Γνωρίζοντας άριστα τους «δρόμους» των αγορών και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι κεφαλαιαγορές στην ανάδειξη της αξίας μιας επιχειρηματικής οντότητας, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος τάραξε εκ νέου τα νερά χθες το απόγευμα, προχωρώντας σε αιφνιδιαστικό placement.

Ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos γνωρίζει όσο ελάχιστοι στην Ελλάδα τις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν τα χρηματιστήρια, τα εργαλεία που παρέχει η επενδυτική βιομηχανία, αλλά και το πόσο πιο εύκολα αλλάζει επίπεδο μια εταιρεία όταν έχει την αμέριστη υποστήριξη των διεθνών κεφαλαίων.

Με τις στρατηγικές κινήσεις που έχει κάνει όλα τα τελευταία χρόνια, από τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ έως τους δύο μετασχηματισμούς, το διαχωρισμό των κύριων δραστηριοτήτων αλλά και την έλκυση partner όπως του μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα που μέσω της Fairfax έχει καταστεί ο δεύτερος ισχυρότερος μέτοχος, η Mytilineos αποτελεί ένα case study διεθνώς.

Χθες, ο όμιλος αιφνιδίασε την αγορά προχωρώντας σε placement. Η αρχική στόχευση του placement ήταν για 4,5 εκατ. μετοχές, ήτοι το 3,15% του μετοχικού κεφαλαίου, όμως η μεγάλη ζήτηση και η εξαιρετική αποδοχή από τους ξένους θεσμικούς άλλαξε τα δεδομένα, αναβαθμίζοντας τη διαδικασία καθώς δόθηκαν 7,2 εκατ. μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 5,04% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΥΤΙΛ.

Οι μετοχές διατέθηκαν στα 35,5 ευρώ δηλαδή με discount 8,8% έναντι του χθεσινού κλεισίματος της μετοχής, ενώ με βάση τη μέση τιμή τριμήνου το discount είναι 4% και με βάση τη μέση τιμή 52 εβδομάδων, δεν υπάρχει discount.

Το σύνολο της συναλλαγής έφτασε στα 256 εκατ. ευρώ, ενώ τη διαδικασία διεκπεραίωσαν οι Citi και Morgan Stanley με τη συμμετοχή της ελληνικής Euroxx Χρηματιστηριακή.

Πωλητής ήταν ο κ. Μυτιληναίος μέσω των ελεγχόμενων από αυτόν εταιρειών Frezia Ltd. και Kilteo Ltd., με το μερίδιό του πλέον στον όμιλο να πέφτει στο 21,5% από 26,54% προηγουμένως. Πρόκειται για πρωτοβουλία που στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση του free float της μετοχής, που πλέον θα ξεπεράσει το 68%, ενόψει και της προετοιμασίας εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Mytilineos: Τιμή-στόχος τα 46 ευρώ από τη Citigroup

Το ραντάρ των ξένων επενδυτών

Συνάμα, η κίνηση αυτή θα αυξήσει τη βαρύτητα της Mytilineos στους δείκτες τόσο στο Χ.Α., όσο κυρίως στον MSCI Standard Greece, ενώ θα συμβάλλει στην αύξηση του αποτυπώματος της εταιρείας στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

Ο κ. Μυτιληναίος αποφασίζει να «ανοίξει» ακόμη περισσότερο μετοχικά τον όμιλο βάζοντας περισσότερους μεγάλους και ισχυρούς επενδυτές στο μεγάλο του όραμα, λίγους μήνες πριν περάσει την πύλη του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν άλλωστε όλες οι κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως οι μετασχηματισμοί, οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, αλλά και οι τεράστιες πρωτοβουλίες για την αλλαγή του ενεργειακού και ευρύτερου μείγματος, με στροφή στις βιώσιμες μορφές ενέργειας.

Παράλληλα, στην προσεχή γενική συνέλευση που θα γίνει την Tρίτη 4 Ιουνίου, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν και την αλλαγή επωνυμίας, με στόχο το νέο brand να είναι πιο «διεθνές», εύληπτο και εύκολα αναγνωρίσιμο παγκόσμια.

Η εταιρεία Mytilineos όλα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιες αλλαγές και στον τρόπο διάρθρωσης της διοίκησης και του management, με το μεγαλομέτοχο και επικεφαλής κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο να «ανοίγει» τον όμιλο, να τον εκσυγχρονίσει και από πλευράς διοικητικής οργάνωσης, να προσθέτει γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο, τηρώντας τις «εντολές» των αρχών που επιβάλει το ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).

Mytilineos: Τροποποίηση σύμβασης για τα φωτοβολταϊκά της Egnatia Group

Στροφή στη βιωσιμότητα

Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία πενταετία, από την αρχή του 2019, η Mytilineos έχει κάνει ολιστική πράσινη «στροφή» με στόχο τη σημαντική μείωση ρύπων με ορίζονται το 2030, πετυχαίνοντας έτσι να έχει πολύ υψηλή βαθμολογία και στα τρία κριτήρια ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).

Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2019 εφαρμόζει τον αγγλικό κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που είναι ίσως πιο αυστηρός ακόμη και από τον αμερικάνικο, ενώ τα τελευταία χρόνια καταφέρνει και συμπεριλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας Dow Jones Emerging Markets (DJSI) της S&P Global.

Επόμενος μεγάλος στόχος του κ. Μυτιληναίου είναι ο όμιλος να αποκτήσει – και διεθνώς – το χρηματιστηριακό εκτόπισμα, ήτοι την αποτίμηση που του αξίζει.

Να «παίξει» σε διεθνείς… πίστες και χρηματιστηριακά, να συγκριθεί με τους καλύτερους, να μπει στην πρώτη κατηγορία όπου παίζουν οι μεγάλοι διεθνώς.

Το Λονδίνο ήταν και παραμένει η… Μέκκα των ευρωπαϊκών – και όχι μόνο – επενδυτικών κεφαλαίων και το μεγαλύτερο επενδυτικό κέντρο μετά τη Wall Street.

Διαβάστε ακόμη: