Εκατόν δεκαέξι χρόνια μετά την ίδρυσή της, εικοσιεννιά χρόνια μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, εφτά χρόνια μετά τη συγχώνευση με την εταιρεία Μεταλλικές Κατασκευές (ΜΕΤΚΑ) και ενάμιση περίπου χρόνο μετά το μεγάλο μετασχηματισμό που έφερε τη νέα εποχή στο προφίλ και στην οργανωτική διάρθρωση του ομίλου υπό τον τίτλο Mytilineos – Energy & Metals, ο πολυσχιδής επιχειρηματικός οργανισμός προχωρά σε μια ακόμη τομή στην ιστορία του.

 

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την αλλαγή σε Metlen Energy & Metals, φεύγοντας από το προσωποπαγές όνομα, δίνοντας το στίγμα της παγκοσμιότητας και της διεθνούς επέκτασης.

 

Δίνοντας το στίγμα της αποφασιστικότητας αλλά και της συγκίνησης που μετά από τόσα χρόνια ο όμιλος αλλάζει όνομαο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως «η εταιρεία με το όνομα της οικογένειας έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο και σήμερα είναι έτοιμη να ανοίξει έναν ακόμη μεγαλύτερο. Τα επίπεδα διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας και οι φιλοδοξίες που έχουμε υπερβαίνουν το όνομα. Είμαστε αποφασισμένοι και προσηλωμένοι να πατήσουμε νέες κορυφές που δεν έχει κατακτήσει ποτέ ελληνική εταιρεία».

 

Είναι μια σημαντική, αλλά και δύσκολη στιγμή για μένα, καθώς όποιο όνομα και να διαλέξεις μετά από 115 χρόνια δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. Το “Mytilineos” απέκτησε έναν εμβληματικό χαρακτήρα, κάτι για το οποίο εγώ και όλοι μας είμαστε περήφανοι.

 

Όσο δύσκολο και αν είναι για μένα, γιατί η εταιρεία είναι σαν το τρίτο παιδί μου, είμαστε αποφασισμένοι και προσηλωμένοι να πατήσουμε νέες κορυφές που δεν έχει κατακτήσει ποτέ ελληνική εταιρεία. Αυτή η θυσία του ονόματος – γιατί στην καρδιά μου έτσι είναι – αποδεικνύει ότι αν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό, δεν θα μας σταματήσει τίποτα».

 

Σημειώνεται πως η αλλαγή επωνυμίας γίνεται ακριβώς δύο χρόνια μετά την εισαγωγή στην ελίτ και στο δείκτη MSCI Standard Greece όπου εισήλθε (μαζί με την Εθνική) το Μάιο του 2022, αποτελώντας πλέον έναν από τους κυρίαρχους «πρεσβευτές» του ελληνικού χρηματιστηρίου στη διεθνή των κεφαλαίων.

 

Πλέον, καθώς ο όμιλος έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την είσοδό του στη Μέκκα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλάζει επωνυμία με στόχο το νέο brand να είναι πιο «διεθνές», εύληπτο και εύκολα αναγνωρίσιμο παγκόσμια.

Το ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ

Το ενδιαφέρον για την HelleniQ Eneergy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος. Γνωρίζοντας άριστα τους δρόμους των αγορών και της ενέργειας, αλλά και όλες τις μεγάλες συνέργειες που μπορούν να προκύψουν από ενδεχόμενη είσοδο της Metlen στη διύλιση και σε όλα τα παρεμφερή προϊόντα, ο κ. Μυτιληναίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εταιρεία να κάνει κίνηση, αν και εφόσον προκύψουν ξεκάθαρα οι διαδικασίες.

 

Ο ίδιος επισήμανε πως «η Helleniq Energy έχει δυο μεγάλους μετόχους εκ των οποίων κανένας δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πουλήσει. Άλλο το placement. Σέβομαι απόλυτα την οικογένεια Λάτση αλλά και τις διαδικασίες του δημοσίου. Αν αυτό αλλάξει και η υπόθεση τεθεί σε άλλη βάση, το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα στην οποία εμείς έχουμε παρουσία καιρό», ανέφερε με νόημα ο κ. Μυτιληναίος.

Ξένη αγορά και dual listing

Μιλώντας για την εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι «το χρηματιστήριο στο οποίο επιθυμούμε να ενταχθούμε είναι αυτό του Λονδίνου. Είναι μια διαδικασία επίπονη και επιβαρύνει τα στελέχη μας που είναι ήδη πολύ φορτωμένα για να τρέξουν την ανάπτυξη της εταιρείας. Ότι είναι να γίνει θα γίνει στην ώρα του.

