Πέραν πάσης αμφιβολίας η αποκάλυψη του Radar.gr ότι το τίμημα για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 2 δις. ευρώ, αποτελεί την είδηση της χρονιάς!

Τίμημα 2 δις. βλέπει η Goldman Sachs για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ!!!

 

Πρόκειται για την πιο εμβληματική αποκρατικοποίηση στον χώρο της ενέργειας, με το υποβληθέν τίμημα να καταδεικνύει στην πράξη την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας!

Και η σημασία της έκβασης της ιδιωτικοποίησης αυτής γίνεται μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς πως ένα fund από την μακρινή Αυστραλία έρχεται να επενδύσει στην Ελλάδα, δίνοντας μια προσφορά ρεκόρ με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, για να αποκτήσει μάλιστα μειοψηφικό πακέτο μετοχών χωρίς συμμετοχή στο management!

Εμείς στο Radar από την πρώτη στιγμή τονίσαμε και αναδείξαμε όλες τις πτυχές της υπόθεσης αλλά και τη θέση που διατύπωναν τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και ο συντονιστής της διαγωνιστικής διαδικασίας διεθνής οίκος Goldman Sachs που υποστήριζαν η μεν ΔΕΗ ότι δεν θα συναινέσει σε τίμημα κάτω του 1,5 δις. ευρώ, η δε Goldman Sachs ότι το τίμημα για τον ΔΕΔΔΗΕ θα ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ, καθώς την ώρα τούτη η διεθνής συγκυρία οδηγεί τα δίκτυα σε πολύ υψηλές αποτιμήσεις, διπλάσιες και τριπλάσιες σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ενδεικτικά παραδείγματα στην Ελλάδα υπήρξαν οι περιπτώσεις της Chipita που ένα χρόνο πριν δεν έπιανε ούτε 800 εκατ. και φέτος πωλήθηκε αντί 1,7 δις. στην αμερικανική Mondelez, αλλά και της Wind που πέρυσι δεν έβρισκε αγοραστή ούτε με 500 εκατ. και μόλις πρόσφατα συμφώνησε με την United, θυγατρική της BC Partners, αντί του ποσού του 1 δις. ευρώ!

Σε όλο αυτό το μεσοδιάστημα, η μπουρδολογία στα ελληνικά ΜΜΕ για τον ΔΕΔΔΗΕ έδινε και έπαιρνε! Οι δήθεν έγκυροι και αξιόπιστοι αναλυτές, στην ουσία βαποράκια συμφερόντων που ήθελαν να φτιάξουν κλίμα χαμηλής αποτίμησης για να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τη δουλειά, παραμύθιαζαν το επενδυτικό κοινό ότι το τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να είναι πάνω από 750 εκατ. ευρώ!!!

ΔΕΔΔΗΕ: Τώρα μιλάνε τα funds!

Και απέδιδαν τις εκτιμήσεις αυτές σε τραπεζίτες!!! Τι τραπεζίτες ήταν αυτοί άραγε; Σαν εκείνους που έριξαν στα βράχια το τραπεζικό σύστημα; Σαν αυτούς που έστηναν τα σκάνδαλα με τον Λογοθέτη; Απάτες, υπεξαιρέσεις, ξέπλυμα και σπάσιμο των capital controls!

Αυτοί ήταν οι έγκυροι τραπεζίτες που έβλεπαν το τίμημα στα 750 εκατ; Στο ένα τρίτο δηλαδή από αυτό που υποβλήθηκε! Τα συγχαρητήρια μας τόσο στους ίδιους όσο και στα ΜΜΕ του Διαδικτύου (και όχι μόνο) που έχουν αγοράσει και κρύβονται από πίσω!

Υπήρχαν και άλλοι δήθεν πληροφορημένοι! Που τη μια μας έλεγαν ότι το τίμημα δεν θα ξεπεράσει το 1 δις. και την άλλη προανήγγειλαν ότι δεν θα κατέβει το KKR στον διαγωνισμό οπότε ο ανταγωνισμός θα είναι μειωμένος!

Για να τελειώνουμε! Σε αντίθεση με το σύνολο των ΜΜΕ στη χώρα, μόνο ΕΜΕΙΣ, στο RADAR ξεκάθαρα, χωρίς μασημένα λόγια, κάναμε πρώτο θέμα, σε ανύποπτη χρονική στιγμή την εκτίμηση – πρόβλεψη ότι το τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα ξεπεράσει τα 2 δις! Κανείς άλλος!

Και είμασταν οι μόνοι που αποκαλύψαμε ότι τελικά το KKR θα κατέβει και ότι CVC και Macquarie δεν παίζουν μόνοι τους, αλλά ο ανταγωνισμός θα είναι οξύς και η μπίλια θα κάτσει σε πολύ υψηλά νούμερα, όπως και τελικά έγινε, με την αυστραλιανή Macquarie να σπάει τα ρεκόρ και να υποβάλει το τίμημα των 2,1 δις. που πέραν ημών και της δημοσιογραφικής επιτυχίας, δικαιώνει την κυβέρνηση, τη διοίκηση της ΔΕΗ και την Goldman Sachs για τους χειρισμούς τους!

4 υποψήφιοι για τον ΔΕΔΔΗΕ!