Πέραν πάσης αμφιβολίας, η απόφαση του ΔΣ της Εθνικής τράπεζας να υπερψηφίσει για νέο πρόεδρο τον Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του Μιχαηλίδη, αποτελεί ένα βήμα προς τα μπρος και οριστική ρήξη με το χθες, που εγκλώβισε επικίνδυνα την ιστορική τράπεζα.
Κατ’ αρχήν η υπερψήφιση Χαρδούβελη, που τυγχάνει της εμπιστοσύνης του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος, κλείνει οριστικά μια εκκρεμότητα, της επιλογής του νέου προέδρου, τελειώνει οριστικά την εποχή Μιχαηλίδη ( ο οποίος είχε γαντζωθεί στην καρέκλα του προέδρου και προσπαθούσε να την κρατήσει με νύχια και με δόντια) με ότι τούτη αρνητικό επέφερε, ενώ έβαλε τέλος στην περίοδο της ίντριγκας και της συνωμοσίας που ταλάνισε επί καιρώ την Εθνική τράπεζα.
Φράξιες, υπόγειοι μηχανισμοί , επιστολές στον SSM από «άτακτες χείρες», κατάλοιπα της εποχής των «κουμπάρων», των Συριζαίων, των περίεργων και ιδιότυπων επιλογών Γαβριηλίδη της Egon Zander η οποία υπέπεσε πλέον σε δυσμένεια λόγω της εξωθεσμικής εμπλοκής της στη διοίκηση της τράπεζας!
Μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από στασιμότητα και ιδεοληψίες, της διοίκησης Μιχαηλίδη που λειτούργησε μέσα από ένα κλειστό και περιχαρακωμένο σύστημα ημέτερων, που απολάμβαναν προνομίων χωρίς να επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην εξυγίανση και μεγέθυνση της τράπεζας, που μετά βεβαιότητας έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό!
Υπό αυτή την έννοια πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η τοποθέτηση στη θέση του προέδρου του Γκίκα Χαρδούβελη, ενός σοβαρού τεχνοκράτη, πρώην υπουργού, γνώστη των τραπεζικών και μακροοικονομικών ζητημάτων, γυρίζει σελίδα με το χθες και αφήνει πίσω τις εποχές των Δημόπουλων, των Μιχαηλίδηδων και των κάθε λογής «κουμπάρων» που με κομματικά ή άλλα κριτήρια έλυναν κι έδεναν στην τράπεζα και καθόριζαν καταστάσεις!
Η εποχή του νταραβεριού τελειώνει και έρχεται η στιγμή που η τράπεζα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες και καταστάσεις κατάματα, όπως η κεφαλαιακή ενίσχυση την ώρα που ο ανταγωνισμός έχει ενδυναμωθεί!
Σε απλά ελληνικά τούτο σημαίνει ότι πέραν του placement του ΤΧΣ, η Εθνική τράπεζα αργά ή γρήγορα, από το Φθινόπωρο και μετά θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου!