Μπορεί το επίκεντρο της κοινής γνώμης την ώρα τούτη να βρίσκεται στις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου και τις παρενέργειες του ανασχηματισμού, ωστόσο πέραν πάσης αμφιβολίας έχει συντελεστεί ένα πρωτοφανές success story στους τομείς των τραπεζών και των αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση στα δίκτυα!

Μετά από χρόνια και αφού μεσολάβησε η πλήρης απαξίωση του τραπεζικού συστήματος, απόρροια σκανδάλων και κακοδιαχείρισης, με την παρέμβαση της κυβέρνησης και τις κατευθυντήριες γραμμές των διεθνών οίκων που ανέλαβαν ρόλο συντονιστικό, υπήρξαν επιτυχημένες διοικητικές αλλαγές και συγκροτημένες αποφάσεις.

Οι οποίες οδήγησαν ήδη σε τροχιά ανασυγκρότησης και εξυγίανσης το σύνολο των συστημικών τραπεζών με αιχμή του δόρατος Alpha και Πειραιώς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank που πρώτη πέρασε υπό τον έλεγχο ιδιωτών υπήρξε πρωτοπόρος στη διαδικασία ανάκαμψης.

Έτσι σήμερα, οι τράπεζες, μετά και τις πρόσφατες επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου, τα stress tests που διενεργήθηκαν, την επιτυχία της έκβασης των κόκκινων δανείων αλλά και την τροπολογία για την αναβαλλόμενη φορολογία, δείχνουν να ανακτούν την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο και έτοιμες να στηρίξουν το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Την ίδια ώρα μεγάλη επιτυχία συντελείται και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπου ήδη συντελούνται εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στα οδικά δίκτυα και την ενέργεια!

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία οδό υπήρξε απολύτως επιτυχής με το αποτέλεσμα του 1,5 δις. ευρώ να κινείται πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι ο δεύτερος υποψήφιος υπέβαλε πρόταση που μετά βίας άγγιζε τα 500 εκατ. ευρώ! Ένα δις ευρώ χαμηλότερη!!!

Ομοίως επιτυχημένα εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ Υποδομών όπου η ιταλική Italgas, μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ιταλία και τρίτος στην Ευρώπη, αναμένεται εντός της εβδομάδας με προσφορά άνω των 700 εκατ. ευρώ να ανακηρυχθεί πλειοδότης επικρατώντας των Τσέχων της EMH και της Emma Delta στην μεγάλη αυτή ενεργειακή ιδιωτικοποίηση!

Περί τα τέλη της εβδομάδας θα ανοίξουν και οι προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπου τελικά υπέβαλαν οικονομικές προτάσεις και τα 4 fund που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τελική φάση.

Η παρουσία του KKR, για το οποίο φημολογείτο ότι μπορεί να μην κατέβει στον διαγωνισμό, ανατρέπει τα δεδομένα και δημιουργεί προσδοκίες υψηλού τιμήματος.

Ως γνωστόν η αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ έχει προσδιορισθεί περίπου στα 3 δις. ευρώ περιλαμβανομένων και των δανείων ύψους 1,5 δις. ευρώ!

Υπό αυτή την έννοια η ΔΕΗ θέτει ως δίκαιο ένα τίμημα γύρω στο 1,5 δις., μολονότι η Goldman Sachs που είναι και ο συντονιστής της ιδιωτικοποίησης «βλέπει» τίμημα έως και 2 δις. ευρώ, με το επιχείρημα ότι διεθνώς την ώρα τούτη τα δίκτυα χτυπάνε limit up στις αγοραπωλησίες τους!!!