Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, για τους καλά γνωρίζοντες, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αίθρια! Η στήλη την προηγούμενη Κυριακή σας είχε αποκαλύψει για το σχέδιο της «κρυφής» αύξησης κεφαλαίου που η διοίκηση της επιχείρησης μετά την τεράστια επιτυχία με τον ΔΕΔΔΗΕ και το ποσόν ρεκόρ των 2,1 δις. ευρώ, σκεφτόταν να αναβάλει για τον Νοέμβριο, για δυο μήνες μετά δηλαδή! Ωστόσο, εκτιμήθηκε από τους συμβούλους και ειδικότερα την Goldman Sachs ότι η συγκυρία ευνοεί και η ανακοίνωση της αύξησης προχώρησε.

Μειωμένη όμως κατά 50% καθώς ο αρχικός σχεδιασμός, προ ΔΕΔΔΗΕ, προέβλεπε αύξηση κεφαλαίου ύψους  1,5 δις. ευρώ!

To success story και η πώληση μετοχών από ιταλικό fund με ελληνικόν όνομα

Πέραν πάσης αμφιβολίας, στην ΔΕΗ συντελείται ένα success story, καθώς η επιχείρηση υπό το μάνατζμεντ του Γιώργου Στάσση από την απαξίωση και τον ενδεχόμενο κατακερματισμό μεταβλήθηκε σε κυρίαρχη με την μετοχή της να εκτινάσσεται 4 φορές πάνω από την τιμή που την άφησε η προηγούμενη διοίκηση επί προηγούμενης διακυβέρνησης!

Πάντως, σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου και την τιμή στο Χρηματιστήριο, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ένα ιταλικό fund με Ελληνικόν όνομα, πούλαγε όλες τις προηγούμενες ημέρες. Πιθανόν οι διαχειριστές του να διαθέτουν ένστικτο ή ίσως ακόμη και …κληρονομικό χάρισμα!

Η Αττική οδός, η σύμβαση και το πόρισμα της Hill International

Στο μεταξύ στην κυβέρνηση έχουν πάρει τις οριστικές τους αποφάσεις σχετικά με τον διαγωνισμό για την παραχώρηση για 30 χρόνια της Αττικής οδού. Η Hill International, σύμβουλος του Υπ. Υποδομών, δεν έχει ακόμη παραδώσει το πόρισμά της όσον αφορά το ενδεχόμενο η σύμβαση με τον υφιστάμενο παραχωρησιούχο να έχει εκπνεύσει 1-2 χρόνια νωρίτερα. Και όλα δείχνουν ότι το …πόρισμα μάλλον θα παραδοθεί… μετά την διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού. Οπότε, η υπόθεση πρόωρης λήξης της υπάρχουσας σύμβασης, έλαβε οριστικά τέλος.

Διαγωνισμός για «χοντρά» εγχώρια πορτοφόλια και κορυφαία funds!

Σε κάθε περίπτωση, για να μην το κουράζουμε, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο 2022 ή το αργότερο στις αρχές του 2023! Και δεν θα περιλαμβάνει τις 4 επεκτάσεις της Αττικής οδού (Επέκταση Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική οδό, σύνδεση Αττικής οδού με τα λιμάνια Ραφήνας και Λαυρίου και επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού έως και την Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του Ελληνικού) συνολικού ύψους 1,5 δις οι οποίες θα δημοπρατηθούν αυτόνομα και τις οποίες και θα διεκδικήσουν οι εγχώριοι εργολάβοι!

Ο διαγωνισμός της Αττικής οδού απευθύνεται σε «χοντρά» εγχώρια πορτοφόλια, σε αξιόπιστους και ισχυρούς επιχειρηματίες με οντότητα και σοβαρή οικονομική υπόσταση, καθώς και κορυφαίους ξένους θεσμικούς επενδυτές όπως η Macquarie, το KKR και άλλοι!

Γεύμα Στουρνάρα – Πατέλη με μενού την Τράπεζα Αττικής

Το μείζον ζήτημα της Τράπεζας Αττικής φέρεται να απασχόλησε σε συνάντηση που είχαν οι κ. Ι. Στουρνάρας και Αλ. Πατέλης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού συνέφαγαν προ ημερών και μεταξύ άλλων συζήτησαν και το θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Αττικής, το ενδεχόμενο εμφάνισης ιδιωτών επενδυτών καθώς και το σενάριο εμπλοκής του ΤΧΣ, του ΕΦΚΑ και του ΤΣΜΕΔΕ!

Ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, ο Ινδός του Αβραμόπουλου και ο ρόλος Λινάτσα!

Οι πληροφορίες πάντως λένε πως ενδιαφέρον υπό προϋποθέσεις έχει δείξει ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα Χένρι Χόλτερμαν, ο οποίος κατά πληροφορίες είχε συνάντηση για το θέμα αυτό και με τον πρωθυπουργό.

Εσχάτως εμφανίστηκε και (πολύ σοβαρός) Ινδός επενδυτής κατόπιν υπόδειξης του πρώην υπουργού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιώτες επενδυτές έχουν θέσει το ζήτημα της πλήρους ενημέρωσης για τα οικονομικά της τράπεζας, να μην υπάρξουν σκελετοί στις ντουλάπες, ενώ ξεκάθαρα τίθεται θέμα δικού τους μάνατζμεντ.
Στο μεταξύ όλη η διαδικασία της αύξησης χειρίζεται από την Axia Ventures του γνωστού στην αγορά κ. Λινάτσα!