτιμήσεις για παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ από 6,1% που ήταν πέρυσι σε 3,2% για το 2022, και ακόμη χαμηλότερα (2,9%) για το 2023!
Στο μεταξύ κάποιοι δικοί μας βρίσκονται ακόμη στην κοσμάρα τους, ενώ ο κόσμος κυριολεκτικά καίγεται. Έρχεται η ανάπτυξη μας λέγαν μέχρι πριν μερικούς μήνες. Δυστυχώς ο χειμώνας προβλέπεται εξαιρετικά βαρύς και οι νεότεροι ενδεχομένως να ζήσουν πρωτοφανείς καταστάσεις (και στερήσεις)…
Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα έχει πέσει αισθητά, τονίζει το ΔΝΤ
Οι αναθεωρήσεις σηματοδοτούν μια υποβάθμιση κατά 0,4 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου.
Το ΔΝΤ υποστήριξε ότι η αναθεωρημένη προοπτική δείχνει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι που περιγράφονται στην προηγούμενη έκθεσή του έχουν πλέον πραγματοποιηθεί.
Μεταξύ των προκλήσεων που αναφέρονται περιλαμβάνονται η ραγδαία άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως, η χειρότερη από το αναμενόμενο επιβράδυνση στην Κίνα και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Τη σκυτάλη από τη μικρή ανάκαμψη το 2021 πήραν οι ζοφερές εξελίξεις το 2022», ανέφερε η έκθεση.
«Κραδασμοί έπληξαν την παγκόσμια οικονομία που έχει ήδη αποδυναμωθεί από την πανδημία: Ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός παγκοσμίως —ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες— διαμόρφωσαν αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες, η χειρότερη από το αναμενόμενο επιβράδυνση στην Κίνα, που αντανακλά την πολιτική μηδενικής ανοχής στην Covid και οι περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία προοιωνίζονται ένα γκρίζο μέλλον για την οικονομική δραστηριότητα».
Η αναμενόμενη επιβράδυνση θα σηματοδοτήσει την πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ από το 2020.
«Eύλογο» αλλά λιγότερο πιθανό εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να δει την παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει σε περίπου 2,6% το 2022 και 2,0% το 2023, δήλωσε το ΔΝΤ, βάζοντας την παγκόσμια ανάπτυξη σε το κατώτατο 10% των αποτελεσμάτων από το 1970.
Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία οδηγούν τις υποβαθμίσεις των προοπτικών…
Η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία αποτέλεσε αρνητικό καταλύτη για τις επί τα χείρω αναθεωρήσεις του ΔΝΤ.
Οι προοπτικές του ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,4 ποσοστιαία μονάδα, στο 2,3%, λόγω της ασθενέστερης του αναμενομένου ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2022, της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, μετά από εκτεταμένα lockdown για την Covid και μια βαθιά κρίση στα ακίνητα.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί κατά +3,3% το 2022, ήτοι με τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων 40 ετών.
Για την Ινδία, η εκτίμηση περιεκόπη κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 7,4%, σε μεγάλο βαθμό λόγω των λιγότερο ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών και της ταχείας νομισματικής αυστηροποίησης.
Επίσης, οι προοπτικές της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,6%, αν και το ΔΝΤ είπε ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα φανούν κυρώς το 2023 – ιδιαίτερα στις μεγάλες οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.
Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο το δεύτερο τρίμηνο, παρά τις εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις για την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία, ανέφερε το ΔΝΤ.
Η πρόβλεψή της για το 2022 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες – αν και ο εκτιμώμενος ρυθμός ανάπτυξής της παραμένει αρνητικός, στο -6,0%.
Πόσο θα συρρικνωθεί η ανάπτυξη αν κοπεί η ρωσική ενέργεια
Το Ταμείο διευκρινίζει ότι οι τελευταίες του προβλέψεις ήταν «εξαιρετικά αβέβαιες» και υπόκεινται σε αναθεωρήσεις επί τα χείρω, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Αυτό επιδεινώνει τον πληθωρισμό και διαμορφώνει μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Σε ένα «εύλογο» εναλλακτικό σενάριο που περιλαμβάνει πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους και περαιτέρω πτώση 30% στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν στο 2,6% το 2022 και στο 2% το 2023, με σχεδόν μηδενική ανάπτυξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ το επόμενο έτος.
Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% μόνο πέντε φορές από το 1970, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης του 2020 λόγω Covid-19.
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται
O πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται υψηλότερα το 2022, με αποτέλεσμα την αύξηση στις τιμές στα τρόφιμα και στην ενέργεια.
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 6,6% στις προηγμένες οικονομίες και στο 9,5% στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος — μια αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 0,9 και 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.
Με την αύξηση των τιμών να πυροδοτεί μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής, το ΔΝΤ είπε ότι η εξοικονόμηση του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των πολιτικών.
«Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα έχει αναπόφευκτα πραγματικό οικονομικό κόστος, αλλά η καθυστέρηση μόνο θα το επιδεινώσει», ανέφερε.
Το Ταμείο πρόσθεσε ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των υψηλότερων τιμών στην Ενέργεια και τα καύσιμα θα πρέπει να επικεντρωθούν στις πιο ευάλωτες ομάδες, χωρίς να στρεβλώνουν τις συνολικές τιμές.