Βαρυσήμαντες και άκρως διαφωτιστικές ήταν οι ανακοινώσεις του ομίλου Mytilineos χθες στην Ιταλία, καθώς σε ειδική εκδήλωση στο Μιλάνο με αφορμή τα εγκαίνια των νέων κεντρικών γραφείων του στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, παρουσίασε σε Ιταλούς δημοσιογράφους το πλάνο επέκτασης στη γειτονική χώρα, που πλέον την καθιστά το κύριο hub για τις ενεργειακές του επενδύσεις στην Ευρώπη και την κεντρική ομπρέλα στον κλάδο ενέργειας.

Όπως ανακοινώθηκε, ο όμιλος μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,3 δισ. στην ιταλική αγορά, μέσω αναπτυξιακών projects βιώσιμης ενέργειας, με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει περισσότερα από 180 έργα συνολικής δυναμικότητας 3,59 GW, καθώς και επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση ενέργειας.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί από ελληνική εισηγμένη εταιρεία στο εξωτερικό, από καταβολής εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μίλησε για την στρατηγική της πολυεθνικής και το σχέδιο ανάπτυξής της στην Ιταλία, όπου πλέον η εταιρεία πρωταγωνιστεί στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και της ενεργειακής μετάβασης.

Στην εκδήλωση, το δικό του μήνυμα έστειλε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Alessandro Morelli, ενώ μίλησαν ακόμα για τον ιταλικό ενεργειακό κλάδο ο Επίτροπος της ARERA Stefano Saglia, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Althesys, Καθηγητής Alessandro Marangoni και ο Αντιπρόεδρος της Περιφέρειας της Λομβαρδίας, Marco Alparone.

Σήμερα, η Mytilineos είναι παρούσα στην Ιταλία με έργα κυρίως ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Σικελία, η Σαρδηνία, η Καλαβρία, η Καμπανία, το Βένετο, το Λάτσιο, η Ρομάνα και η Αμπρούτσο, με συνολικό χαρτοφυλάκιο 180 έργων με δυναμικότητα 3,59 GW.

Mytilineos: Επενδύει 3,3 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ιταλία

Ευ. Μυτιληναίος: Στρατηγική αγορά για εμάς η Ιταλία

Εξειδικεύοντας τους λόγους για τους οποίους ο ελληνικός όμιλος θα «ρίξει» τόσα κεφάλαια στην Ιταλία, ο επικεφαλής της Mytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Ιταλία είναι ένας από τις κύριες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια. Επενδύουμε στη χώρα για πολλούς και σημαντικούς στρατηγικούς λόγους. Πρώτον, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, κοντά στην Ελλάδα, η οποία λειτουργεί ως πύλη πρόσβασης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Η χώρα λειτουργεί ως πύλη προς άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ παράλληλα οι γεωγραφικοί και κλιματικοί παράγοντες καθιστούν την Ιταλία ιδανική τοποθεσία για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Επιπλέον, η χώρα διαθέτει υψηλό δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά στην ηλιακή ενέργεια στο Νότο, και έχει κίνητρα και κανονισμούς που θέλουν να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, καθιστώντας τη μια ελκυστική αγορά για τους επενδυτές.

Είναι επίσης μια χώρα που επενδύει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του ενεργειακού της δικτύου και η Mytilineos βρίσκεται σε καλή θέση σε αυτόν τον τομέα: Συμμετέχουμε, για παράδειγμα, στην κατασκευή του Eastern Green Link 1 μεταξύ Σκωτίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, η Ιταλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία όσον αφορά στην ενεργειακή ζήτηση, μία από τις μεγαλύτερες, και φιλοξενεί πολυάριθμα ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής τεχνολογίας και της καινοτομίας».

Το χαρτοφυλάκιο της ΜΥΤΙΛ στην Ιταλία

Η ελληνική εταιρεία σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο – όπως προαναφέρθηκε – 3,59 GW στην Ιταλία για 180 έργα, σε διάφορα στάδια υλοποίησης, που εκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, από τη Βενετία έως τη Σικελία.

Συγκεκριμένα, τα 2,4 GW αφορούν φωτοβολταϊκές μονάδες, τα 873 MW έργα αποθήκευσης, 310 MW εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε Σαρδηνία, Basilicata και Molise και 35 MW τα οποία αφορούν σε πράσινο υδρογόνο.

Στο Statte (Taranto), η Mytilineos αναπτύσσει μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου 500 τόνων/έτος χρησιμοποιώντας ενέργεια από φωτοβολταϊκό σταθμό 20 MW που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με την πορεία των έργων, σήμερα 436 MW είναι έτοιμα προς χρήση και 146 MW βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής: θα είναι λειτουργικά μέχρι το τέλος του έτους.

Η παρουσία του ομίλου στη χώρα

Η Mytilineos απασχολεί άμεσα 120 εργαζομένους στην Ιταλία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 250 άτομα μέχρι το τέλος του 2024, για να φτάσει στους 400 έως το 2026.

Στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην επίβλεψη των προγραμματισμένων έργων, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από δύο χιλιάδες άμεσοι και έμμεσοι εργαζόμενοι κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

«Η Ιταλία είναι μια μεγάλη αγορά και πρέπει να έχουμε υψηλούς στόχους. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι για στρατηγικές κινήσεις στον κλάδο της ενέργειας. Είμαστε σε άριστη οικονομική κατάσταση και ως εκ τούτου είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε σημαντικές κινήσεις».

Πέρυσι, η εταιρεία κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 5,5 δισ. ευρώ (4,4 για τον κλάδο της ενέργειας) και 1 δισ. ευρώ σε EBITDA.

Η κατεύθυνση, για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mytilineos, είναι σαφής: «Για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε να μην προκύψουν νέες εξαρτήσεις μετά από την εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη, ιδίως σε ένα πλαίσιο πολύ περισσότερο επειδή η Ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Κίνα, αλλά και την Τουρκία, τη Βραζιλία, τη Νοτιοανατολική Ασία, λόγω του κόστους της μετάβασης και της ενέργειας».

Το χρονοδιάγραμμα για το Λονδίνο και οι πιθανές εξαγορές στην Ιταλία

Μιλώντας στην εκδήλωση στο Μιλάνο, ο Γενικός Διευθυντής της Mytilineos Γιάννης Καλαφατάς δήλωσε πως ο όμιλος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης της διπλής εισαγωγής (dual listing) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιλέγοντας ως συμβούλους τη Morgan Stanley και τη Citi. Παράλληλα, επισήμανε πως έως σήμερα, ο όμιλος Mytilineos κινήθηκε στη γειτονική χώρα μέσω οργανικής ανάπτυξης. Ωστόσο εκτίμησε ότι πλέον υπάρχει περιθώριο να κινηθεί και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Διαβάστε ακόμη: