Όπως σας έχει ενημερώσει πρώτο το radar στις 22 Απριλίου, τα 12 μέλη του ΔΣ στην Εθνική Τράπεζα στην διαδικτυακή τους συνεδρίαση ψήφισαν ομόφωνα την υποψηφιότητα (πρόεδρος), του κ. Χαρδούβελη, η οποία είχε την έγκριση τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και του SSM, ενώ αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα και από τους μετόχους της τράπεζας κατά την ετήσια γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Ο κ. Χαρδούβελης –ακαδημαϊκός, τραπεζίτης και πολιτικός- ήταν από την πρώτη στιγμή το φαβορί για πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα, παρά τον πόλεμο που δέχθηκε από τον παραιτηθέντα κ. Κώστα μιχαηλίδη, ο οποίος έφτασε μάλιστα στο σημείο να υπενθυμίσει στον SSM την παλιά «αμαρτία» του νέου προέδρου, όταν την περίοδο 2011-2012 μετέφερε καταθέσεις του από την Ελλάδα σε τράπεζα του εξωτερικού.

Ο κ. Χαρδούβελης, 66 χρονών σήμερα έχει μία εντυπωσιακή ακαδημαϊκή καριέρα σε πανεπιστήμια της αμερικής, διετέλεσε καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών αναλύσεων της Eurobank, σύμβουλος στην ΕΤΕ, ενώ υπηρέτησε στην FED αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ υπήρξε σύμβουλος πρωθυπουργών και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του: Ο κ. Χαρδούβελης είναι από τον Ιούλιο 2019 Εκτελεστικό Μέλος – Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ. Κατέχει σημαντική εμπειρία σε Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά θέματα, έχει μακρά καριέρα στην οικονομική έρευνα, εμπειρία σε ανώτατες κυβερνητικές θέσεις και συνεχή επαφή με την επενδυτική κοινότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Στο παρελθόν ο κ. Χαρδούβελης είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Χρηματιστηριακής Α.Ε., του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθώς και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας.

Σήμερα, ο κ. Χαρδούβελης είναι Α΄ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΟΒΕ, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Anatolia College και του Multinational Finance Society, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Cyprus International Institute of Management, ενώ είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου.

Είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor of Arts και Master of Science στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά του Πανεπιστημίου Harvard της Μασαχουσέτης, καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας.

Ποιοι και γιατί μπλοκάρουν την διαδοχή Μιχαηλίδη στην Εθνική Τράπεζα!