Η  διοίκηση Στάσση στη ΔΕΗ ολοκλήρωσε με τεράστια επιτυχία την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ εισπράττοντας 2,1 δις ευρώ και διαψεύδοντας τις γνωστές σε όλους «Κασσάνδρες» της αγοράς που μιλούσαν για 1,1 δις ευρώ και πέφτονας έξω μόνο κατά …1 δις!

Οξύνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων παγκόσμιων funds, η μητρική εταιρία έδειξε και σε άλλους (εντός και εκτός ΤΑΙΠΕΔ) ακριβώς με τι τρόπο πρέπει να γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις, κρατώντας τη διοίκηση της Διανομής και «τσεπώνοντας»  ποσόν μάλλον ιλιγγιώδες για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει τεράστιο και πυκνό δίκτυο που θα αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Τονίζοντας αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα, η διοίκηση του Γ.Στάσση  μεγάλωσε  τον ανταγωνισμό και απογείωσε το τίμημα.

Στην κόντρα των μεγάλων κεφαλαίων (των 4 «γιγάντων») που αναμετρήθηκαν, πλειοδότρια αναδείχτηκε η αυστραλιανή Macquarie, καταθέτοντας προσφορά ύψους 2,116 δις ευρώ. Η προσφορά παραπέμπει σε αποτίμηση που ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του ΔΕΔΔΗΕ (3 δισ. ευρώ).

Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα γράφαμε για το θέμα: «Στο θέμα του ΔΕΔΔΗΕ, η διοίκηση Στάσση στη μητρική ΔΕΗ  τα ετοίμασε όλα μεθοδικά και αθόρυβα:  αποσφραγίζονται τη Παρασκευή οι δεσμευτικές προσφορές που έχουν καταθέσει τέσσερα παγκόσμιου βεληνεκούς funds: CVC Capital, KKR, Macquarie και First Sentier.

Η …σκιά των τεσσάρων γιγάντων (για να θυμηθούμε και τον μεγάλο Αλφρεντ Χίτσκοκ) μπορεί να δημιουργήσει αγωνία σε επίπεδο θρίλερ και να  απογειώσει απροσδόκητα το τίμημα.

Οι τραπεζίτες μου λένε για ποσό-ρεκόρ, πάνω από  1,7 δισ ευρώ.  Η αισιοδοξία για την  πορεία της οικονομίας και το ύψος των υποψηφίων θα φέρει ένα από τα μεγαλύτερα deals που έχουν ποτέ γίνει στην ελληνική αγορά, ίσως και το μεγαλύτερο’ μας λένε τραπεζικοί κύκλοι». Το ρεπορτάζ αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως.

Αποκάλυψη: Tο «μυστικό όπλο» του ΔΕΔΔΗΕ που έφερε το ιλιγγιώδες τίμημα

Η διοίκηση Στάσση στη Χαλκοκονδύλη φρόντισε να τονίσει στους υποψήφιους την  πολλαπλάσια αξία των δικτύων πέραν της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ όπως αναφέραμε διαθέτει βασικό δίκτυο μήκους 242.000 χλμ. το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.

Μέρος  των κονδυλίων και συγκεκριμένα 650 εκατ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει ήδη η διοίκηση της ΔΕΗ, θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου με έμφαση στις ΑΠΕ.

«Παράλληλα όμως στη ΔΕΗ πετύχαμε τεράστια βελτίωση στα οικονομικά μας αφού ο λόγος του καθαρού χρέους προς τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA)   θα βρεθεί στα ευρωπαϊκά επίπεδα, δηλαδή κάτω από 3», όπως μας έλεγε κορυφαίο οικονομικό στέλεχος της εταιρίας προσθέτοντας «και να σκεφτείς πως στις αρχές του 2019 η περιβόητη διοίκηση Παναγιωτάκη μας είχε αφήσει με τεράστιες ζημιές και στα πρόθυρα αδιεξόδου».

