Καταιγισμός αναβαθμίσεων και θετικών εκθέσεων από διεθνείς οίκους!

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης DBRS έρχεται ως συνέχεια της αναβάθμισης εξίσου κατά μία βαθμίδα από την Scope ratings που προ ημερών προηγήθηκε.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, το τελευταίο διάστημα είμαστε αποδέκτες πλήθους θετικών εκθέσεων διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, καθώς και αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης!

Εκτός από την DBRS και την Scope, που αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία διά μέσω των αξιολογήσεων τους, παρατηρείται ένας καταιγισμός θετικών εκθέσεων τόσο για την οικονομία όσο και το τραπεζικό σύστημα!

Morgan Stanley, JP Morgan, BNP Paribas, Goldman Sachs, Bank of America επισημαίνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, κάνουν προβλέψεις για επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης την ερχόμενη διετία, ενώ εστιάζουν στην εντυπωσιακή επιστροφή του τραπεζικού συστήματος που από την απαξίωση επανήλθε στην πρωτοκαθεδρία του συστήματος!

Και είναι γεγονός πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα από επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου, stress tests, αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, επάρκεια κεφαλαίων και επίλυση του θέματος της αναβαλλόμενης φορολογίας, ανέκτησε τον ιστορικό του ρόλο και είναι σε θέση να υποστηρίξει το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης που αφορά στην απορρόφηση και διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που μαζί με το ΕΣΠΑ φθάνουν το ιλιγγιώδες ποσόν των 72 δις. ευρώ για την επόμενη εξαετία!

Τρεις προτάσεις (αμερικανικών συμφερόντων) για τις φρεγάτες!

Μεγάλη κινητικότητα, επαφές, συναντήσεις, δημοσιεύματα, παρατηρούνται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και ειδικότερα τις φρεγάτες.

Εκεί όπου ως γνωστόν όλο το εγχώριο σύστημα έχει πέσει πάνω από την προμήθεια – μαμούθ των 5 δις. ευρώ και προσπαθεί να επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να προκριθεί η τάδε ή η δείνα πρόταση!

Βλέπετε οι ατζέντηδες – μεσάζοντες εξοπλιστικών συστημάτων, έχουν εδώ και καιρό ρίξει δίχτυα σε μεγαλόσχημους των ΜΜΕ και εξειδικευμένους αναλυτές, που προσπαθούν να πείσουν γιατί και πως η μία πρόταση είναι καλύτερη από την άλλη.

Επί του προκειμένου τώρα, να ξέρετε ότι η προμήθεια των φρεγατών εξελίσσεται σε αμερικανική υπόθεση!

Κατ αρχήν, υπάρχει η γνωστή πρόταση που προωθεί ο Πάιατ για τις αμερικανικές φρεγάτες της Lockheed Martin!

Οι καλά γνωρίζοντες τις θεωρούν φαβορί και ότι κερδίζουν τη μάχη από τις γαλλικές πίσω από τις οποίες είχε στηθεί ολόκληρο σύστημα μιντιακής υποστήριξης.

Κυρίως γιατί υπάρχει η διασύνδεση με τα ελληνικά Ναυπηγεία και η συμπαραγωγή των αμερικανικών φρεγατών για την οποία έχει δεσμευτεί ο Αμερικανός πρέσβης.

Στο πεντάγωνο οι αξιωματούχοι φέρονται να προτιμούσαν τις ολλανδικές τις οποίες θεωρούν πιο κατάλληλες για τις ελληνικές θάλασσες από τις αμερικανικές.

Με μειονέκτημα ότι οι Ολλανδοί διαθέτουν εγκατάσταση στην Τουρκία γεγονός που εγείρει ηθικής τάξης ζητήματα και ασυμβίβαστα.

Πάντως προς ενημέρωση σας, ο οπλισμός των ολλανδικών φρεγατών είναι αμερικανικός και ήδη στην Ελλάδα γίνεται το σχετικό λόμπινγκ από Αμερικανούς ατζέντηδες.

Τέλος υπάρχει μια ακόμη αμερικανική πρόταση, για άλλου τύπου φρεγάτες, διαφορετική από εκείνες που υποστηρίζει επίσημα η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του πρέσβη στην Αθήνα.

Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται σαφές και κατανοητό ότι τα αμερικανικά συμφέροντα εκπροσωπούνται στην υπόθεση της προμήθειας των φρεγατών από 3 διαφορετικές προτάσεις καθιστώντας την αμερικανική υπόθεση.

Διακρατική συμφωνία στα εξοπλιστικά και όχι μεσάζοντες!

Πάντως, για να ξέρετε, η συμφωνία που θα υπογραφεί για την προμήθεια των φρεγατών, ύψους 5 δις. ευρώ, θα είναι διακρατική, απευθείας μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών και δεν θα εμπλακούν σε αυτήν ούτε εταιρίες (πχ Lockheed Martin) ούτε ενδιάμεσοι, ούτε αντζέντηδες!

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η όποια συμφωνία υπάρξει να είναι απολύτως διαφανής χωρίς να εμπλέκονται σε αυτήν διεθνείς εξοπλιστικές εταιρίες, μεσάζοντες, έμποροι όπλων και λοιποί παρατρεχάμενοι…

ΔΕΗ: Πάνε πίσω τα (κρυφά) σενάρια για αύξηση κεφαλαίου! Στον δείκτη MSCI η μετοχή!

Η επιστροφή της ΔΕΗ από την απαξίωση στην κυριαρχία, η εξυγίανση της και η ανάπτυξη του επενδυτικού της προγράμματος, αποτελούν επιτυχία της διοίκησης Στάσση αλλά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ενεθάρρυνε την αυτόνομη ανάπτυξη και απέτρεψε τον κατακερματισμό της επιχείρησης!

Η νέα εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ΔΕΗ, εξέλιξη που απεικονίζεται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, προσελκύει το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτικών οίκων.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ήδη οι αρμόδιοι διεθνείς οίκοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εντάξουν την επιχείρηση ηλεκτρισμού στον δείκτη MSCI…

Την ίδια στιγμή, η τεράστια επιτυχία της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί του ποσού των 2,1 δις. ευρώ, φέρνει στα ταμεία της ΔΕΗ πολύτιμα κεφάλαια, εξέλιξη που οδηγεί προς ακύρωση – αναβολή τα (κρυφά) σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου!

Ψάχνει τηλεοπτικό κανάλι ο Νίκος Σταθόπουλος!

Μετά την εξαγορά από την United,(θυγατρικής του private equity fund BC Partners) των Forthnet – Nova, αλλά και της Wind, ο ισχυρός άνδρας των διεθνών επενδυτών Ν. Σταθόπουλος βρίσκεται κατά πληροφορίες σε αναζήτηση εγχώριου τηλεοπτικού σταθμού το οποίο χρειάζεται ούτως ώστε να συμπληρωθεί ολοκληρωμένα το επενδυτικό – επιχειρηματικό του σχέδιο που ήδη περιλαμβάνει τηλεφωνία, κινητή και συμβατική, αλλά και συνδρομητική τηλεόραση!

Οι πληροφορίες λένε πως στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ, τα οποία τελικώς η Nova έκλεισε για δύο χρόνια, έγινε κουβέντα και για ενδεχόμενη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Open, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική έκβαση!

Μάλιστα ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης σε δηλώσεις του δεν επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη ο Ν. Σταθόπουλος, ρίχνει ματιές σε κάθε τι τυχόν διαθέσιμο στον χώρο των τηλεοπτικών σταθμών και έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας.

Η πρόθεση του αυτή, να εξαγοράσει τηλεοπτικό κανάλι, ανακατεύει την τράπουλα στο χώρο των ΜΜΕ και μοιραία προκαλεί συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις!