Η αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων τίτλων υψηλής εξασφάλισης από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ψήφο εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πλέον ανακτούν την πρωτοκαθεδρία και τον ιστορικό τους ρόλο στο σύστημα, σε οικονομία και Χρηματιστήριο!

Η αναβάθμιση των senior ομολόγων των τραπεζών Πειραιώς, Εθνική και Eurobank έρχεται να καταδείξει στην πράξη το αποτέλεσμα της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, την ποιότητα του ενεργητικού του, την επάρκεια κεφαλαίων καθώς την απαλλαγή από τα βαρίδια των κόκκινων δανείων!

Μετά από χρόνια και αφού μεσολάβησε η πλήρης απαξίωση του τραπεζικού συστήματος, απόρροια σκανδάλων και κακοδιαχείρισης, με την παρέμβαση της κυβέρνησης και τις κατευθυντήριες γραμμές των διεθνών οίκων που ανέλαβαν ρόλο συντονιστικό, υπήρξαν επιτυχημένες διοικητικές αλλαγές και συγκροτημένες αποφάσεις.

Οι οποίες οδήγησαν ήδη σε τροχιά ανασυγκρότησης και εξυγίανσης το σύνολο των συστημικών τραπεζών με αιχμή του δόρατος Alpha και Πειραιώς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank που πρώτη πέρασε υπό τον έλεγχο ιδιωτών υπήρξε πρωτοπόρος στη διαδικασία ανάκαμψης.

Έτσι σήμερα, οι τράπεζες, μετά και τις πρόσφατες επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου, της Πειραιώς και της Alpha, τα stress tests που διενεργήθηκαν, την επιτυχία της έκβασης των κόκκινων δανείων αλλά και την τροπολογία για την αναβαλλόμενη φορολογία, δείχνουν να ανακτούν την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο και έτοιμες να στηρίξουν το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Πέραν πάσης αμφιβολίας το τραπεζικό σκηνικό έχει αλλάξει και οι συστημικές τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα αφήνοντας πίσω τους το χθες, τις παθογένειες και πρόσωπα που τις οδήγησαν στην ελεύθερη πτώση και κατάρρευση (και τα οποία ωστόσο παρά τις τεράστιες ευθύνες τους επιβίωσαν στο σύστημα, με παρεμβάσεις κυβερνητικές και εξωθεσμικές)!

Το στοίχημα την ώρα τούτη είναι, οι συστημικές τράπεζες μετά την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων και των ισολογισμών τους, να μετατραπούν σε ατμομηχανή ανάπτυξης, υπό την έννοια ότι θα καθοδηγήσουν ένα νέο κύκλο ανόδου στο Χρηματιστήριο και θα στηρίξουν την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που συνολικά θα αγγίξουν τα 72 δις. την επόμενη επταετία!