Σε ένα χρηματιστηριακό και επενδυτικό περιβάλλον που ευνοεί τις τράπεζες, ιδίως μετά την τεράστια επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank, που συνολικά «σήκωσαν» κεφάλαια γύρω στα 2,1 δις. ευρώ με ταυτόχρονη μεγάλη υπερκάλυψη, η Εθνική τράπεζα φαντάζει μόνη, έρημη, αδύναμη και εγκαταλελειμμένη!

Η τιμή της μετοχής διολισθαίνει επικίνδυνα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι οι επενδυτές απέχουν και δεν την υπολογίζουν, σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές!

Ταυτοχρόνως καθίσταται παντελής η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού που να δημιουργεί προσδοκίες και να συσπειρώνει δυνάμεις, εγχώριες και ξένες!

Και αναμφίβολα η έλλειψη προσδοκιών είναι ότι χειρότερο για το Χρηματιστήριο  και τους επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και ξένους!

Διότι θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σταδιακά ένα σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης αλλά και περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας!

Αντί αυτού η αγορά παρακολουθεί μια τράπεζα αδύναμη, όπου δεν λαμβάνονται αποφάσεις με τόλμη, εγκλωβισμένη σε μια διοίκηση όπου ο πρόεδρος Μιχαηλίδης αρνείται να αποχωρήσει κρατώντας τη θέση με …τα δόντια και ταυτοχρόνως κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να δυναμιτίσει την επιλογή Γκίκα Χαρδούβελη που είναι αυτή στην οποία έχει καταλήξει η κυβέρνηση και το ΤΧΣ που αποτελεί και τον βασικό μέτοχο με 40%!

Δυστυχώς μέσα από την ανικανότητα και αναποφασιστικότητα τους οι διοικούντες την Εθνική κατάφεραν να μετατρέψουν την αντικατάσταση προέδρου σε σίριαλ, ενώ ακόμη και όσον αφορά το Frontier οι αποφάσεις πάνε συνεχώς πίσω!

Την ίδια στιγμή το μόνο που ακούγεται στην αγορά έχει να κάνει με το placement του ΤΧΣ και πιθανή διάθεση του 20% των μετοχών!

Σε απλά λόγια δηλαδή, όχι πως θα ενισχυθεί κεφαλαιακά η τράπεζα την ώρα που ο ανταγωνισμός έχει αποκτήσει προβάδισμα αλλά πως «θα χώσει» το δημόσιο για να μαζέψει λεφτά!

Υπό αυτό το πρίσμα, η Εθνική τράπεζα την ώρα τούτη έχει μετατραπεί σε ουραγό των εξελίξεων, τελευταίο τροχό της αμάξης στο τραπεζικό σύστημα!

Οι ευθύνες της διοίκησης Μυλωνά είναι βαρύτατες υπό την έννοια ότι διαπιστώνεται ατολμία, έλλειψη φαντασίας και σχεδιασμού, αλλά και υποχώρηση απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις Μιχαηλίδη να παραμείνει τόσο ο ίδιος όσο και μια στενή ομάδα συνεργατών του που κυβερνούσαν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ την τράπεζα με τον δικό τους τρόπο που αφήνει βαθύ αποτύπωμα!

Ελπίζουμε το ΔΣ που συγκλείεται την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και να δρομολογήσει επιτέλους οριστική λύση, σταματώντας την πολιτική της μετάθεσης των ζητημάτων από μήνα σε μήνα…

Η Εθνική Τράπεζα «εξαφανίζεται» από την Ελλάδα – «Δεν θα βρίσκετε ΑΤΜ»