Διαβάζω πολλά και διάφορα στα σχετικά ρεπορτάζ για το μέλλον της τράπεζας Αττικής με αφορμή την γενική συνέλευση της 7ης Ιουλίου!

Για πράξεις υπουργικές που θα καθορίζουν τα ζητήματα του αναβαλλόμενου φόρου μέχρι και έναρξη σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους που θα επιδιώκουν να προσδιορίσουν τυχόν φορολογικές διάφορες!

Χωρίς πολλά πολλά, αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι θα συμβεί στην Τρ. Αττικής όπως προφανώς σχεδιάζεται στο Μαξίμου με τη σύμφωνη γνώμη της τράπεζας της Ελλάδος, είναι η πιστή επανάληψη της διαδικασίας που έλαβε χώρα στην τράπεζα Πειραιώς!

Το συγκεκριμένο μοντέλο κρίνεται απολύτως επιτυχημένο καθώς υπό την καθοδήγηση της Goldman Sachs η τράπεζα αφού πρώτα κρατικοποιήθηκε, στη συνέχεια ιδιωτικοποιήθηκε, εξυγιάνθηκε μέσα από αύξηση κεφαλαίου μαμούθ 1,3 δις. ευρώ και την ώρα τούτη μαζί με την Alpha bank έχει αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στο τραπεζικό σύστημα.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Τρ. Αττικής θα είναι αντίστοιχη, έμμεση κρατικοποίηση δηλαδή με την μετατροπή των warrants που θα εκδοθούν υπέρ του δημοσίου για τον αναβαλλόμενο φόρο, σε μετοχές της τράπεζας.

Και στη συνέχεια γενναία αύξηση κεφαλαίου υπέρ των νέων μετόχων (με διαφύλαξη των δικαιωμάτων μόνο των μικρών επενδυτών) αφού προηγουμένως υπάρξουν διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων!

Μοντέλο αλά Πειραιώς στην Αττικής, η οποία και θα πρέπει να δώσει ένα τέλος στην εποχή των μαϊμού αυξήσεων κεφαλαίου, στην περίοδο με τα …μπουνίδια μεταξύ ηγετικών στελεχών της διοίκησης της και πλέον να απεγκλωβιστεί από τα βαρίδια της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ, των εξωθεσμικών παρεμβάσεων του ΤΕΕ και του Στασινού, αλλά και των κάθε λογής νταραβεριτζήδων και κομματαρχών που επί χρόνια παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στην τράπεζα υπέρ του ενός ή του άλλου διαπλεκόμενου συμφέροντος!