Αιτιολογώντας την ομολογουμένως βαριά κουβέντα συμπλήρωσε: «σου θυμίζω πως  το καλοκαίρι του 2019, ο λόγος αυτός ανερχόταν στο 11, δηλαδή ήταν  αριθμός απελπισίας και …χρεοκοπίας! Τώρα πλέον το 3 είναι σήμα για  investment grade δηλαδή πρόσκληση για επένδυση στη ΔΕΗ. Χωρίς τα χρήματα από το   ΔΕΔΔΗΕ ο λόγος ήταν  περίπου στο 3,5 καλός μεν αλλά όχι εκεί που θέλαμε και βρεθήκαμε σήμερα».

Η ΔΕΗ πλέον μπαίνει δυνατά στην ανταγωνιστική αγορά για να κεφαλαιοποιήσει  τα πλεονεκτήματα της πιο επιτυχημένης πώλησης ελληνικού asset που έχει γίνει ποτέ, αφού το τελικό ποσόν ξεπέρασε  κάθε προσδοκία και αισιόδοξη πρόβλεψη όλων των εμπλεκομένων.

Το έμπειρο οικονομικό στέλεχος της ΔΕΗ όμως απαντά και στις χλιαρές επικρίσεις περί μειονεκτημάτων από την στρατηγική κίνηση: «μας λένε πως η ΔΕΗ χάνει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ένα κομμάτι που κερδοφορεί και διαθέτει υψηλή εγγυημένη απόδοση σχεδόν 7%, όντας ένας από τους ελάχιστους ευρωπαίους διαχειριστές δικτύων με τέτοιο wacc, γεγονός που σημαίνει σταθερά υψηλά έσοδα κάθε χρόνο  με αντίστοιχους  Διαχειριστές της ΕΕ περιορίζονται σε αποδόσεις της τάξης του 2,5-3%. Η ανάλυση αυτή είναι μεν ακριβής αλλά …ατελής. Η ΔΕΗ διατηρεί το μάνατζμεντ και οδηγεί σταθερά το ΔΕΔΔΗΕ στον εκσυγχρονισμό που χρειάζεται, συνεπώς σε ορίζοντα δεκαετίας αφού έτσι δουλεύουν τα μονοπωλιακά utilities θα είναι σαφώς ευνοημένη ακόμη και από εκεί και θα έχει ήδη τσεπώσει 2,1 δις σχεδόν προκαταβολικά».

Πρόσφατα η ΡΑΕ ενέκρινε το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024, που στο τέλος της τριετίας θα κινείται στα 800 εκατ. ευρώ. Ξεκινάει από 771 εκατ. ευρώ για το 2021 και κλιμακώνεται στα 774 εκατ. το 2022, στα 776 εκατ. το 20234 με αποκορύφωνα τα 798 εκατ. ευρώ το 2024, γεγονός που ευνοεί και τους δύο μετόχους άρα και τη ΔΕΗ.

ΔΕΔΔΗΕ: Εμείς και οι άλλοι! Η δικαίωση και οι μπουρδολόγοι!

Η ταυτότητα του αγοραστή του ΔΕΔΔΗΕ

Η αυστραλιανή Macquarie που κέρδισε το διαγωνισμό και ποήρε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, είναι  επενδυτικός κολοσσό με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 370 δισ. ευρώ και δίνει μεγάλη έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Το γεγονός ότι η τεχνολογία 5G προϋποθέτει υποδομές με πυκνό δίκτυο οπτικών ινών και οι οποίες μπορούν να «κουμπώσουν» στο υφιστάμενο δίκτυο διανομής, σηματοδοτεί εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης για το ΔΕΔΔΗΕ, καθιστώντας τον τομέα των δικτύων έναν από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς στην ελληνική οικονομία και αυτό μέτρησε πολύ στην υπερπροσφορά των Αυστραλών.

Με προσωπικό πάνω από 15 χιλιάδες άτομα και παρουσία σε 31 αγορές, η Macquarie θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο.  Το 2020 είχε έσοδα 3,61 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,16 δισ. ευρώ.

Στον διαγωνισμό της ΔΕΗ συμμετείχε η Spear WTE Investments Sarl μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Managemente Group (MIRA) η οποία ανήκει στην Macquarie Asset Management.