 

Καθυστερήσεις δεν υπάρχουν αλλά μην βιάζεστε. Ελπίζω του χρόνου η Γενική Συνέλευση να γίνει αλλού».

 

Παράλληλα, ο ίδιος υποστήριξε πως«έχω πλήρη συναίσθηση ότι το dual listing δεν θα είναι καλό για το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά εγώ έχω ευθύνη απέναντι στους μετόχους. Αναγνωρίζω όμως την προοπτική της εγχώριας αγοράς και γι’ αυτό προχωράμε στο dual listing».

 

Βεβαίως, η φράση του κ. Μυτιληναίου ότι «θα κουνήσουμε μαντήλι» μπέρδεψε τους συνδαιτυμόνες της γενικής συνέλευσης, καθώς δεν παρέλειψε να τονίσει πως «ίσως στο μέλλον αντικαταστήσουμε τη Mytilineos στο Χ.Α. με τη ΜΕΤΚΑ». Πάντως, έως τους επόμενους δώδεκα μήνες θα γίνει η εισαγωγή στο Λονδίνο με παράλληλη εισαγωγή στο Χ.Α., ενώ η ΜΕΤΚΑ θα είναι έτοιμη να εισαχθεί στο Χ.Α. από το 2026 όπως χαρακτηριστικά γνωστοποίησε.

 

Αναφερόμενος στη ΜΕΤΚΑ, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως με το ανεκτέλεστο των έργων που διαθέτει, αλλά και με τα έργα που επιδιώκει να αναλάβει, συνδυαστικά με την έντονη οικοδομική δραστηριότητα, δημόσιας και ιδιωτικής- ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου θα είναι πανέτοιμος να επανέλθει στο χρηματιστήριο ως μια αμιγώς κατασκευαστική εταιρεία με υγιέστατο ισολογισμό. Γνωστοποίησε πως φέτος η ΜΕΤΚΑ αναμένει λειτουργικά κέρδη περί τα 20 με 25 εκατ. ευρώ, με διπλασιασμό το 2025 και τριπλασιασμό το 2026. Για τον τομέα των παραχωρήσεων επισήμανε ότι χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν και να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Επιδόσεις

Κάνοντας εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του ομίλου Metlen, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια η λειτουργική κερδοφορία θα κινείται σταθερά μεταξύ 1 και 1,2 δισ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εκτίμησε πως φέτος μπορεί να πιάσουν και τα 700 εκατ. ευρώ.

 

Τα μεγέθη αυτά θα αλλάξουν σημαντικά όταν αρχίσουν και ωριμάζουν οι επενδύσεις ή γίνει μια μεγάλη εξαγορά που θα αλλάξει πίστα όλο τον όμιλο.

 

Επίσης τόνισε ότι η εταιρεία όλες τις επενδύσεις τις δύο τελευταίες δεκαετίες τις κάνει με ίδια κεφάλαια ή δανεισμό, χωρίς δηλαδή αύξηση κεφαλαίου, διαδικασία που έχει να κάνει από το μακρινό 2000.

 

Αναπτύσσεται κυρίως οργανικά αλλά και με στοχευμένες εξαγορές.

Ακραία στρέβλωση στις ΑΠΕ

Μιλώντας για την κατάσταση στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο κ. Μυτιληναίος ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρος και οξύς, τονίζοντας επί της ουσίας ότι έχει διαμορφωθεί μια αγορά που παραπέμπει σε μονόπαντη ανάπτυξη και ακραία στρέβλωση.

 

Ανέφερε πως στις ΑΠΕ και κυρίως στα φωτοβολταϊκά καταγράφηκε μια υπερβολή καθώς ιδιώτες, μικροί επαγγελματίες, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις, μεγάλοι όμιλοι και άλλοι μπήκαν σε αυτή την αγορά πιστεύοντας ότι εσαεί θα έχουν σημαντικό κέρδος. Έτσι, έχει δημιουργηθεί στην ουσία μια στρεβλή κατάσταση, με πλήρη αναντιστοιχία ανάμεσα στην προμήθεια και τη ζήτηση. Ρόλο σε αυτή τη στρέβλωση όπως είπε έχει παίξει και η κλιματική αλλαγή όπου πλέον η ηλιοφάνεια μαζί με τους ανέμους είναι συχνότερη και σχεδόν μόνιμη πλέον.

 

Εκτίμησε πως οι αποδόσεις των επενδύσεων σε ΑΠΕ θα υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα και θα καταστούν λιγότερο ελκυστικές μέχρι ότου επέλθει μια ισορροπία στην αγορά, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει συγκέντρωση σε λίγους ομίλους, που έχουν το know how για να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα, ενώ στην καλύτερη θέση θα βρεθούν όσοι έχουν καθετοποιημένες υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη