Επανέρχομαι στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και ειδικότερα στις φρεγάτες.

Εκεί όπου ως γνωστόν όλο το εγχώριο σύστημα έχει πέσει πάνω από την προμήθεια και προσπαθεί να επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να προκριθεί η τάδε ή η δείνα πρόταση!

Βλέπετε οι ατζέντηδες – μεσάζοντες εξοπλιστικών συστημάτων, έχουν εδώ και καιρό ρίξει δίχτυα σε μεγαλοεκδότες, μεγαλοκαναλάρχες αλλά και διευθυντές εφημερίδων και εξειδικευμένους δημοσιογράφους, που προσπαθούν να πείσουν γιατί και πως η μία πρόταση είναι καλύτερη από την άλλη. Τα λεφτά είναι πολλά…

Επί του προκειμένου τώρα, σας έλεγα χθες ότι η προμήθεια των φρεγατών εξελίσσεται σε αμερικανική υπόθεση!

Κατ αρχήν, υπάρχει η γνωστή πρόταση που προωθεί ο Πάιατ για τις αμερικανικές φρεγάτες της Lockheed Martin!

Οι καλά γνωρίζοντες τις θεωρούν φαβορί και ότι κερδίζουν τη μάχη από τις γαλλικές πίσω από τις οποίες είχε στηθεί ολόκληρο σύστημα μιντιακής υποστήριξης.

Κυρίως γιατί υπάρχει η διασύνδεση με τα ελληνικά Ναυπηγεία και η συμπαραγωγή των αμερικανικών φρεγατών για την οποία έχει δεσμευτεί ο αμερικανός πρέσβης.

Στο πεντάγωνο οι αξιωματούχοι φέρονται να προτιμούσαν τις ολλανδικές τις οποίες θεωρούν πιο κατάλληλες για τις ελληνικές θάλασσες από τις αμερικανικές.

Με μειονέκτημα ότι οι Ολλανδοί διαθέτουν εγκατάσταση στην Τουρκία γεγονός που εγείρει ηθικής τάξης ζητήματα και ασυμβίβαστα.

Πάντως για να ξέρετε, ο οπλισμός των ολλανδικών φρεγατών είναι αμερικανικός και ήδη στην Ελλάδα γίνεται το σχετικό λόμπινγκ από Αμερικανούς αντζέντηδες.

Τέλος υπάρχει μια ακόμη αμερικανική πρόταση, για άλλου τύπου φρεγάτες, διαφορετική από εκείνες που υποστηρίζει επίσημα η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του πρέσβη στην Αθήνα.

Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται σαφές και κατανοητό ότι τα αμερικανικά συμφέροντα εκπροσωπούνται στην υπόθεση της προμήθειας των φρεγατών από 3 διαφορετικές προτάσεις καθιστώντας την αμερικανική υπόθεση!

Πάντως, για να ξέρετε, η συμφωνία που θα υπογραφεί θα είναι διακρατική, απευθείας μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών και δεν θα εμπλακούν σε αυτήν ούτε εταιρίες (πχ Lockheed Martin) ούτε ενδιάμεσοι, ούτε αντζέντηδες!